Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Annas blogg

Handarbete för nytta och nöje En lisa för själen

Utställning av Trasmattor i Sundsvall

Så kom äntligen dagen med invigning av utställningen. Så kul det var att trängas och mingla med alla intresserade. Jag kommer att gå hit fler gången innan de plockar bort utställningen för att titta mer ingående. Här kommer lite bilder med mina högst personliga kommentarer till :)

Trasmatta med inslag av jeans. Den är slagen med enkla inslag av jeans 2cm breda.

Matta av senaste modet! Ett lapptäcke av mattrasor. Den som vill får gärna berätta hur man väver en sådan!

Närbild av en matta i gåsöga.

En bild jag tydligen inte vänt, men håll till godo. Fiskbensmönstrad matta med påsydda rosor. Får man gå på en sån matta?

Avslutar med en mingelbild. Längst fram står orkestern som spelade för fullt.

Utställningen består i ett 25tal mattor inhysta i två rum. Många olika tekniker och färgsättningar är representerade. Välgjorde och vackra. Har ni vägarna förbi rekommenderar jag er att ta en titt medans utställningen pågår. (se kalendiarumet)

// Anna Söderström

Postat 2013-04-19 20:44 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Redo för shopping :)

Tog så tag i min lilla surdeg. Två shoppingpåsar som legat och väntat på att bli färdiga rätt så länge nu. När jag hittade dem i UFO-högen och det var en sorglig liten hög. Det som var kvar var bara att sy på handtagen. Skulle göra det i går kväll, men det kom annat ivägen som vanligt.
Men idag blev de så äntligen klara. Ena påsen har jag köglat lite ut och in så att ni ser det mintgröna fodret. De har en ficka på var sida. Kändes helt ok. Så skönt att få bort något gammalt projekt också.

Postat 2013-04-14 13:13 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

När det blir för många projekt...

Just nu flödar kreativiteten. Problemet är att det finns fler projekt än tid. Idag MÅSTE jag läsa ut en bok som jag ska ha en färdig föreläsning om på 1,5 timme på måndag. Det är fredag, det innebär att jag även tänker hinna städa så jag slipper lägga helgen på det. Ja ni vet det finns alltså en massa annat att göra än det jag VILL.
Just nu ser min syhörna ut så här:

Det är inte ok. Där ligger projekt "påskhare" som inte ens påbörjats. Ett halvfärdigt lapptäcke. Observera hur julduken fortfarande ligger kvar eftersom jag inte kommit "ner" till den nivån för att ta bort den! Nä nu får det bli lite skärpning.
Vi är jourhem till Sundsvalls Djurhem. Vi tar emot omhändertagna katter. Så i går kom det en ny katt till oss. En pigg rackare som genast gick bananas på min virkning, knyppelpinnarna och allt annat löst. Så det blev till att raskt säkra knyppeldynan och nu MÅSTE :) jag sy en sån där snygg huva till den också. För en plastpåse duger inte!

Nä nu har jag inte tid att sitta här och beklaga mig. Dags att komma igång så kanske jag får lite tid över till handarbete i kväll ;)

// Anna

Postat 2013-04-12 08:26 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

UFO-day efterlyses!

Jag har lärt mig ett nytt ord och det är UFO. Dvs som det används bland oss knåpande handarbeterskor , unfinished objekts. Får mig ständigt att fnissa för jag tycker det är så otroligt bra. Ibland blir ju även projektet ett riktigt UFO (unidentified flying objekt) när det inte blir som jag tänkt och det flyger genom rummet för att landa i en sorglig hög i något hörn.
Nu är det dock de ofärdiga objekten jag skulle vilja belysa. Själv har jag en sjal som jag virkade för SEX år sedan! som fortfarande väntar på frans. Det blev stopp när jag kom till det där "spänn upp arbebetet lätt fuktat till sin rätta storlek". Då försvann gnistan och allt hamnade i en påsa i "det här fixar jag sedan någongånghögen".
Jag misstänker att det finns fler än jag som har en massa halvfärdiga saker som bara väntar på att få den där lilla sista kärleken från dina varsamma händer.
Kan vi inte utlysa en UFO-dag, en dag då vi alla tar tag i en riktig gammal surdeg och bara gör klart det. Sedan visar vi upp vad det var för något som legat och tärt på vårt samvete.

Eller så får vi skapa en mapp i forumet precis som det finns för misslyckanden så kan vi ha ett för projekt som verkar bli liggande för evigt...Det kanske redan finns?

Hmm undra just vart jag stuvat undan den där sjalen?

Anna som filosoferar idag ;)

Postat 2013-04-10 19:19 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

knyppling på nybörjarnivå.

Jaha ja, vad ska jag gör för nått kul denna vecka då? Eftersom vävstolen är på reparation, åtminstone en del av den så blir jag lite rastlös. Ja ja, jag har ett till lapptäcke som ska sys men jag känner ingen inspiration för det just nu. Så emellan arbete och skolarbete så tog jag fram den här för en premiärtur :) :

Eftersom jag inte har varit i närheten av en knyppeldyna sedan 1987 så börjar jag från början. Jag hade inte ens fattat att jag hade en knyppelbok men nu tror jag att jag hänger med. Eftersom den allra enklaste spetsen brukar vara "udd och stad" så börjar jag där. Men jag ville testa nått annat än vanligt lingarn så jag tog en rulle knapphålssilke, det verkar vara nästan samma grovlek som det rekommenderade för mönstret.

tja, det verkar ju funka, får se hur det ter sig när det börjar bli en bit. Har inte räknat ut hur jag löser vissa problem ännu, som tex hur jag skarvar när garnet tar slut (eller går av) det har jag glömt. Det kanske kommer tillbaka som alla korsningar och vridningar tydligen satt i ryggmärgen, så även om händerna gjorde fel så kände ryggmärgen och slog STOPP!

Bäst att gömma undan denna nu så att jag inte fastnar helt i detta, jag har pluggande som ska göras också. En föreläsning att skriva och en hel vecka att jobba.

Anna, som borde göra annat än handarbeta ;)

Postat 2013-04-08 16:30 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Ofrivilligt vävstopp.

Bomber och granater. Igår så insåg jag varför skälen i vävstolen har bråkat. Ena lunan har gått sönder. Alltså det lilla hjulet i plast som ska hjälpa tråden från nickepinnarna att löpa fritt har smulats sönder och till följd har nylonsnöret hoppat på sidan och inte alls fungerat som det ska.

Nu har jag skickat lunan med en slöjdlärare på ett av våra gymnasium här i stan för att se om han kan uppfinna en i metall. Vi får väll se, annars så är det bara att beställa nya. Jag som hade tänkt att bli klar med mattan jag håller på med. Jag har kommit 1,5m så det känns lite visset att ta vävuppehåll nu. :( Men denna vecka ska jag plugga och förbereda ett "gigg" på 1,5 h så det är kanske bra att jag inte kan smyga iväg och göra annat,

Kram Anna

Ps. En nyvecka med nya möjligheter bara du sätter gränserna.

Postat 2013-04-08 08:00 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Nybäddat.

så äntligen kom dagen då min son frivilligt städade sitt rum. Han bäddade men jag hjälpte till att lägga på hans aldeles nya överkast. Nu syns det inte lika mycket hur baksidans röda tyg skär sig mot det orange. Få se hur länge det ska ta innan det ligger på snyggt igen.
Nu är det ett kvar att sy till son nummer tre. Men jag tycker fortfarande att det är roligt fast jag vid det här laget sytt närmare 20 lapptäcken, eller fler... vem håller räkningen :)

Postat 2013-04-05 12:20 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

sol ute, väv inne.

Nu börjar våren få sitt grepp även här i norrland. Nåja, det är snöigt och isigt ännu men solen lyser och lockar vid husknuten. Själv smyger jag ner i källaren för att väva någon cm här och där. Börjar bli rätt trött på den här mattan och vill bli klar för att gå vidare mot nästa matta som redan är planerad.

Sedan är det projekt "garnstump" som ska bli en väska. Hittade en ruta som påminner om en mormorsruta men är lite mer sirlig. Så har jag nu börjar gå igenom allt garn som mamma lämnade efter sig. Nåja det var mest moulinegarn och andra stumpar. Så nu har jag virkat 18 rutor som jag tänkte skulle bli en väska. Normalt så brukar jag ge alla garnrester till närmsta förskola för pyssel men denna gång blev jag lite ego och tänkte pyssla lite själv :)
Jag har också fått en beställning på virkade mjuka ägg av 6åringen så mer stumpar kommer att gå åt. Hittade mönster på drops. Appropå drops; vilken fantastisk sida. Jag har hittat massor av roliga mönster så jag kan sticka och virka tills fingrarna blöder om jag vill. Misstänker att jag får ont i handleder och fingrar innan det händer.

Nej, det är verkligen läge att försöka avsluta några projekt nu. Jag känner mig lite stressad när så mycket är på gång samtidigt. Snart är det sommar och då är det fullt upp med annat.

// Anna dunk-dunk

Postat 2013-04-02 22:13 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Handarbetsförbud?

När jag var barn på 70/80-talet så berättade alltid min mamma om hur det var att vara barn på 40/50talet. Hur det var strängeligen förbjudet att handarbeta under de kristna högtiderna. Hur de satt och gjorde ingenting eller var i kyrkan på oändligt långa gudstjänter och högmässor. Jag kommer ihåg min uppväxt med MINST ett besök i kyrkan under påsken men oftast flera. Antingen följde jag mormor som skulle spela kyrkorgeln, eller morbror även om jag då lekte med min kusin. Då fick vi måla äggen i församlingsgården i Jörn där morbrors fru jobbade som diakonissa och morbror jobbade som kantor. Ursäkta! det heter kyrkomusiker.
Min mormor brukade dock sitta och virka under predikan där uppe på sin plats vid orgeln. Mamma brukade brodera några stygn hemma i soffan istället för att bara sitta i tystnad och eftertanke.
Själv så tänker jag ofta "är detta okej?" slår tanken ifrån mig och tänker att om Gud inte velat att jag skulle skapa då hade han väll för tusan inte skapat min kreativitet!!

Så under påsken har jag virkat, lagat kläder, klippt fler lappar till lapptäcke två. Jag försöker nu att göra undan lite projekt, det blev för många på en gång.

Sonen har beställt en kanindräkt och en korg full med mjuka ägg att kasta på folk. Ingen fara, den ska bara vara klar till i morgon :O Min tidsplan säger mer, nästa år till påsk :)

Ha en skön ledighet!

// Anna

Postat 2013-04-01 13:27 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons