Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Annas blogg

Handarbete för nytta och nöje En lisa för själen

Mystery quilt del 4: Final

Så här valde jag att sätta samman blocken. Tanken med de tomma fyllnadsrutorna är att jag ska quilta en blomma eller kvist. Fåglarna ska få ögon i form av knappar.

Lamellerna på sidorna består av 26 delar 6x22 cm (utan sömsmån) . Sy långsidorna först så stämmer måtten.

Jaha, då var det här projektet till ända. Jag tackar alla som tålmodigt väntat, väntat och väntat på slutgiltigt resultat.

// Anna

Postat 2018-08-13 11:07 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Mystery quilt del 3: Pippi

Nu kommer beskrivning på det sista blocket. 

De blå siffrorna är måttangivelser och de bruna använde jag för att hålla koll på delarna.

Totalt ska det vara 16 fåglar. 12 med näbb åt höger och 4 med vänsternäbb. Det var lite klurigt att hålla rätt på allt och det blev spegelvänt både en och två gånger.

För att göra det hela lite enklare så sydde jag långa ben som jag kapade till rätta längder.

Det var lite kul att leka med långbena, kanske får det bli vadarfåglar någon gång.

Jag har valt att göra varje fågel unik när det gäller färger. Nu ligger således alla fåglarna och väntar på den slutgiltiga monteringen.

Postat 2018-05-03 11:53 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Mystery quilt del 2. Holken.

Snödropp från taket och en meter snö på tomten.

Nästa del på vår quilt är ett block med en fågelholk, eller är det en skogskoja med ett runt fönster? Det låter jag vara obestämt.

Jag hoppas det går lättare att läsa siffrorna denna gång. Jag klippte raka remsor till delarna som ska vara 1 cm färdiga.

Vart hålet sitter avgör du själv, likaså storleken.

Nu med facit på hand kan jag påminna om vikten att sy som det är tänkt. Jag har nu 5 holkar som har snålt med sömnsmån på nocken. Det blir till att nagga lite där.

Bakgrundstyget är det samma som på granarna men annars går det att leka på.

Lycka till!

Postat 2018-03-19 14:33 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Mystery quilt del 1. Nu kör vi.

Det första blocket är en gran. Mönstret har jag ritat i ett vanligt A4-block.

Jag har skrivit ut mått i cm så du har några riktvärden.

Som jag skrev tidigare är det bra att använda ett tyg som bottenfärg, medan granarnas färg kan vara blandade tyger.

Totalt ska det vara 5 granar.

Sådärja, nu är vi igång. Del 2 kommer om någon vecka.

// Anna

Postat 2018-02-20 17:21 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Det kommer en "mystery quilt"inom kort

Inom kort tänker jag presentera del 1 i mitt hemliga projekt där jag bjuder in er att följa med. Mysteriet är så hemligt att jag knappt själv känner till alla delar, men det kommer att uppenbara sig.

Så här mycket tänker jag avslöja.

Quilten kommer att bli ca 150x200 cm.

Genomgående för samtliga block är ett valfritt bakgrundstyg.

Ett större urval av tyglappar i olika mönster och färger. Ingen behöver vara större än 20x30 cm, oftast mindre.

Häng på, nu ska ni ha kul!

Anna

Postat 2018-02-06 10:11 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Det var lågt, flying Tiger of Copenhagen!

Tidigare TGR även kallad Tiger har bytt namn till Flying Tiger of Cobenhagen. Nu är det inte det som retar mig utan deras fula spel med lockvaror.
Lockvaror av denna typ förekommer på flera ställen men brukar bita butiken sig själv därbak.

Detta gäller deras garnskål. En skål i porslin med en skåra som en virvel vilket gör att garnnystanet håller sig kvar och inte rullar bort, iväg och under allt. 60kr inte helt fel heller då det inte är ovanligt att de går på flera hundra annars.

På hemsidan under nyheter finns bild på skålen. Jag tänkte jag skyndar ändå, de är efterfrågade. Inte fanns det någon inte. Så jag frågade när och om det kommer in flera. Följande svar fick jag: Ja de där, de är ju en återkommande kampanjvara och när vi ska beställa får vi max hem 10-12 st och de är slut på bara ett par dagar.

Hmmm, nyhet och återkommande kampanjvara är olika saker för mig. Att dessutom butiken inte kan/får ta hem hur många de vill för att det är ett begränsat antal retar mig också. Kommer ihåg när jag kom i kontakt med fenomenet inom elektronikjättarna. Så gruveligt irriterande.

Som så ofta händer när jag blir upprörd så fick jag en snilleblixt och kanske kan jag göra en själv helt enkelt. Irritation är en bra kraft till kreativitet om den används rätt.

// Anna

Postat 2018-01-06 15:18 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Julkalender #24

Ja och då var det dags att knyta ihop säcken. Riktigt symboliskt rätt på självaste julafton. 

Jag har bloggat mer öppet och utelämnande än någonsin tidigare. Läskigt har det varit men en nödvändighet för känslan jag velat skapa.

Idag när det så ska firas jul så kanske det inte känns helt mysigt och enkelt. Det ska firas med människor man inte gillar, utan människor man vill vara med, på fel plats, med för många eller för få. Själv överlever jag julen ännu ett år utan mina döttrar men väl med resten (resterna) av familjen.

Jag vill framföra mitt varmaste tack till alla som följt kalendern. De som skrivit kommentarer och kontaktat mig övrigt.

Så även om jag inte gillar julen så önskar jag er en God Jul!

//Anna 

Postat 2017-12-24 10:45 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Julkalender #23

Vad kom först mönstret eller tyget. Mönstret eller garnet.

Ja det går att fundera över. Utan att göra en hel historielektion kan vi nog komma överens om att garnet kom först. Men direkt efter spinningen går det att färga garn och du har redan börjat tänka på mönster.

Nu för tiden är det vanligast att köpa garn och tyg. Men hur gör du? köper du tyg och tänker att det där med mönster och design får komma sedan, eller köper du ett mönster och tänker det där behöver jag ett tyg till. Jag gör lite olika men vanligast tyget först och sedan leta mönster.

Min kära man vill att jag ska tänka "vad ska jag göra med det här snarast". Jag har köpförbud på tyger och garn sedan 16 år tillbaka. Det går hur dåligt som helst. Det har ökat med åtskilliga 100%. Det började med ca 2 flyttkartonger då. Låt oss säga att nu är det enklast att inte flytta alls. Det gör också att jag har väldigt liten koll på VAD jag har i mitt lager. Därför kan det hända att jag köper sådant jag redan har. Vilket slöseri på naturen, jag som vill vara så miljövänlig.

Lite kul är det ändå att gå in i mitt lager och bara känna på allt. Kanske sätta sig på pallen jag har där och känna sig rik. Det finns många minnen och en del totalhavererade påbörjade projekt. Det där tyget som vid närmare titt aldrig kommer att fungera enligt planen. Den där stuven som blev över från ett par gardiner som både varit använda, blekts och kastats. Skulle det bli kuddfodral till? Lite sent nu dock.

Okej, nu gör vi det sista på julen. Kanske sticka några varv på mina vantar som jag hade tänkt skulle varit klar till första frosten. Tur jag aldrig sa vilket år.

// Anna

Har ulltröjan förargligt krympt i tvätten? Gör något annat av den! Det ger även lite utlopp för ilska när man får klippa i den.

Postat 2017-12-23 09:32 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Julkalender #22

I min handarbetsgrupp pratar vi nu och då om hur man prissätter det arbete man gjort. Det märklig är att oftast är det den som ska sälja som håller priset med jantelagen klingande i öronen. Det kan även vara kunden som inte värdesätter tiden, här finns ett lysande exempel

När jag utbildade mig till blivande sömmerska i slutet av 1980talet sa lärarinnan att inom sömnad kunde vi som hållpunkt tänka 10kr/timmen. Då ska det även räknas in att vi var "amatörer", inte skattade eftersom det var inom det man får tjäna utan skatt. Vad kan det bli med dagens inflation? Ja, mer är det. Jag brukar göra så här. Jag ringer ett skrädderi och kollar av priset. Sedan utgår jag från den summan. Det är såklart skillnad. Idag har jag ingen lokal längre. Jag skattar och momsar inte längre. Fast jag tar inte på mig några uppdrag heller. Mitt liv är just nu lagt i malpåse. En förfärligt trist historia som jag inte är redo att bena i allt för mycket.

Nä nu är det jul och alla ska vara så himla glada och lyckliga (här är vi inte bitter). Julpralinerna är klara och julmaten står i svalen. Storsonen kommer hem till jul och en av döttrarna har hört av sig från Texas, Usa. Önskar att jag kunde få tillbaka språket, orden, skrivspråket. Skäms verkligen över att jag knappt vet hur man sätter , (komma) och stavningen är det si och så med. Fast så länge jag kan roa och ni fattar så finns det hopp.

Postat 2017-12-22 08:02 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Julkalender #21

Har du sett något av årets julkalender? Jag har slötittat när barnen sett på morgonen. Huruvida den är bra eller dålig lämnar jag osagt. Men en morgon när jag sitter och tittar sätter jag mig käpprätt upp och utbrister "kolla vantarna! Jamen ser ni, de är ju fantastiska. Var hittar jag mönstret?". Det är alltså karaktären Maxs vantar som fick min uppmärksamhet.

Så snart tid gavs var det dags att göra en djupdykning i internets fantastiska värld. Tänka, söka, tänka söka skam den som ger sig. Så till slut dök de upp. Vantar från Sorunda , otroligt vackra tycker jag. Unika, rustika och folklore. Nu är de nålbundna och det är ett hantverk jag inte behärskar särskilt väl. Det går ärligt att säga att jag inte kan det alls även om jag fuskat lite i ämnet. Det är här som jag borde anmäla mig till en kurs och lära mig på riktigt. Youtube och internet i all ära, men inget är som en platsbunden kurs så det blir gjort.

Tills vidare skissar jag på ett par stickade vantar med stark influens av originalet. Det får mogna även om det hade varit kul att få med dem till utställningen i Skåne som hemslöjden anordnar. Läs mer om arrangemanget

Postat 2017-12-21 09:44 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons