Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Annas blogg

Handarbete för nytta och nöje En lisa för själen

Mystery quilt del 2. Holken.

Snödropp från taket och en meter snö på tomten.

Nästa del på vår quilt är ett block med en fågelholk, eller är det en skogskoja med ett runt fönster? Det låter jag vara obestämt.

Jag hoppas det går lättare att läsa siffrorna denna gång. Jag klippte raka remsor till delarna som ska vara 1 cm färdiga.

Vart hålet sitter avgör du själv, likaså storleken.

Nu med facit på hand kan jag påminna om vikten att sy som det är tänkt. Jag har nu 5 holkar som har snålt med sömnsmån på nocken. Det blir till att nagga lite där.

Bakgrundstyget är det samma som på granarna men annars går det att leka på.

Lycka till!

Postat 2018-03-19 14:33 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Mystery quilt del 1. Nu kör vi.

Det första blocket är en gran. Mönstret har jag ritat i ett vanligt A4-block.

Jag har skrivit ut mått i cm så du har några riktvärden.

Som jag skrev tidigare är det bra att använda ett tyg som bottenfärg, medan granarnas färg kan vara blandade tyger.

Totalt ska det vara 5 granar.

Sådärja, nu är vi igång. Del 2 kommer om någon vecka.

// Anna

Postat 2018-02-20 17:21 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Det kommer en "mystery quilt"inom kort

Inom kort tänker jag presentera del 1 i mitt hemliga projekt där jag bjuder in er att följa med. Mysteriet är så hemligt att jag knappt själv känner till alla delar, men det kommer att uppenbara sig.

Så här mycket tänker jag avslöja.

Quilten kommer att bli ca 150x200 cm.

Genomgående för samtliga block är ett valfritt bakgrundstyg.

Ett större urval av tyglappar i olika mönster och färger. Ingen behöver vara större än 20x30 cm, oftast mindre.

Häng på, nu ska ni ha kul!

Anna

Postat 2018-02-06 10:11 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Julkalender #13

Julen närmar sig och här går det trögt. Målet med en fullständigt stressfri jul fungerar inte helt. Plötsligt blev en planerad julklapp vi bestämt inte möjlig, det var bara att hitta på något annat. Självklart fick jag en idé om att sy något istället. Dessutom varför inte klippa tyget i riktigt små bitar för att sy ihop till ett tygstycke. Inte göra det lätt för sig på något sätt. Jag kan inte riktigt avslöja så mycket mer för tillfället. Efter jul får det bli en klarare beskrivning vad det blev. 

Jag har köpt flera böcker om att sy väskor och äntligen fick jag användning för ett mönster. Som vanligt rekommenderar jag bibliotek i första hand innan man köper böcker. Boken jag hämtade detta mönster ifrån heter "Patchwork Bags & Accessories" av Yoko Saito.

Så nu sitter jag här med en hög av lappar och behöver ta mig vidare OCH göra en pepparkaksdeg som jag lovat barnen. och, och ,och....

Ps. de små broderade ulltofflorna från häromdagen finns inte mer. Vår hund trodde tydligen att de var ny tuggleksak.

Postat 2017-12-13 08:01 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Snailtrail och Hawaiian turtle quilt.

Starten på ett lapptäcke/kvilt/quilt/patchwork. Har inte tidigare jobbat med linjal, skärmatta och skärkniv och det var en liten inkörningsperiod.

Jag hade räknat ut hur många "lappar" jag behövde av varje färg. Hela täcket var planerat i detalj för att inte få några överaskningar.

Det blev dags att börja sy ihop alla små lappar. Jag gjorde allt i etapper för att det inte skulle kännas övermäktigt.

Så, alla sköldpaddor och snailtrails block blev till slut färdiga. Nu var det dags för kantning, baksida, stoppning och slutligen quiltningen. På maskin och för hand.

Den slutgiltiga bilden hamnar i mitt bilbbibliotek, men första ska det handsys många meter.

Bye/ Anna

Postat 2016-04-26 16:38 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

lite väv, lite lappteknik och stickade strumpor..

Ett livstecken från mig kommer här. Jag mår bra igen. Det var knas i kroppen och in med ett litet, litet piller och poof så var allt ungefär som vanligt.

Har jag handarbetat? om jag har. Har jag fått något färdigt? jovars.

Sagomattan. En matta med möjlighet att fantisera kring. Det blå fältet, är det himmel med moln eller är det brusande vattenvågor som skapar skum. Jag det bestämmer du. (skolprojekt)

Att rabla upp allt annat som blivit klart är rätt meningslöst, vem bryr sig. Bilder ska det vara.

okej jag har börjat på ett mickelpysselprojekt. Insanity quilt är det passande namnet. Varje hegagon är ca 5cm rakt över. Använder mjölkkartonger för att stryka fast tyget och slipper därmed tråckla tyget innan sömnad. Allt är handsömnad. Skönt efter all stickning och virkning.

Det ska bli ett överdrag eller huv som jag kämpar att säga till min nya symaskin Blixten. En gammal beganad industrimaskin. Just nu väntar den på trefas el och tryckluft. Under tiden får jag pimpa den lite.

Bestämde mig även för att sticka något med lite smalare stickor. 2mm närmare bestämt. Man stickar och stickar och inte händer det mycket inte. Resultat blev enligt förhoppning. Ett par ljuvligt sköna bomulls sockor till torra vinterfötter. Problemet är som alltid med bomull att resåren inte håller utan töjer sig snabbt efter varje tvätt. Vet ni, det visste jag den skulle göra men det struntar jag i. Glada fötter ger en glad ägare :)

Nästa helg är det syfestivalen.

Hotell bokat, biljett köpt, ledighet ordnad för maken, barnvakt fixad. Välplanerat så jag hoppas verkligen att det funkar denna gång. Det är över 10 år sedan sist, så nu får det vara dags. Mässtidningen borde komma i lådan idag. Ska kryssa i allt jag vill göra och se. Fattar inte att jag har så tur att min man följer med, han är väl medveten om att det kommer att ta timmar och åter timmar. Han verkar dock inte vara intresserad av någon workshop. *fniss*

Nä nu ska jag fortsätta skissandet på ett skolprojekt. Kom ihåg "Rädda världen, kissa i duschen"

// Anna

Postat 2016-02-15 10:40 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Covercase eller bokfodral

Skolan har börjat och därmed jobb, jobb och lite mer jobb. En rektor från en annan skola ringde min rektor och frågade om de fick hyra/låna mig. Så nu jobbar jag åt två skolor som textillärare. Plus att jag pluggar för att BLI textillärare.

Idag tog jag en sväng på myrorna. När jag kommer till kassan säger tjejen. Visst är det du som brukar köpa så mycke tyg och garn här? Mummel, mummel, det kan ju stämma. Vad bra att det kommer till användning. (inte läge att berätta att mycket blir "isolering" medan det väntar på inspiraton). Så för under 200kr fick jag detta:

Ps. mattan har någon i släkten vävt. Kan vara farmor.

Sedan var det de där fula planeringskalendrarna jag fått av jobbet. Nu är mitt "covercase" klart och ikväll blev en kollegas klart. Hoppas hon gillar den jeans. Hon ville så gärna ha en ficka på framsidan för att sätta pennor i. Snabbt insåg jag att det måste bli från ett par barnbyxor för att få plats.

Min rosa är ett toktäcke som skulle bli en nässisär men tja, det blir inte alltid som man tänkt :)

Så här ser Carolines bokfodral ut när man ser både fram och bak.

Jeans kan vara lite svårarbetat och det blev inte bättre av att det mörka tyget var Stretch, men med tungan rätt i mun så känner jag mig rätt nöjd. Å det vänner gör jag inte allt för ofta.

Nu ska jag ta mig an en lampa från skolan som havererat. Blir det bra får ni en rapport.

När maken är borta, sitter frugan och pysslar, tjing Anna.

Postat 2014-08-22 19:01 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Pimpa min kalender.

Jag har fått mig en planeringskalender inför höstens arbete inom textilslöjden. Lite småmallig så där. Men vad! Den är brun! Jag gillar inte brunt, så jag har bestämt mig för att pimpa den. Har verkligen fastnat för de här katedralfönstren så det får bli någon liten variant på dem. Så nu blir det lite syning så här på lördagskvällen.

Postat 2014-06-21 21:39 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Så syr jag katedralfönster

Här kommer en liten förklaring på ett exempel hur man kan sy katedralfönster. (mitt första försök)

1. Klipp till ett antal lappar i storlek 16*16 cm.

2. Stryk in en fållkant på 0,5 cm och tråckla runt.

3. Markera ut mitten genom att vika korsvis långsidorna och dra med nageln så det blir märken att vika efter.

4. Vik samtliga fyra flikar mot mitten.

5. Vik ett varv till mot mitten. Nu är kvadraten ca 8 cm lång.

6. Pressa samtliga kvatrater

7. Fäst de fyra flikarna i mitten med några stygn.

8. Sy ihop rutorna räta mot räta.

9. När alla eller en flertal kvadrat sytts samman är det dags att lägga ut tyget som ska vara i själva fönstren. Klipp kvadrater i 4,5*4,5 cm.

10. Nåla fast de små kvadraterna som du önskar.

11. Vik över tyg från det översta lagret så det täcker de små tygkanterna.

12. Sy fast med smygstygn runt alla små kvadrater.

OM du vill göra ett större arbete lämna du sista kanten tom så att när du ihopfogar fler ark med kvadrater får du hela små kvadrater i skarvarna.

Eftersom det blir tämligen tjockt med alla viningar så behövs ingen stoppning även om du gör ett större täcke till baby eller så.

OBS! Jag har handsytt alla sömmar. Tycker att det blir finast, men det väljer man såklart själv.

Jag har inte helt bestämt vad detta ska bli när det ska monteras till något användbart men jag har några idéer.

// Anna

Lappteknik
Postat 2014-05-18 21:28 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

God fortsättning!

Ledighet och pysseltid. Renoveringen är klar av tre sovrum och vi har börjat flytta runt i huset igen :) Nu börjar det bli så städat att jag faktiskt får plats att TÄNKA. (läsa kriera) Julafton är inget hinder. Mellan julmat, klappar och nattmässa han jag äntligen göra hegagonlampan klar! Jag har fått några meddelanden om att man med nyfikenhet väntar på resultatet, vilket jag tackar för. Så på julafton fick jag då i julklapp mitt efterlängtade paket från Clas Ohlson:

Rullkniv och skärmatta. Självklart måste den invigas. Det blev till att "rulla" av tyget med stjärnor på istället för att klippa. Mycket effektivt må jag säga.
Fram med Gamle brunen (ja det är vad min Pfaff kallas) Den var lite sur och vresig och ville inte alls vara med. Riktigt seg skulle jag säga. Men med lite TLC (tålamod, långsamt och coca cola) blev det klart till slut och här är resultatet. En tänd version och en släckt:

Så igår så slängde jag fram ett sexpack på bordet...

Titta inte sååå noga, för då går det att se att på två av hexagonerna har jag gjort fel på varv tre. Men jag känner mig övertygad om att det kommer att funka bra ändå. OM jag då inte ska påpeka det hela hela hela tiden för alla.
Idag tog jag mig en promenad på stan för att springa in på Ohlssons Tyger och köpa dragkedjor. Det var inte så enkelt. De hade EN kvar i rätt längd. Ingen klänningskedja, bara delbara. Nåja, jag får snurra ihop nått så det blir bra. Behöver träna på att sy dragkedjor känner jag.

Så hej å hå
nu vi gå
mot nya pyssel
ta först en nyårstryffel :)

// Anna

Postat 2013-12-26 17:51 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons