Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Annas blogg

Handarbete för nytta och nöje En lisa för själen

Dagen efter, kvällen före

Igår var familjen på VÄV-Gillet. Fast VÄV står inte för vävning som skulle kännas väldigt naturligt för mig, nej det står för "våld är vackert" och syftar på medeltidsinspirerad fäktning. Jag kommer säkerligen få mitt lyste mättat när det ska anordnas hantverkskvällar/ helger.

Idag är jag lite trött. Den där birgittahättan är bra nog praktisk när jag inte orskar fixa håret. Funderar om den skulle fungera till vardags med?

Hättan är grymt skön att bära. Inga flygiga hårtestar och inget klibb i nacken. Kan varm rekommenderas för den som fortfarande tror på hucklets återkomst ;)

// Anna

Postat 2015-05-31 19:54 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Invigning av Nolby högar.

Idag har hela familjen varit på sin första medeltids inspirerade grej. Det var en invigning av ett naturområde eller kalas det arkeologisk stig. Nåja vi var i dräkt hela bunten, så väl familjen och flera av besökarna.

Eftersom värmen ute inte är att lita på så har jag stressytt mantlar de senaste dagarna.  Klev upp 5 i morse för att sy den sista. Nu har jag 4 mantlar att fålla vid ett senare tillfälle.

När jag väl kom hem upptäckte jag att hela fållen blivit svart av gatusmuts på underklänningen.  Nåja, den ska användas.

Glömde ta kort, men det kommer kommer.

Ave.

Postat 2015-05-24 18:16 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Nonsensböcker *surtanten*

Jag gillar att köpa handarbets böcker. Sticknin, virkning, quiltning, knyppling, nålbindning,  frivoliteter osv. Jag blir dock irriterad på vissa böcker, gäller särskilt de nya. Det är mönsterarken eller mönstersidorna. Vadå förstora 180%? För tusan, ta bort lite av de flashiga korten och puttinuttiga texten så får mönstret plats utan extra sidor. Av utrymmesskäl my ass! Nä det är någon som bara vill spotta ur sig halvtarvliga böcker. Tvi, det är slöseri med tillverkningskostnaden och miljöpåverkan. 

Vissa böcker föresvävar att de har mönster. Om det står sticka underbara halsdukar tex, så inte behöver det betyda att det är ett endaste ett stickmönster. Då står det i förorden något i stil med "den här boken är till för att ge inspiration".  Tacka björnen för björntjänsten, om jag nu blir inspirerad kanske jag behöver en beskrivning för att göra den.

Så nu står de där, några lockande böcker vars omslag får mig att vilja kriera, med ett innehåll som är lika välsmakande som ett brunt äpple. Som jag brukar säga, du kan sminka en gris men det kommer alltid vara en gris. Så kontentan, man brukar säga att man inte ska dömma boken efter dets omslag, det gäller i detta fall men tvärtom på något sätt.

Det blir nog inget bokbål här, men på sikt får nog Erikshjälpen lite böcker att sälj. Kanske med varningstext på....

Fast de jag tycker är ovärdiga kanske någon annan älskar. Tänk om det fanns ett eget bibliotek för sånna handarbetsböcker. Kanske där man kan byta in det man har och få något annat med sig hem.  Släpper idéen då jag har tillräckligt med annat att fundera på.

Tjo å tjim Anna

Postat 2015-05-20 00:22 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

små medeltids människor

Jo nu börjar flera påbörjade plagg bli färdiga. Som tex den här lillriddaren med sin vapendragare.

Den randiga är från en linneduk och den vita från ett gammalt linnelakan.Någon gång på 70talet har någon släkting färgat ett linnelakan i grön. Det funkar utmärkt som byxor.

Den äldre av pojkarna ropar från hallen där han speglar sig. Åh mamma jag känner mig så snygg, du är så proffsig på att sy. Det är så mjukt att jag vill inte ta av mig kläderna. Han är trots allt 11 år så en liten tår i mammas ögonvrå blev det allt.

Ingen rast ingen ro, makens kläder skulle bli klar också. Han var dock inte lika villig att vara fotomodell.

Bara fyra mantlar till nästa helg då, nämen då kan jag inte hänga här. Så friden liljor på er. Fortsättning följer......typ.......

1300 tal
Postat 2015-05-14 22:39 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Bionic Gear Bag "planering"

Jag syr så det ryker. Det är mantlar och klänningar. Jag har ett mål. När jag är klar med detta ska jag roa mig och sy en Bionic Gear Bag. Jag tänker unna mig att köpa mönstret och jag ska sy den helt och hållet till mig själv. Har du missat denna speciella mojäng som går som en löpeld runt klotet så kan du titta här:

http://www.rikstacket.se/hett-att-sy-just-nu-bionic-gear-bag-sommerskans-verktygslada/

Genom att läsa på diverse bloggar så verkar den vara lite micklig att göra, men har det skrämt mig förut? (jepp, massor av gånger) Fast det är till mig själv så då kan jag unna mig att misslyckas hur många gånger som helst, så det så!

Nä nu ska det fortsättas att sy, det här är inte mycket till klänninng:

Olika arbetssätt. Jag klipper gärna ut många plagg på en gång och syr alla jämnsides. Som tillexempel nu. Jag har 4 klänningar utklippta och samtliga är i olika stadier av "färdig". Jag har en halvsydd mantel. Men det är inga UFOn på någotvis. Jag jobbar på samtliga. När det ska strykas har jag ofta en hel hög så jag stryker så mycket som möjligt på en gång. Det enda som egentligen talar emot detta arbetssätt är att det blir många trådbyten i maskinen :) Jag kan ta det, maskinen har nålpåträdare. hahaha.

Ja som sagt, bäst att brassa på Bruno lite till.

Tid att sy är bara en fråga om prioriteringar och planering.

Anna med gasen i botten och mår toppen.

Postat 2015-05-09 17:06 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

slutspurt

Ungefär så här kommer jag att se ut i sommar när jag ska följa min son runt på olika medeltids evenemang.  Det första är om 2 veckor och det finns många plagg till som ska sys för att det ska bli klart. Det är bara till att klippa, sy och hoppas det funkar.

Skolarbetet är inne i slutklämmen även där är det bråda dagar. Jag har en rock.

den ska bli något annat. En damjacka med 1900års mode inspiration.

så jag tänkte så här. Klippa av. Sy kilar i ärmarna. Smalna åt ärmen vid handled, sy insnitt bak och en foderfrans för att göra den mer feminin. Jag vet inte om jag hinner men det känns kreativt.

sedan ska det även sys ett plagg efter ett mönster jag ritat själv som ska vara till min kropp. Så en del skissande, korrigerande, mönsterritning och provplaggsyning blir det. Men jag har som sagt någon vecka på mig.

jag hoppas jag kan återkomma med lite färdiga saker. Men tre skjortor finns i mitt album medeltidsinspirerat.

kram Anna

Postat 2015-05-08 22:54 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons