Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Annas blogg

Handarbete för nytta och nöje En lisa för själen

Julkalender #5

Jag är rädd att förstöra min hörsnäckor till mobilen. Detta innebär att jag aldrig får med mig några. Så sitter jag på tåget eller bussen och tränktar efter lite ljudbok i örat.

Nu har jag äntligen tagit tag i problemet och sytt ett litet etui. Beskrivning här. Jag tog en mycket kortare dragkedja och inget mellanlägg.

Jag sydde denna i oktober, ännu har inte lurar och etui funnits på samma plats för att kunna intigreras. Fast det är en helt annan historia.

Postat 2017-12-05 07:18 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Berättelsen om en klänning

Nu för tiden har ofta klädesplagg en mycket kort levnadstid. Det blir sällan någon riktig berättelse. Även om plagget bärs varje dag på jobbet, vid glada festliga tillfällen eller i djupaste sorg så säger det mer om bäraren än om plagget. Etiketten ger en viss upplysning. Max 40 grader (varför har trosor ofta 40 grader? De flesta vet att de måste tvättas i minst 60 för att bli hygieniskt rena. Sorry, sidospår).

Fortsättningsvis, ingen klorblekning, torktumling, plantorkning osv. Den ger oftast en upplysning om var plagget är tillverkat och för vem. Står det "made in Bangladesh", kanske vårt samvete får en liten törn för vi vet att förhållanden på syfabriker oftast är undermåliga, för att uttrycka det milt. Priset borde ha gett en vink i första läget!

Den här gången tänker jag inte predika mer hållbar utveckling och slow fashion för det var en berättelse om en klänning som var målet.

Målningen till vänster om klänningen är en virrängel av Jane Vikberg

Klänningen i fokus är denna:

Oregelbunden hals. Fuskknäppning fram där knapparna döljer veckningen för byst. Fjärilsärmar. Kanske inte så märkvärdig vid första anblicken. När jag tittade på detaljerna började jag inse att klänningen har en del att säga.

Raksömmen är sydd på en symaskin som troligen endast har raksöm då samtliga kanter är kastade för hand. Efter brännprov kan jag konstatera att klänningen är sydd i ett konstmaterial.

Ärmar och nederkant är handfållade.

Framstycket har en mycket spännande skärning. Detaljer och veck skapar en vacker siluett för bäraren.

Infodring runt halsen. Det syns inte så bra men infodringen har ett mellanlägg som verkar aldrig varit stykbart utan har sytts fast i fållar och med kaststygn. Det är av ett väldigt styvt material och påminner inte om något jag känner igen.

Nederkanten är fantastisk. Det var tack vara kanten som klänningen kom i min ägo. Hundratals veck som ger tyngd åt klänningen och ett fint fall.

Lagning finns det lite här och där. Inget slit och släng här inte. Och varför skulle man slänga en klänning som fått några små hål här och där.

I sidan finns en skarvning på ca 2 cm. Den verkar vara gjord vid själva tillverkningen. Blev modellen bredare eller var det för att spara tyg maximalt? Det kommer jag aldrig få svaret på, men den finns där och berättar något.

Utan att följa upp all fakta så gissar jag på sent 1940tal. Ja, inte lagningarna alltså utan när klänningen kom till.

Slutligen baksidan av det hela. Även om klänningen har en dragkedja i sidan så har ryggen en rad med knappar som inte har någon funktion annat än dekoration. Det finns dock en dold öppning bakom dessa en bit som stängs med tryckknappar. Den värsta nackdelen är att jag inte får plats i klänningen. Skulle tippa på att storleken är 34-36, så är det få av mina bekanta som kan heller.

// Anna spekulerar.

Spara

Spara

Spara

Postat 2017-08-18 10:23 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Bordsslarva/disktrasa/tvättlapp

Jag har hört så mycket gott om hemvirkade bordsslarvor så jag tänkte det är dags att testa. Vad som jag bekymrat mig över är hur den ska hållas från att bli en äcklig sur garnruta med 1 miljon sprattlande bakterier. Jag fick ett tips:

Släng....eller tja snarare lägg trasan i en kastrull med vatten och lite tvättmedel (gissar att lite är typ 1 msk) koka upp och låt koka några minuter. Skölj (otroligt att jag fick googla för att hitta en stavning på skölj)  ur trasan, vridur och häng upp för att torka.

Garnet är 100% bomull och mönstret hittar man på drops.se

Nu har jag inte testat den ännu för jag näns inte, men så småningom blir det. Den ska tydligen bli bättre och bättre ju fler gånger den tvättats.

// Anna

Postat 2015-07-22 09:54 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

en regnig dag.

Nu skulle då sommarlovets frid lägga sig över mig. Betygen är satta och eleverna fått gått hem. Då visar det sig att jag inte fått godkänt på min sista uppgift. Den var inte tillräckligt didaktisk! Didaktisk! för det första så kan jag inte vara mer didaktisk än att försöka besvara frågorna vad, hur och varför. Sedan är det referenserna, jag är verkligen ett alvarligt inlärningsproblem kring dessa. Nä det här med universitet känns mig övermäktigt. Nya tag och infallsvinklar får bli i morgon då jag mailat ut min text till sånna där människor som verkar kunna sånt här :) på min lärares inrådan. (undra om även hon verkar ge upp på mina tafatta försök till ett akademiskt språk och tänkande).

För att undertrycka min avogt inställda känsla mot dagens motgångar så provade jag ett annat experiment. Jag smälte pärlor i ugnen, kanske inte direkt syrelaterat men pyssligt roligt var det.

En liten snabb guide.
1. olja in en skål. (jag tog en glasskål)
2. fyll på med smältbara rörpärlor tex hamapärlor. Tryck upp pärlorna efter kanten så att det i bästa fall bara blir ett lager pärlor.
3. in i ugnen ca 10 minuter i 200gr
4. låt sedan allt svalna innan du lyfter ur din nya skål ur den andra.

Men tro för all del inte jag jobbar med riktigt handarbete också. Det är som vanligt flera projekt på gång. Ett som är precis nystartat är att sticka en sommartröja. (okej, blir kanske klar till nästa sommar). Just nu har det inte blivit så mycket på den, så jag får återkomma med bild senare.

En deppig Anna

Postat 2015-06-22 20:02 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons