Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

L8s blogg

Sömnad är mitt intresse och här kommer jag skriva och visa en del av det som jag skapat.

Sy ångest!!!

Mycket bläddrande i tidningar och surfande på nätet har det varit innan jag påbörjade sömnaden av dotterns balklänning. Tyg till balklänning hade dotterns farmor köpt i Thailand men tyvärr var det då tal om en kort klänning så det var begränsade meter vi hade att använda. Ett grönt chiffongtyg som dottern gärna ville ha och hade svårt att tänka sig något annat. Jag beställde hem tygprover från olika tygaffärer, men inget som riktigt passade. Tillslut beslöt vi att det fick bli en rak enkel klänning som inte krävde allt för mycket tyg, för lång klänning ville hon ha nu. Idén som hon hade innan jul om en byxdress glömde hon när hon var och provade diverse balklänningar med sina kompisar, och det var ju bra för då slapp jag oroa mig för hur jag skulle fått ihop en sådan.

Inget färdigt mönster hittade jag på klänning hon kunde tänka sig, så det var till att ta fram mönsterkonstruktionsbok och sätta igång att rita. Och sedan fram med gardintyget och göra en test klänning så att måtten blev de rätta. Hittade chiffong från förra årets balklänningar så jag även kunde testa den lilla drapering/rynkning vi tänkt ha fram vid bysten.

Dottern godkände och så var det dax att sätta igång med orginaltyget. Fast först fick vi köra och köpa fodertyg. Var först inne på att köpa från Stoff och Stil då jag hittat ett som var nästan i färg med chiffong, men vid påsk körde vi till lilla grannstaden och där hittade jag ett som var bättre i färg. Fast detta hade antagligen legat länge på hyllan så när jag väl skulle klippa i det så var det en mörk rand där vikningen var! Snabbt in med tyg i tvättmaskin och se om det gick att tvätta bort. Nej, det gick inte! Kollade hur mycket det skulle synas igenom men chiffongen var rätt tätt så fodertygets extra rand syns inte som tur är. 

Klippning och ihopa tråkling av klänning, provning och dotter som är livrädd för nålar! Och så var det dax för rynkningen av chiffongen för bysten. Började med att sy rynktråd i båda delarna tillsammans först. Blev inte alls bra!

Vill inte sprätta upp i första läge så jag försöker fixa till men inser till slut bara fram med sprätten och dela på delarna och sy rynktråd i delarna för sig och rynka ihop dem och sedan sätta ihop dem plus att klippa ner urringningen en anning då dottern önskade sig. Ja, nu blev det bättre. Så får det bli. Blixtlås sys i och så nu är det det upplägg och någon dekoration som ska dit. Har inte köpt ännu så vi får se vad det blir. Testade att se hur det ser ut med palettband i kant, ett svart som jag hade här hemma. Beställde nu ett i silver hos Stoff och Stil så får se om det blir det eller annat vi hittar. 

Oj, vilken ångest jag haft när jag sytt denna klänning, inte alls kännt någon inspiration av balklänningssömnad i år. 

Inlagt 2013-05-14 12:49 | Läst 9663 ggr. | Permalink
Kategorier:
Klänningar 

(Logga in för att skriva en kommentar)
2013-05-22 00:55   Ulrika X
Åååh vad du där duktig som bara har "kört" på!!
Vad din dotter skall känna sig fin när allt är klart, och STOLT över att mamma har gjort klänningen själv, utan mönster!! Way to go!! :)
 
2013-05-21 23:38   René Edwards
Den ser jätte fin ut men förstår din vånda! Har haft samma för länge sedan med mina tjejer men det blev så bra att jag till den ena "bara" sydde "examens" klänningen och fick hjälp med balklänningen av en bekant som är sömmerska. Och den yngsta var vi på Filippinerna halvåret före studentbalen så vi köpte en färdigsydd där och svärdotttern som utbildade sig till sömmerska just då, sydde "examensklänningen". Så jag kom ändå lindrigt undan! :-) Hoppas balen blir/blev så fantastisk som den ska vara! :-)
 
2013-05-16 20:18   Lotta Nilsson
Tack Nina. Hoppas också på en lyckad balkväll för dottern :)
 
2013-05-14 21:01   Nina Rolf
Den blev väldigt lyckad klänningen! Hoppas dottern får det riktigt roligt på balen.
 
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons