Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

L8s blogg

Sömnad är mitt intresse och här kommer jag skriva och visa en del av det som jag skapat.

Gott nytt och god fortsättning!

Längesedan jag skrev något här. Året har gått och en hel del med det. Maken och jag började året med att åka till dottern och hälsa på i Belfast där hon jobbade. Inget ställe som vi hade haft som resmål direkt tidigare men vi gillade faktiskt Belfast och dess matställe och pubar. Gjorde ett besök på Titanic museumet och det var helt klart värt ett besök. Maken gjorde ytterligare en resa till Nord Irland i maj månad då han hyrde bil och åkte runt och fotograferade. Underbara bilder blev det som jag fick beskåda både på blogg och då han kom hem igen. Själv åkte jag sedan i juni på kurs till Mullsjö. Tog min mor med mig vilket hon uppskattade mycket. Hon gick på Kroki medan jag på textiltryck. En hel del tyger blev det tryckta där uppe och en hel del tyg och färg hade jag med mig hem i förhoppning att få gjort något här hemma. Nåja, en gång ännu sålänge har jag tagit fram burkar och ramar för att trycka. När sommaren väl var slut och maken och jag varit på semester upp på Högakusten så kom dottern hem från Belfast och stannade sedan här hemma fram till november då hon stack till Norge för att söka lyckan om jobb däruppe. Min svärmor och jag bokade in oss på kurs i lappteknik i början av november. Lärde oss sy stjärnor. Mycket kul och vi investerade i varsin ny pressarfot efter kursen men tyvärr har jag inte hunnit använda min ännu. I slutet av november fyllde jag nolla och då passade jag och maken på att åka till Madeira för att fira dagen där. Innan vi åkte iväg hann jag sy ett par praktiska fritidsbyxor,knälånga (kanske skulle gjort de långa på tanke på vädret där!)  Mycket trevlig ö och underbart vackert fast vi inte hade turen med att ha fint väder. Dagen då jag fyllde var det sol och det var mycket trevligt att fira sin dag uppe i Monte. Nu är julen överstökad och jag hunnit varit sängliggande med feber och halsont mellan jul och nyår. Både julen och nyåret firade vi här hemma så det var tur jag inte var sängliggande då. Nu hoppas jag på att 2015 blir ett bra och givande år. Hoppas kunna sitta framför symaskinen lite mer. Helt enkelt orka och ha lust till lite mer skapande. 

God fortsättning till er alla, hoppas ni får ett fint syår 2015.

byxa Duk Jul Lappteknik textiltryck
Postat 2015-01-04 19:38 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Gott Nytt snart...

Så var det snart ett nytt år 2014. År 2013 har varit ett rätt händelserikt år. Dottern tog studenten, syster fyllde 50, maken och jag åkte på semester till Kreta. Kylen la av på sommaren så vi köper ny kyl och frys. Tyvärr bråkar nya frysen när vi är på semester på Kreta så all mat får slängas och nytt skåp får hämtas, säkert ett måndagsexemplar vi fick. En månad senare slutar tvättmaskinen funka och vi åker till handlaren och köper ny. När jag ska städa för att få in ny tvättmaskinen strejkar dammsugaren. Till räga på allt slutar hemmabio-förstärkaren funka så den får också bytas ut!!! 

Lagom till alla helgona helgen får dottern jobb på nord Irland. Hon packar sin väska och flyttar dit. Jättekul men tomt blev det här hemma. Tyvärr fick hon inte ledigt till jul och nyår så vi har firat jul utan henne för första gången. Till trettonhelgen sätter maken och jag oss på flyget till Dublin och tar sedan buss till Belfast för att hälsa på.Längtar verkligen till att äntligen få krama om henne igen.

Först ska vi fira nyår med bästa vännerna.Varit och handlat på Ikea för årets dukning. Hittade tyg som både passade för jul och nyår. Så duk är färdig sydd. Då vi firade juldagen här hemma så matchade jag med röda servetter och till nyår får det bli rosa och svart. Ett litet smakprov på hur det kan se ut till nyår med färgerna. 

Annandag jul tog jag fram mönsterpapper, tyg och sax. Faktiskt hann jag sy ett par byxor denna dag. På sista tidan har jag bara kännt mig så trött och ständigt förkyld så inte funnit någon syglädje på ett tag. Får se om 2014 kan bli ett mer inspirerat textil år. Har anmält mig till textiltryckkurs till sommaren och kommit in, så detta ser jag framemot. 

De nya byxorna har jag tänkt får hänga med till Belfast. Om dottern gillar dem och de skulle passa henne bättre än mig så får hon de gärna:) Fast smaken är ju lite olika när det gäller henne och mig så de kanske förblir mina. 

Gott Nytt År till er alla syvänner.

byxa duk stoff och stil Sömnad Sömnad/heminredning textiltryck
Postat 2013-12-29 23:26 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Student 2013

Puh, så var det avklarat med studentfirandet! En jobbig och stressig tid både för student och dess föräldrar. Mycket förberedelser och planerande. Jag tog 3 dagars semester och det är jag tacksam för nu. En dag innan, studentdagen och så dagen efter. Verkligen skönt idag, dagen efter att vara ledig. 

 En lycklig student!

Tänk vad tiden gått snabbt, inte var det längesedan som det skulle väljas linje och skola. Min kära dotter valde att inte plugga på hemmaplan utan på avstånd så det krävdes att flytta. Jobbig tid den första då hon flyttade, mycket prat i mobil och skype var det första året. Nu det tredje året har det ibland gått hela veckan utan vi pratats vid. Blev lugnare, visste att hon klarade sig bra själv. Fina och trevliga kompisar träffade hon på skolan som jag hoppas ska hålla kvar kontakten nu när de skiljs åt. 

Studentdagen blev en våt dag. Dagarna innan så har det varit kanonväder men just den dag de skulle springa ut var en grå och regnig dag. Inte för det verka spela så stor roll för alla glada och lyckliga studenter men lite sol hade inte skadat! Regnet avtog visserligen sedan men den stund de gick ner från skolan till stan då öppnade sig himlen totalt och det vräkte ner.

Detta regn dränkte alla studenter (och även släkt och vänner förstås!!) och min kära dotter som färgat sitt hår rött innan student fick en lite lätt rosaaktig klänning upp till!! Så väl hemma igen fick det bli byte av klänning och in med "rosafärgad" i tvättmaskin och Vanish och sedan in i torkskåpet eftersom klänning skulle på igen till efterfesten. En av våra gäster som inte sett klänning innan ville ta sig en titt innan den torkat färdig i skåpet så jag hämtade den och upptäckte då att den krympt!! Minst en decimeter säkert! Underklänning som innan hängt upp en bit innan för klänningen hängde nu ner en rejäl bit ner. Dottern tyckte dock inte det gjorde så mycket utan kommenterade glatt "ikväll ska det vara kort, det gillar de säkert". Det tråkiga just nu är att foton på henne med student mössa och klänning hade vi tänkt ta efteråt eftersom det hann vi inte innan hon sprang ut! Ja, så det får bli kortkort på kort :)

Bild här på klänning som den såg ut när den var färdig sydd. Får väl se hur den ser ut nu imorgon när jag träffar henne igen efter alla efterfester:)

P.S. Tvätta tyg innan ni syr! :)

klänning student
Postat 2013-06-14 13:19 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Sy ångest!!!

Mycket bläddrande i tidningar och surfande på nätet har det varit innan jag påbörjade sömnaden av dotterns balklänning. Tyg till balklänning hade dotterns farmor köpt i Thailand men tyvärr var det då tal om en kort klänning så det var begränsade meter vi hade att använda. Ett grönt chiffongtyg som dottern gärna ville ha och hade svårt att tänka sig något annat. Jag beställde hem tygprover från olika tygaffärer, men inget som riktigt passade. Tillslut beslöt vi att det fick bli en rak enkel klänning som inte krävde allt för mycket tyg, för lång klänning ville hon ha nu. Idén som hon hade innan jul om en byxdress glömde hon när hon var och provade diverse balklänningar med sina kompisar, och det var ju bra för då slapp jag oroa mig för hur jag skulle fått ihop en sådan.

Inget färdigt mönster hittade jag på klänning hon kunde tänka sig, så det var till att ta fram mönsterkonstruktionsbok och sätta igång att rita. Och sedan fram med gardintyget och göra en test klänning så att måtten blev de rätta. Hittade chiffong från förra årets balklänningar så jag även kunde testa den lilla drapering/rynkning vi tänkt ha fram vid bysten.

Dottern godkände och så var det dax att sätta igång med orginaltyget. Fast först fick vi köra och köpa fodertyg. Var först inne på att köpa från Stoff och Stil då jag hittat ett som var nästan i färg med chiffong, men vid påsk körde vi till lilla grannstaden och där hittade jag ett som var bättre i färg. Fast detta hade antagligen legat länge på hyllan så när jag väl skulle klippa i det så var det en mörk rand där vikningen var! Snabbt in med tyg i tvättmaskin och se om det gick att tvätta bort. Nej, det gick inte! Kollade hur mycket det skulle synas igenom men chiffongen var rätt tätt så fodertygets extra rand syns inte som tur är. 

Klippning och ihopa tråkling av klänning, provning och dotter som är livrädd för nålar! Och så var det dax för rynkningen av chiffongen för bysten. Började med att sy rynktråd i båda delarna tillsammans först. Blev inte alls bra!

Vill inte sprätta upp i första läge så jag försöker fixa till men inser till slut bara fram med sprätten och dela på delarna och sy rynktråd i delarna för sig och rynka ihop dem och sedan sätta ihop dem plus att klippa ner urringningen en anning då dottern önskade sig. Ja, nu blev det bättre. Så får det bli. Blixtlås sys i och så nu är det det upplägg och någon dekoration som ska dit. Har inte köpt ännu så vi får se vad det blir. Testade att se hur det ser ut med palettband i kant, ett svart som jag hade här hemma. Beställde nu ett i silver hos Stoff och Stil så får se om det blir det eller annat vi hittar. 

Oj, vilken ångest jag haft när jag sytt denna klänning, inte alls kännt någon inspiration av balklänningssömnad i år. 

Balklänning chiffong
Postat 2013-05-14 12:49 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Plannering

Nytt år och nya löften. Nåja, inget särskilt nyårslöfte har jag avgett. Skulle varit sluta äta godsaker just för att nyårslöften är till för att brytas:)

I år är det dags för min dotter att bära studentmössan. Mössan är beställd och betald men kläder inför studenten är fortfarande ett ofärdigt kapitel. Balklänning är nog hög tid att börja planera. Visst har dottern haft tankar om klänning en längre tid, börjde nog redan då hon började ettan. Då var det en kort klänning hon ville ha, sedan i höstas ville hon inte alls gå på bal men har nog blivit övertygad om hon inte går dit ångrar hon sig säkert sedan. Nu är hon inne på en byxdress med vida ben. Nu i julas när hon var hemma (studerar på annan ort) så satt hon och skissade tlllsammans med mig hur hon vill ha sin byxdress. Vill att den ska sys i chiffong. Jag kollade på mönster på nätet men just byxdress finns det inte mycket att hitta som överensstämmer med modell dottern vill ha. Hittade  på Fagert.se ett McCall mönster som skulle kunna användas för livet. När det gäller byxor kanske jag får rita mönster själv eller leta igenom mina alla Burda tidningar och se om jag hittar några vida byxor där. Eftersom det är chiffong dress ska sys i så får det bli en "underbyxdress" med. Provsömnad är ett måste så det gäller bara hitta tyg att gör ett prov. Kanske kan hitta ngn gammal gardin som kan offras. Eller var kan man hitta lämligt tyg att sy en toile/prov av?

  

Lägger in bild från jul och nyår med. En bild på julklapp till svåger som var en One Piece som jag sytt och tryckt hans namn på ryggen (LARS). Tror julklappen var uppskattad. Och så en bild på dukningen från nyår. Då jag var inne och servade min symaskin i stan passade jag på att köpa lite silver band som jag kunde ha till min nyårsdukning som skulle gå i färgerna silver/cerise/blått. Även duktning uppskattades.

barnklänning overall sytt textiltryck
Postat 2013-01-09 20:20 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

God Jul!

God Jul och Gott Nytt År till er alla på Sysidan!

Äntligen allt julstök avklart här hemma. Nu väntar jag bara på att åka hem till mina svärföräldrar för ett riktigt gott julbord så här på lille julafton!

Lite ledigt mellan jul och nyår har jag och då ska jag ta en av mina käraste ägodelar på en service. Så glad jag blev då jag ringde symaskinsaffären i staden och frågade om jag kunde lämna min 8-åriga maskin på service att han hade öppet just de dagar jag tagit ledigt. 

Postat 2012-12-23 12:08 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Blir inte som jag tänkt!

Många järn i elden kan blir för mycket ibland. Hade tänkt vara effektiv i kväll och göra lite mer än en sak i taget. Satt igång strykjärnet för att stryka lite vlieselin på tyg till etui och sydde på några kantband som dekoration. Project Runaway Sverige börjar och jag vill se sista avsnittet. Samtidigt ringer min syster. Eftersom jag gjort pepparkaksdeg så tänkte jag att varför inte provbaka en plåt i kväll. Mellan pauserna i Project Runaway Sverige så kavlar jag ut liten bit av degen och nästa paus in i ugnen. Ställer klockan på några minuter men dessa minuter blev nog en eller två för mycket så min provplåt med pepparkakor blev mest svarta! När maken kommer hem från sin volleyboll och ser mina brända kakor kommer kommentaren. "Försökt göra lite för många grejor på en gång kanske?"

Nåja, imorgon kväll ska jag baka pepparkakor utan att göra annat med. Finns chans till de lyckas bättre då ;)

En sak till som inte blev som jag tänkt är min outfit med min linnetunika (med tyget jag tryckt) och därtill leggings och långärmad T-shirt. Ser lite ut som Ronjarövardotter den kombinaionen! Mannekängade här hemma för maken och av hans ansiktsuttryck förstod jag att han inte gillade outfiten. Provade då om jag kanske kunde använda mitt nya "underställ" till annan kombination och om linnetunikan var ok till enbart tights/strumpbyxa.

Ronja rövardotter, Lila underställ med kjol och väst, tunika med strumpbyxor! Nåja, kan nog använda kläderna någon gång. Om inte annat så är leggings + tröja varmt nu på vintern att använda under. Kan behövas nu när vintern kommit på riktigt.

Ha det så bra i snön!

kjol klänning Sömnad tunika tygtryck
Postat 2012-12-03 22:08 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Nytt sytt

Jaha, så sitter jag här i mörkret. Ute är det mörkt menar jag :) Känns jobbigt just nu att stiga upp på morgonen. Väl uppe så är dagen lika grå och trist som jag själv känner mig. På sista tiden har jag haft besvär med mitt knä, Friskis och Svettis som det inte tålde antar jag. Tänkte vara duktig och börja träna minst 2 ggr i veckan med Friskis tidigit i höstas. Jo, det gick bra några veckor sedan smal det till och jag började känna av ena knät. Försökte då trappa ner till 1 gång i veckan, men efter förra veckans pass blev det slut på det hela. Nu blir det doktorn på måndag, får se vad han säger. Haltar lite lätt fram här hemma. Det positiva är att jag hinner sitta framför symaskinen mer då jag inte har träningen att gå till på kvällen.

En tunika som nästan är klar har det blivit av mitt linnetyg som jag gjort textiltryck på. Inte riktigt klar då upplägg är kvar. Är inte riktigt säker på hur lång jag vill ha den. Ska först sy leggings och en långärmad T-shirt som jag kan ha under. Får se när det är klart vad längden ska bli.

Har även sytt en Kina klänning av tyg som legat i mitt skåp. Ett tyg från Thailand som jag fått av min svärmor. Härligt blått är det. Klänningen kom till användning i fredags på jobbets julfest.

När jag handlade tillbehör till klänningarna ovan hos Bibbi fick jag se hennes tips om sy/smink etuier. Blev genast intresserad av att göra sådana så köpte några blixtlås och nu är 2 klara. Får se hur många fler det blir. Snabbt och roligt att göra.

festklänning klänning linne Sömnad tunika
Postat 2012-11-29 07:41 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Klart!

Nu är min bröstavgjutning "klädd". Blev nöjd med resultatet!

Gipsavgjutning av min byst och sedan klädd med tygremsor. Strök tapetklister på gipset och tryckte fast tygremsorna. Roligt project!. 

Nästa vecka ska min och de andras bröstavgjutningar ställas ut till förmån för Rosabandet.

Lappat
Postat 2012-09-27 07:32 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Fredagsmys!

Äntligen fredag! Skönt att få lite ledighet och kanske få lite kreativt arbete gjort. Mitt projekt just nu är att sy en klänning av lin/bomullstyg som jag tryckt lila pensér på. Hittade på Gudrun Sjödens hemsida en klänning som fick bli min klänningsmodell. Efter lite knep och knåp att få till ett mönster med raglan arm provsydde jag ett liv. Lite justeringar till på mönstret så är det färdigt för att klippas ut i tyget. Måste först fixera färgen på tyget! Tar ett litet tag att stå där med strykjärnet. Får lyda min arbetskollegas råd, sätta på en bra film på TV'n och stryka. Mamma Mia är en bra film att stryka till :) Gäller bara att maken inte sitter i TV soffan då, för inte hans typ av film precis. 

Till min klänning beställde jag lila kantband som jag tänkt göra passpoal i halskanten men den lila färgen på bandet var inte rätt lila. De tryckta lila pensérerna är mer åt blå hållet och bandet åt röda hållet. Nu har jag sänt tygbit till Bibbi som lovat mig hjälpa och se om hon kan hitta något som matchar bättre. Eftersom att hitta rätt lila färg blir svårt är min tanke att hitta en grå som mer matchar bastyget. Är ofärgat lin/bomull och vad jag kan se kan man ana lite grå toner i det så grått är det som jag tänkt mig nu. Och eftersom det finns många grå toner så bättre att få lite hjälp, och Bibbi är en pärla som vill hjälpa mig. Ser framemot kantbandet. Tygbit skickad med posten idag! 

Annars i veckan har jag hunnit göra lite presenter jag ska ha med mig imorgon då jag ska på 1-årskalas. Till föräldrarna grytvantar och till den lille en tröja. 

Mmmmm... nu börjar det luktar gott i köket! Min kära make lagar plankstek ala Per Moberg så det blir riktigt fredagsmys ikväll!!

Ha en bra helg alla syvänner!

Tröja med en liten fantasi figur med handbroderade ögon och mun.

Grytvantar!

applikation barnkläder broderi Mönster Sömnad tröja
Postat 2012-09-21 18:12 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons