Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Ullis blogg

Ulrikas blogg om ditt och datt

Fixat på fåtöljen

Äntligen har jag tagit tag i fåtöljen igen. Maken Christer fixade tyget på knapparna åt mig, så nu sitter de på plats och tyget formas snyggt mot ryggstödet.

Sen har jag fått sy ett kuddfodral till den lilla kudden som ska sitta upptill, jag gjorde ny stoppning och fyllde ut den lite mer. Snoddarna som syns sydde jag in i sömmen, de ska fästas in under ryggstyckets tyg.

Ryggstyckets tyg fästs upptill först, glömde visst att dokumentera det. I alla fall så läggs tyget räta mot räta framifrån fåtöljen sett, sedan läggs pappersremsan mot ryggens kant på baksidan och så spikar man nubb i den och fäster tyget samtidigt. När man spikat över hela kanten vänder man över tyget mot ryggen, sedan viker man in tyget i sidorna och spänner och nålar fast det. För att få det jämt och snyggt får man göra båda sidorna samtidigt så det inte drar ojämnt, en nål i höger sida sedan vika in och sätta en nål i vänster sida. När båda sidorna är nålade spänns tyget nedtill och spikas fast på undersidan. På sidorna syr man smygstygn som inte syns på rätsidan. Här satte jag även ett tunt lager vadd under tyget för en mjukare känsla. Det satt inget på den gamla.

Så här ser ryggen ut när den är nålad.

Jag har hunnit med att sy ena sidan, när den andra sidan är klar väntar det svåraste på fåtöljen, nämligen sitsen.

Så här ser fåtöljen ut framifrån när kudden också sitter på plats.

I TV-soffan har jag stickat mig ett par sockor i det sköna garnet Onion, det har tagit lång tid men lagom till det blev kallt nu så blev de klara. Ja det är barnstorlek på dem, jag lever inte på så stor fot. :-)

Apropå stickning, är du sticksugen men inte på så stort projekt kanske "Den stora stickningen" kan vara något.

Med det önskar jag en trevlig helg!

Tapetseri Återbruk
Postat 2015-11-20 15:06 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Gräva sig genom en "tyghög"

Det är kanske inte så spännande som att vara arkeolog, men att gräva sig genom en tyghög kan vara lite spännande. Tyvärr är det lite jobbigt också särskilt när högen innehåller en del ofärdiga projekt. Men ack så kul när de blir färdiga. 

Min hög kanske inte är den värsta i världen men ändå var det en rejäl hög med en duk som skulle fållas, en jeansklänning som skulle sys in, en skjortklänning som behövde knapphål och knappar, en påbörjad t-shirt som inte ser bra ut, små frottéhanddukar, barntyg i velour och säkert något jag glömt. Duken är nu fållad och jeansklänningen är insydd. Skjortklänning i seersuckertyg som jag ska ha varma sommardagar, även om det känns långt bort idag, har fått knappar och knapphål så den är redo när sommaren kommer.

Mönstret kommer från Svenska mönster och har bra instruktioner.

Stickningar kan också bli liggande och ta tid, i somras köpte jag garn på Wåhlstedts i Dala-Floda "Midsommarblomster" heter det och jag tycker så mycket om det. Så under hösten och vintern har jag stickat vid TV:n. Det är en lite kortare modell utan knäppning och med en lite fyrkantig halsringning. Den har redan värmt mig till och från arbetet under en jacka och kommer att passa bra även under svala sommarkvällar.

Vi får se vad som händer med de övriga projekten.

klänning Stickat
Postat 2013-03-13 15:47 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Syfestival - hundvalp - och en massa projekt

Ja vad är det man säger "tiden går fort när man har roligt"!

Det händer mycket och man hinner en del också, men långt ifrån allt. Jag har sytt lite grand och till och med fått några saker färdiga, två spishanddukar är klara, tillhörande grytlapparna har hamnat i högen för pågående projekt. De ligger tillsammans nu med en kasse som jag testsyr, den är tillklippt men inte hopsydd.

Skjortklänningen har hamnat långt ner i prioriteringen nu men jag kom på att det kan jag ju sy en mer vintrig variant av, dessutom så har jag kommit över "knapphålsskräcken" tror jag. Är det någon mer som lider av det? Tycker det är svårt att få dem snygga men häromkvällen skulle jag bara göra ett hål till en "hundpåse",kommer bild snart på vad det är, och istället för att sätta öljett eller liknande så sydde jag ett knapphål och det gick galant. Det kan bero på att jag inte brydde mig så mycket om det blev fint eller ej, och då blev det fint ändå så nu känns det bra.

Broderat har jag gjort dels på spishanddukarna och grytlapparna men också på frottéhanddukar till vår valp, dessa handdukar har vi nu använt under hans första vecka här hemma. Dags för tvätt!


Spishanddukarna, ett höstmotiv och ett julmotiv.

Hundvalpsköp

Före sommaren så började det pratas hundvalp, först sonen sedan dottern, och jag var inte sen att börja längta då jag haft två hundar under min uppväxt. När sommarlovet kom fick de gå på biblioteket och låna hundrasböcker och skötselböcker för att läsa på inför köpet, om det nu skulle bli någon hund.

En Westies var det första förslaget, sedan har det pendlat mellan en massa andra raser men när vi så fick tag på en uppfödare som hade Westiesvalpar leveransklara till höstlovet, så bestämde vi oss. Ett besök när han var 5 veckor fick vi göra, sedan har vi bara längtat och städat och fixat så att allt skulle vara fint när han kom hem. Nu har vi en liten "Elvis" tassandes runt våra fötter, gnagandes på ditt och datt, lekfull och kärvänlig. Första snön idag fick honom helt vild!


"Hej - det är jag som är Elvis"


Här är handdukarna som jag broderat tassarna på och en liten Westies.


Hundpåsen att ha bajspåsar och godis i.

Syfestivalen

Vi var där på lördagen min dotter Karin och jag, vi kom vid lunchtid, ingen kö. Kändes konstigt att komma dit när det inte var några andra mässor på gång, det var lite ödsligt, men inte inne på Syfestivalen. Den var sig ganska lik trots att de bytt hall. Det var många workshops och under den tiden vi var där så verkade det vara jättmycket deltagare på de flesta av dem.

För mig betyder mässan till ganska stor del inspiration, jag tycker så mycket om färgprakten och nyheterna man kan ta del av. Nypa i tyger och känna på garn.

Jag gjorde ett besök hos Virkjohan, han lärde ut virkning i sin monter, nu har jag hans bok "Virkat, helt enkelt!" signerad och allt! Det är en inspirerande bok med lite olika mönster både på kläder, grytlappar, väskor, djur mm. Inte trodde jag att jag skulle bli sugen på att virka ett klädesplagg, men tänk det blev jag, ett "Soligt linne". Garn är beställt och nu har jag tid på mig till sommaren kommer igen att göra det klart. :-)

Vi tog en sväng in till Karin Öbergs monter också, hon har stickat in en veteranbil i sitt lingarn, en Morgan. Till Syfestivalen i vår kommer den att visas upp. Här kan du läsa om det stickprojektet. Karin visade oss att hon kunde sticka som vanligt också och inte bara sticka in bilar. :-)Det blev ett stickprojekt köpt där, garnet är fantastiskt härligt och tröjmodellerna är roliga och annorlunda.

Tyger handlades också, tyg till tunika från E-slöjd och ett halvlinnetyg från Korps, de har så fina kläder de som jobbar där, och roliga måttband.


Måttband á la Korps.

Hade tänkt sy "dregglisar" hos JNYdesign men när eftermiddagen kom var vi trötta och jag kände att jag nog kan sy en utan kurs, så jag köpte mönster och tyg istället och syr en eller flera hemma.

Vi hälsar alltid på hos Bunkabroderi då Karin gått kurs där och är så förtjust i dessa vackra broderier, ett annorlunda och roligt sätt att brodera på.

Den här lilla vävstolen Ashford kommer från Nya Zeeland och såg otroligt smidig ut.

Knyppelavdelningen missar vi inte, det är så kul att man faktiskt gör annat än knypplar spetsar. I år såg vi Rosa Bandet och så denna halsduk i härliga höstfärger bland annat.

Det är ju ganska mycket jultema på festivalen och Karin fick syn på denna adventskalender som nu ligger i högen för pågående projekt.

Summan av kardemumman, en massa påsar både tyg och garn, mer projekt att göra. Inspiration saknas inte. Det är väl bara det där med tiden då. Ah det får lösa sig. :-)

Postat 2010-11-10 16:41 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Testskjortklänningen nästan klar

Liknar mycket en sjuksköterskeklänning då den är sydd i vitt bäckeböljatyg. :-) Nu är det bara knapphål och knappar kvar, tänkte nog ta knappar i någon avvikande färg för att piffa till den lite. Gjorde naturligtvis ett misstag och strök på vliseline på båda kragdelarna, så den blev något styv kan jag tycka så på den "riktiga" klänningen blir det bara på ena delen.

Då det var länge sedan jag sydde krage och knäppning så var jag förvånad att det gick så pass bra, det kändes bra för självförtroendet. Beskrivningen från Svenska Mönster är mycket bra att följa, det betyder ju också mycket.

På den stickade tröjan ska ärmarna sys i och det ska virkas runt ärmarnas nederkanter sedan är den färdig. Hoppas få undan lite liggande projekt innan semestern.

Tänkte tipsa om en länk till Textilarkivets samlingar där kan man se bilder på olika samlade textila föremål, varav det finns en del bilder upplagda under de olika kategorierna.

 

Kläder Stickat
Postat 2010-06-11 10:46 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons