Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Annas blogg

Handarbete för nytta och nöje En lisa för själen

Hexagoner

Nu är jag igång med min ide om en lampskärm av hexagoner. Först klipper jag ut en massa hexagoner av
mjölkpaket för att utnyttja det faktum att de är plastade. Jag har även ritat en skiss över hur det ska se ut när det är färdig.

Sedan är det dags att klippa tyg. Här har jag gjort hexagoner i papper som är med 1 cm sömsmån. Jag kände dock att det kanske blir lite nett så jag klippte tyger några millimeter utanför.

Så till strykbrädan med språng! Pressar försiktigt in alla kanter mot mjölkkartongen och plasten smälter och håller tyget på plats. På så vis behöver jag inte tejpa eller tråkla utan det är klart.

Nästa steg blir att sy "blombladen" runt mitten. Ta bort kartongen från mitten så det blir lättare att sy runt "blombladen". Jag får återkomma när jag har några blommor klar.

Anna

Postat 2013-10-23 15:33 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Pysselhelg

Idag (läs lördag) har det blivit massor av tid framför symaskinen. Först var det dynan till min väns hallmöbel. Den är lite stor nu, men tyget kommer med all säkerhet att krympa vid tvätt. Hon var jättenöjd och det är ju det viktigaste.

Sedan var det makens beställning. Två tvättpåsar att trä över tvättkorgen för att sedan lätt få med sig till källaren. Så i våran hiskeligt fula toa finns nu en ovanligt snygg tvättkorg. :)

Sedan idag söndag har det fortsatt med lite pyssel. Efter lite sökande i mina lager så har jag så funnit ett pippigult och ett svart tyg att sy en lampskärm av. Nu efter så där en 35 år i sy och pysselbranschen funderar jag äntligen på att köpa en skärplatta. Vi får se om min make förstår piken när jag skrev på fejsbook att jag önskade det i julklapp.. Tillräckligt tydligt?

Nej nu ska jag klippa lite hexagoner så jag får se om min ide funkar.

Anna

Postat 2013-10-20 21:39 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Nya uppdrag.

Igår satt jag och drömde att jag bara skulle släppa allt och åka på Syfestivalen. Men så kom jag på bättre tankar. Min man gav mig ett syuppdrag. Han vill ha "säckar" i tvättkorgen för lättare tvätthantering. Så gulligt med tanke på att det är jag som sköter tvätten. Så nu ligger det i pipen och ska fixas. Sedan fick jag en brilljant idé om att sy en lampa åt min son bygd på hexagoner. Kollade i mitt tyglager lite och blev kanske inte allt för förvånad när jag hittade det jag sökte. Ett knallgult tyg. Nu ska jag söka ett svart så ska han få sig en lampa inspirerad av sitt fotbollslag Kuben IF. (svart och gult). Någon tipsade om att jag kanske skulle väva en matchande matta. Jamen ni hör!! Jag har ju massor av saker att skapa som vi faktiskt behöver. Jag har precis slängt sonens lampa eftersom vi renoverar men har en stringlampa i källaren som blir perfekt! Så det sär puttinutti rosa täcket får kliva åt sidan.
Hittade en kanonbra sidan att skapa hexagoner på:
http://incompetech.com/graphpaper/hexagonal/

De hade flera andra bra mallar också men nu var det hexagoner jag var ute efter.

http://incompetech.com/graphpaper/

Nu ska jag bara klura ut hur man gör, då jag aldrig gjort ett sådant tidigare. Så spännande.

Annapanna mot nya projekt.

Postat 2013-10-18 09:37 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Har jag tänkt rätt?

Jag har: 1 par ljusrosa velourbyxor, 1 rosa mockakjol, 1 rosa jeanskjol, 1 par ljusrosa lewisjeans och en uppsjö av gamla broderade dukar i linne och bomull. Jag funderar på att sy ett "skryttäcke" dvs ett babytäcke att ha i tex barnvagnen. Inte för att jag ska ha fler barn, men någon måste ju få barn någongång. Frågan är om det går att blanda alla kvalitéer? Hur smart är det att ta med mocka som inte går att tvätta i maskin? Jag ger ER möjligheten att förklara för mig vilken dålig idé det är!
Medan jag funderar vidare så knypplar jag lite. Det är perfekt att göra framför TV´n en söndagkväll när orken tryter och jag inte hittar någon virkning. Inte så att jag har slarvat bort en virkning utan helt enkelt för att jag inte har någon virkning på gång just nu. Då passar det utmärkt att försöka göra klart något annat som ligger och väntar...

Anna en vanlig Söndag

Postat 2013-10-13 21:34 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

inspiration kan komma när som helst.


Satt på Judon och väntade på sonen igår, bläddrandes i en New Body katalog. Tittar förstrött på dessa strumpor och tänker för mig själv: Jodå sånt lapptäcke har jag funderat på att sy. Inser att jag behöver hitta en anledning till att få testa tekniken som heter.....jadu vad heter den? Kommer inte ihåg så där på rak arm. Finns säkert beskrivet i min lapptäckebok. Det var något om att man har en mörk sida för att få det att se ut som byggklossar. Märk väl hur det står "moderna mönster" då måste det vara hur hippt som helst :) Självklart beställer jag "lapptäckemönstrade" strumpor für alle i familjen...

Tjo och tjim, nu har jag tagit mig fram till vävstolen.

Anna med handarbetsabstinens....

Postat 2013-10-10 15:32 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Etik, miljö och jantelagen.

Jag har fått svårare att skapa för skapandets skull. Jag har slutat tro på marknadsekonomi och produktionsöverflöd. Det här ställer till det när jag ska handarbeta. Jag har börjat tänka precis som när jag handla saker. Behöver jag VERKLIGEN detta. Jo jag behöver handarbeta, men behöver jag slutprodukten. Skulle jag vara onödigt rik kunde jag sy och ge till välgörenhet men det räcker inte börsen till för. Att som jag gjorde sy upp lapptäcken, pannlappar och annat för att sedan kränga är ju roligt men var finns marknaden idag? Varför ska jag skapa en massa saker som ingen frågat efter? Då är jag ju med och skapar den värld av överkonsumtion som jag skulle vilja vara med och ändra.
Billiga kläder och textilier får mig att tänka "äsh, den var ju ändå så billig" så kan jag överkonsumera eller bara slänga när jag blir less på dem. Det känns inte bra. Inget är "billigt" att tillverka när vi tänker på vilka resurser som går åt.
Grundregeln blir alltså: Bara skapa sådant jag har behov av. Gäller även saker som mina nära och kära har behov av.
Till min butik: Bara sy upp ett provarbete och sedan göra fler eftersom. Kanske göra en pärm med prover för folk att bläddra i och sedan beställa. Eller gå över till att bara göra lagningar och ändrigsömnad... Fy vad trist. Nä, lite projekt för kreativt nyskapande behöver jag för att överleva.
Åsså jantelagen då, varför ska jag sy mina lapptäcken när alla andra kan göra lika snygga eller snyggare. Vad får mig att tro att det JAG syr skulle ha något värde alls? Varför skulle jag tycka att jag är värd betalt för att utföra det jag älskar?

Så! Nu ska jag laga en bunt med jeans igen åt pojkarna...

Anna med höst i sinnet.

Postat 2013-10-09 20:45 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

I väntan på sommar 2014

Ja, eftersom jag inte kommer åt min vävstol, broderimaskinen funkar inte, syprojekt är ett helt företag när man bor en hel familj på 63 kvm så har jag återgått till de små handarbeterna. Just nu försöker jag färdigställa den där sommarväskan som jag så stort började med i våras innan jag fått tag på knyppeldynan som jag bara måååååste ha. Innan jag hade dragit på en väv som jag skulle göra, innan jag hade börjat renovera hela övervågning, innan... Ja ni fattar. Men nu inser jag att med lite koncentration så är det två kvällars jobb. En kant, fästa lite trådar och sy ett foder sedan kan jag inviga väskan...nästa sommar... Jag har inte ens bestämt mig för om jag tycker att jag är för gammal för en sån väska. När jag ser den tycker jag den är ful, men när jag provar den så tycker jag att det är "jag". Fast såklart, är det lila så är det "jag".

Postat 2013-10-05 17:53 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Jag har alltid tolkningsföreträde :)

Min man säger att om jag köper mer pyssel måste han bygga en våning till för att få plats! Jag svarade, åhhh älskling, skulle du göra det för mig! Nej, för mig, så jag får plats du har ju snart tagit varje rum för någon form av handarbete. Vadå tänker jag och tittar mig omkring. Köket, sovrummet, källaren, tvättstugan.... Jamen i badrummet eller på toan har jag inget handarbete! Nä men du har till och med smygit in lite saker i pannrummet som var lovat att lämnas fritt. Inte köpte han förklaringen om att tyg och garn isolerar heller. Jag ska överraska honom med att ta bort knyppeldynan från vardagsrummet ;).

Tjo och tjim nu ska här röjas...

Postat 2013-10-02 11:34 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons