Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Ullis blogg

Ulrikas blogg om ditt och datt

Fåtöljen äntligen färdig!

Ja då blev den äntligen klar, året kan knappt börja bättre än att få slutföra ett stort men roligt projekt. Tänk att jag sitter i den nu och skriver mitt blogginlägg, den är sååå skön. :-) Så här ser den ut när den står på sin plats. Jag ändrade om lite i utförandet vilket man ser om man jämför med hur den såg ut innan jag klädde om den, se bild längre ner.

Så här såg den ut när jag började.

När fåtöljen blev klar fick dammsugaren åka fram och storstäda både arbetsbord och golv, då hittade jag en låda med en massa tyglappar som jag skurit till någon gång i höstas till ett ipodfodral. Hade ingen riktig plan för hur jag skulle sy det men nu när arbetsbordet var fritt var det lätt att sätta igång att sy ihop lapparna. Av bara farten så fick jag fram vadd och tyg till insidan, symaskinen gick och gick och plötsligt så var fodralet klart. Kanske inte det vackraste men det fyller den funktion jag vill, att skydda "paddan" och att det slitter tajt om den.

Det är så härligt att få färdigt saker eller hur? Nu ska jag börja fundera på vad jag ska göra härnäst. Ska nog sätta något i brodermaskinen, sen är jag sugen på att sy lite kläder få se vad det blir.

Tapetseri
Postat 2016-01-25 21:04 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Fixat på fåtöljen

Äntligen har jag tagit tag i fåtöljen igen. Maken Christer fixade tyget på knapparna åt mig, så nu sitter de på plats och tyget formas snyggt mot ryggstödet.

Sen har jag fått sy ett kuddfodral till den lilla kudden som ska sitta upptill, jag gjorde ny stoppning och fyllde ut den lite mer. Snoddarna som syns sydde jag in i sömmen, de ska fästas in under ryggstyckets tyg.

Ryggstyckets tyg fästs upptill först, glömde visst att dokumentera det. I alla fall så läggs tyget räta mot räta framifrån fåtöljen sett, sedan läggs pappersremsan mot ryggens kant på baksidan och så spikar man nubb i den och fäster tyget samtidigt. När man spikat över hela kanten vänder man över tyget mot ryggen, sedan viker man in tyget i sidorna och spänner och nålar fast det. För att få det jämt och snyggt får man göra båda sidorna samtidigt så det inte drar ojämnt, en nål i höger sida sedan vika in och sätta en nål i vänster sida. När båda sidorna är nålade spänns tyget nedtill och spikas fast på undersidan. På sidorna syr man smygstygn som inte syns på rätsidan. Här satte jag även ett tunt lager vadd under tyget för en mjukare känsla. Det satt inget på den gamla.

Så här ser ryggen ut när den är nålad.

Jag har hunnit med att sy ena sidan, när den andra sidan är klar väntar det svåraste på fåtöljen, nämligen sitsen.

Så här ser fåtöljen ut framifrån när kudden också sitter på plats.

I TV-soffan har jag stickat mig ett par sockor i det sköna garnet Onion, det har tagit lång tid men lagom till det blev kallt nu så blev de klara. Ja det är barnstorlek på dem, jag lever inte på så stor fot. :-)

Apropå stickning, är du sticksugen men inte på så stort projekt kanske "Den stora stickningen" kan vara något.

Med det önskar jag en trevlig helg!

Tapetseri Återbruk
Postat 2015-11-20 15:06 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Omklätt rätt och slätt

Det där med att göra färdigt sina "UFO:n" är inte helt lätt, det händer att det kommer annat emellan kan man säga. Vi tapetserade om sovrummet för ett år sedan och hade tänkt köpa ny säng som passade bättre till de nya väggarna. Men efter att ha letat snygga sänggavlar utan att hitta någon som vi var helt nöjda med bestämde vi oss för att måla vår gamla sängstomme och klä gaveln i tyg istället. Det har alltså tagit ett år att få till detta men nu är det gjort. Tyvärr glömde jag att fota sänggaveln före, men den var körsbärsträdfägad med ribbor i huvudänden. Nu är den målad i silvergrått och gaveln är gjord av mdf-skiva, skumgummi, quiltvadd och klädd i ett gråsvart madrasstyg. Så här blev slutresultatet:

Min dotter tröttnade på sin skrivbordsstol från IKEA, jag tyckte den skulle passa bra på min lilla arbetshörna för hemmabruk i vårt sovrum. Jag provade den och satt väldigt bra men tyget och sitsen var lite slitna så den behövde kläs om. Det blev tyg över från sänggaveln som räckte, så varför inte klä om den och använda den istället för att kasta den. Det fanns skumgummi kvar från sänggaveln som jag kunde använda för den nedsuttna sitsen också så jag skar jag till en extradyna att lägga på den gamla. Så här såg stolen ut före omklädning:

Och så här ser den ut efter omklädning:

Till sitsen gick det att använda häftapparat för att fästa tyget på undersidan. Ryggstödet har jag sytt på riktigt tapetserarvis, jag gick på kurs i början av 90-talet och har kvar mina nålar mm från den så det gick riktigt bra. Roligt är det också och så känns det så bra att ta tillvara saker och inte bara skicka dem till återvinningscentralen.

Dessa två projekt kom emellan min tanke att ta itu med min hög av ofärdiga projekt, men nu finns inga undanflykter. Fast jag har lite annat jag skulle vilja göra, vilken av viljorna som vinner vet jag inte men hoppas på UFO-högen.

Kolla in det nya UFO-forumet.

Nu önksar jag alla en härlig helg!

Postat 2013-04-12 17:05 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Vimplar och skräpkorgar

Nu äntligen har jag tagit fram kameran och "plåtat" vimplarna jag gjort och skräpkorgarna. Den skräpkorgen jag har vid symaskinen är snart full av trådar och tomma trådrullar. Jag är jätteglad att jag har gjort dessa skräpkorgar, det var väldigt kul och mönstret och beskrivningen från Mias Quiltbod var bra och enkel att följa, jag avstod dock från att göra den förtyngda nåldynan och använder andra tunga saker som jag i alla fall behöver ha nära till hands. Den andra skräpkorgen har fiskmönster och den ska vi ha i flugbindarlådan, det blir mycket skräp när man binder flugor för fiske.


Insidan av korgarna.


Utsidan.

Som stadga upptill använde jag gardinspiral, sådan med vit plast kring som jag fick tips om i forumet, det dök även upp andra tips på buntband sådana som sitter omkring paket, det ska jag prova på när jag gör nästa skräpkorg.

Vimplarna blev färdiga kvällen före Karins födelsedag och det blev väldigt festligt och fint när de kom på plats. Bilden blev tyvärr inte den bästa, men det står GRATTIS och är ballongborderier i båda ändarna, broderat på båda sidor så oavsett vilken sida du står på går det att läsa.

Något jag är jätteglad över att jag investerat i är rullkniven och skärmattan, det är verkligen toppenverktyg.

 

Maskinbroderi
Postat 2010-04-27 21:30 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons