Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Ullis blogg

Ulrikas blogg om ditt och datt

Fåtöljen äntligen färdig!

Ja då blev den äntligen klar, året kan knappt börja bättre än att få slutföra ett stort men roligt projekt. Tänk att jag sitter i den nu och skriver mitt blogginlägg, den är sååå skön. :-) Så här ser den ut när den står på sin plats. Jag ändrade om lite i utförandet vilket man ser om man jämför med hur den såg ut innan jag klädde om den, se bild längre ner.

Så här såg den ut när jag började.

När fåtöljen blev klar fick dammsugaren åka fram och storstäda både arbetsbord och golv, då hittade jag en låda med en massa tyglappar som jag skurit till någon gång i höstas till ett ipodfodral. Hade ingen riktig plan för hur jag skulle sy det men nu när arbetsbordet var fritt var det lätt att sätta igång att sy ihop lapparna. Av bara farten så fick jag fram vadd och tyg till insidan, symaskinen gick och gick och plötsligt så var fodralet klart. Kanske inte det vackraste men det fyller den funktion jag vill, att skydda "paddan" och att det slitter tajt om den.

Det är så härligt att få färdigt saker eller hur? Nu ska jag börja fundera på vad jag ska göra härnäst. Ska nog sätta något i brodermaskinen, sen är jag sugen på att sy lite kläder få se vad det blir.

Tapetseri
Postat 2016-01-25 21:04 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Solvat in det nya året

God fortsättning på handarbetsåret 2016!

Ja jag satt inte på nyårsaftonen och solvade men de första dagarna på året så fick jag tid att solva väven till min vävstol på landet. Dagarna är korta så efter lite skridskoåkning på finfina isar så passade det bra att krypa in i vävstolen och solva. Jag har gjort det lätt för mig och tagit en enfärgad blå varp och tuskaftsbindning över fyra skaft. Vad resultatet ska bli vet jag inte riktigt, men fick inspiration på Syfestivalen i oktober att prova att väva med tidningspapper och göra bordstabletter. Men kanske jag ändrar mig, vi får se. Det kändes i alla fall skönt att ha hunnit solva och skeda klart innan vi åkte hem för att jobba, och nu står det där och väntar när jag kommer upp nästa gång.

Arbetet med fåtöljen går också framåt och nu har jag stoppat sitsen och satt på ett damastliknande tyg på den innan det riktiga tyget kommer på plats. Det tog en hel söndageftermiddag att få till det så att det blev stabilt, slätt och snyggt och nu är det bara det roliga kvar, jag längtar faktiskt till den dag den är klar nu och kan inta sin plats i vardagsrummet.

Tre lager på sitsen, i botten är det krollsprint, ett höliknande material som är ganska formbart. Jag har behållt en del av den gamla krollsprinten mot botten och sedan fyllt ut med ny och format upp sitsen. Uppepå den ligger gråvadd som är gjord av återvunnen spillfiber och är stadig och bra att ha som fyllning. Sedan ligger ett tunt lager vanlig syntetvadd då gråvadden kan fälla mot tyget så isolerar jag det mot damasttyget som jag sedan spänner över innan det riktiga tyget sätts på.

Så här ser det ut när damasttyget sitter på plats. Nu återstår som sagt det roliga att sätta på det sista tyget på sitsen och sedan få provsitta den. Hoppas inte det ska dröja alltför länge.

Det finns fler anledningar att vilja få klart fåtöljen, det är ganska skräpigt att hålla på med den och tar mycket plats i syverkstan och nu vill jag sy mera, har en del påbörjade saker och fler jag vill göra. Före jul så lät jag broderimaskinen gå och göra julkort av wettextrasor, det gick bra då behövs ju inga mellanlägg eller så och medans den sydde pysslade jag med fåtöljen, men mer avancerat än så går inte nu när sitsen upptar all arbetsyta.

Jag ser fram emot ett nytt handarbetsår och ska försöka förverkliga min förhoppning att tillbringa mer tid i den kreativa världen i och omkring symaskiner och vävstolar, och så vill jag komma igång med min stickmaskin.

Postat 2016-01-11 17:24 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Fixat på fåtöljen

Äntligen har jag tagit tag i fåtöljen igen. Maken Christer fixade tyget på knapparna åt mig, så nu sitter de på plats och tyget formas snyggt mot ryggstödet.

Sen har jag fått sy ett kuddfodral till den lilla kudden som ska sitta upptill, jag gjorde ny stoppning och fyllde ut den lite mer. Snoddarna som syns sydde jag in i sömmen, de ska fästas in under ryggstyckets tyg.

Ryggstyckets tyg fästs upptill först, glömde visst att dokumentera det. I alla fall så läggs tyget räta mot räta framifrån fåtöljen sett, sedan läggs pappersremsan mot ryggens kant på baksidan och så spikar man nubb i den och fäster tyget samtidigt. När man spikat över hela kanten vänder man över tyget mot ryggen, sedan viker man in tyget i sidorna och spänner och nålar fast det. För att få det jämt och snyggt får man göra båda sidorna samtidigt så det inte drar ojämnt, en nål i höger sida sedan vika in och sätta en nål i vänster sida. När båda sidorna är nålade spänns tyget nedtill och spikas fast på undersidan. På sidorna syr man smygstygn som inte syns på rätsidan. Här satte jag även ett tunt lager vadd under tyget för en mjukare känsla. Det satt inget på den gamla.

Så här ser ryggen ut när den är nålad.

Jag har hunnit med att sy ena sidan, när den andra sidan är klar väntar det svåraste på fåtöljen, nämligen sitsen.

Så här ser fåtöljen ut framifrån när kudden också sitter på plats.

I TV-soffan har jag stickat mig ett par sockor i det sköna garnet Onion, det har tagit lång tid men lagom till det blev kallt nu så blev de klara. Ja det är barnstorlek på dem, jag lever inte på så stor fot. :-)

Apropå stickning, är du sticksugen men inte på så stort projekt kanske "Den stora stickningen" kan vara något.

Med det önskar jag en trevlig helg!

Tapetseri Återbruk
Postat 2015-11-20 15:06 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Det blev ingen linskörd i år

Det blev ett misslyckat projekt med linodlingen i år. Drömmen om en liten linäng att jobba med försvann. Vid midsommar såg jag inga skott titta upp men tänkte att det kommer nog då fröna kom så sent i jorden. Marken var nybruten men välrensad från rötter och annat, något har gått fel och det troligaste är kanske ändå att fröna kom för sent i jorden och det var alldeles för kallt. Men jag ger inte upp nästa år ska en ny odling göras och då ska det minsann bli skörda av!

Så här vackert är det när linet växer:


Linblommor på Wij trädgårdar.


Linodling på Wij trädgårdar i Ockelbo. Färdig för skörd. 


Under sommaren har jag vävt färdig en liten matta i lite mörkare färger. Jag gjorde också en städning och sortering av mattrasor, det var roligt jobb att sortera in alla trasnystan färgvis och snygga till dem. Dammigt och skräpigt var det också. :-)

Här är mattan jag vävde, bara gamla trasor av alla möjliga slag i den.


Jag skaffade mig förra hösten en vävstol som jag har på vårt landställe i Hälsingland där vi tillbringar mest tid. Den vävstolen kan man skjuta ihop med väv i så att den tar mindre plats och är tillverkad på Edhs snickeri i Kilafors. Bredden är 130 cm så det går att väva rejäla saker i den. Nu har den blivit ordentligt rengjord men ingen väv sitter i den ännu. En bordsvarpa skaffade jag mig som sattes ihop och på den ska det gå att göra upp till 15 meter långa varpar det räcker gott. En rullställning behövde jag också så det snickrade jag mig en som går att ta isär när den inte används.

Så här blev den:

På hemmafronten så står fåtöljen och väntar på att bli färdig, och en massa broderiprojekt jag vill göra. Rygg- och nackbesvär har gjort det olustigt att hålla på men det börjar vända nu så det ska nog ordna sig. En liten sväng vid symaskinen blev det en kväll, jag hade provbroderat på några stuvbitar och kom på att det kunde passa att göra grytlappar av. De kom till användning alla tre på en gång. Två hemma och en på landet.

 Sist men inte minst så läser jag förstås också i forumet i tråden "Ett konstarerande" om att aktiviteten har avtagit på Sysidan. Och visst det märks, kanske har det ökat något nu under september men inte mycket. Allt går ju lite upp och ner, och visst tar andra sociala medel över en del av engagemanget och uppläggning av bilder mm. Men hur kan man göra för att öka aktiviteten på Sysidan. Vi är ändå ganska många medlemmar med olika grader av erfarenheter och kunskaper inom olika områden. Skulle det vara kul med olika utmaningar att ta sig an? Ska det komma mer nyheter inom handarbetsbranschen? Fler instruktionsartiklar?

Vad tycker du? Jag har svarat i tråden som du hittar här:

http://www.sysidan.se/forum/showthread.php?threadid=30317

Med detta önskar jag en trevlig helg!

Postat 2015-10-09 12:34 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Avklädning fåtölj och BH-sömnad

Ja nu är fåtölj nummer två på gång och det ska bli så kul att färdigställa den. Det är faktiskt roligt att klä av möbler också men i denna hittade jag inget skoj. Tidigare har jag hittat både gamla mynt, frimärken, cigarettfimpar, nålar och godispapper mm. Något som också finns i gamla möbler är skräp och damm. Jag läste någonstans om någon som gick tapetserarkurs och de råddes att ha munskydd på när det klädde av möbler då det kunde finnas tuberkulosbaciller kvar i gamla möbler! Det har inte jag jag borstar av mig och nyser lite extra istället. Det gamla tyget är väldigt snyggt tycker jag på den här fåtöljen men har hittat ett nytt som jag tror också blir bra. Så här såg fåtöljen ut innan avklädningen:

Dynan är mest sliten, fjädrarna känns bra i dynan så den behöver mest lite utfyllnad och jag har beställt krollsprint som är ett stoppningsmaterial samt vadd för att lösa detta. Vadd behövs även till ryggen för att få lite mer stuns och stadga i det hela.

Kudden på ryggstödet är fäst med snoddar under den tygkädda pappskivan som sitter på ryggen.

Den klädda pappskivan på ryggen sitter fastspikad upptill med en pappremsa och rejäla nubbar.

Knapparna på ryggstödets mitt är fästade på detta sätt.

Och så här ser det ut på framsidan.

Ryggstödets tyg är sedan sytt i sidorna med smygsöm (förstora bilden så syns tråden) och fastspikat nedtill.

Här har jag lättat på tyget och kudden sitter fortfarande kvar.

Nu ser den ut så här innan jag börjat med grundjobbet, jag skall verkligen försöka komma ihåg att dokumentera hur jag går tillväga under omklädningen så ni som är intresserade kan ser hur det går till.

Sen har jag pysslat lite med BH-sömnad som är lite pilligare än jobbet ovan, och mycket fräschare. :-) Jag gick ju en Shelleykurs hos BWear för några år sedan och har sytt två basic BH:ar sedan dess på egen hand. Nu har jag sytt en Shelley som det heter och den blev helt ok. En liten miss med en resår som jag ändå lyckades ordna till. Den är alltså inte helt perfekt men sitter bra på ändå och så blir de så snygga. När jag tog bilden var den inte helt klar så den kommer inte helt till sin rätt. :-) Den ljusgröna i nederkant är kuporna helt i lace och den är inte färdig än, där har sprätten fått jobba en del så den måste jag vila ifrån.

Här har vi mitt lilla långtidsprojekt i naivistisk stil. Handbroderi är verkligen pyssligt. Det är vår bilsemester i Norge som ska broderas ner, ja ni får fantisera själva vad det föreställer, jag är sannerligen ingen konstnär!

På mina morgonpromenader med Elvis "vår kung" i huset får man se många vackra vyer, så här såg en av soluppgångarna ut häromveckan.

Trevlig helg! Håll händerna igång!

Postat 2015-02-06 15:22 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Omklädning fåtölj

Nu har jag klätt om den första fåtöljen av två jag har som plan att göra, när man klär av en möbel så är det bra att ta lite bilder under själva avklädningen så är det enklare att göra rätt när nya tyget ska på. Märk också upp alla delarna var de ska sitta (rygg framsida, rygg baksida med mera) och vad som är upp och ner. Det har i alla fall hjälpt mig, har man inte tid att hålla på varje dag är det lätt att glömma mellan gångerna. Sedan har jag använt dem som mönster vid tillklippning av tyget, men lagt på någon cm extra runt om.

Det kanske inte syns så tydligt på den här bilden men tyget på sitsen är blankslitet medans ryggstödets tyg fortfarande har kvar en del struktur.

Skumgunnit var inte alltför fräscht det var både torrt och håligt. Skumgummit har jag dammsugit av ordentligt och sedan lagt på ett lager till ca 1,5 cm tjockt och spänt ett eneklt lakansvävstyg över. Det kan ses på en bild längre ned på sidan.

Så här såg det ut under ryggstödets skumgummi och där under stoppade jag in nytt skumgummi också det 1,5 cm tjockt och spände sedan lakansväv över innan det nya tyget sattes på.

Ryggstödets pappskiva visade sig ha brutits och entränningstyget var sprucket så det blev till att skaffa nytt.

Här ser man att de satt en pappremsa för att spika i så jag skaffade ny sådan till det nya tyget också.

När jag sedan började klä om fåtöljen glömde jag alldeles bort att fotografera, någon bild blev det dock när minnet hann ikapp och det var denna där man ser sitsen färdigklädd och ryggen har blivit stoppad med skumgummi och fått lakansväven spänd.

När jag var så långt i arbetet visste jag att jag kommit till den del som skulle ta längst tid. För till ryggstödet så blev det både nubb att spika och en massa sömnad. Tyget som spänns över ryggen som man lutar sig mot det spikas fast, medans ryggen utåt mot nacke och sidopartier sys med smygsöm, sedan spikas tyget under sitsen mot golvet.

Det saknas bild bakifrån upptäcker jag nu, men här är stolen färdig på plats hos svärföräldrarna.

Ja nu väntar en ny fåtölj och nya projekt att ta tag i.

Trevlig helg!

Postat 2015-01-09 14:39 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Handbroderi, maskinbroderi och lite vävning

Jag tog fram en broderiram och klippte sönder ett gammalt lakan som ska bli mattrasor men inte blivit klippt än. Lite väl slitet kanske men om jag låter tyget sitta kvar i ramen när jag broderat färdigt går det nog bra. Jag kan ju inte delta i handbroderitävlingen som nu är förlängd till sista september, men fick ändå inspiration att prova lite fritt handbroderi. Det ska bli lite semesterminnen jag ska brodera, jag började med solen den var ju  framme nästan hela semestern. :-)

Före sommaren så köpte vi en baksten då jag bakar ganska mycket surdegsbröd och det blir så mycket godare på en baksten. Den är dock väldigt tung och behöver ställas undan mellan varven så jag sydde en påse till den och broderade på båda styckena. Stoppade den också med quiltvadd för att få lite stadga och om man stöter i den någonstans så tar vadden upp stöten. Broderierna har jag köpt någon gång och de blev väldigt fina tycker jag.


Detalj av broderiet.

Broderiet på den andra sidan ser ut så här.

I somras så vävde jag en liten kort matta att ha i härbret vi bor i när vi är i Dalarna, en riktigt söt sommarmatta blev det men väldigt kort. Jag skulle gärna ha gjort den längre men då den ska ligga på en plats där inte golvytan är så stor så fick det bli en kort.

Nästa matta är påbörjad i vävstolen och den ska få lite mörkare färger, nu i helgen var vi där och jag vävde några varv, tänk vad det är roligt att väva!

I juni när vår son tog studenten skulle vi använda bordet som min broderimaskin står på som serveringsbord. Så jag lyfte ner min designer på golvet med broderienheten på. När allt festande var över och jag ska ställa tillbaka bordet och symaskinen ser jag att broderienheten hängt lite på en hylla, och alltså belastats i några dagar. Då vågade jag inte testa och se om den hade gått sönder, så det sköt jag upp till efter semestern. Men den hade klarat sig, jag testade att sy på en provlapp och trots att tyget är grått och trist får jag nog göra en grytlapp av den, eller vad tycker ni? Det blir väl bättre om jag gör en färgglad baksida.

Nästa gång jag skriver är det nog en fåtölj i omklädningsfasen det kommer att handla om.

Kom ihåg handbroderitävlingen det är riktigt roligt bara man kommer igång, det behöver inte vara något stort.

Postat 2014-09-22 21:55 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Vad ska det bli nu då?

Ja efter en sommar som varit lång, varm och härlig är det nu helt ok att komma tillbaka i vardagsrutinerna igen. Jag har inte handarbetat särskilt mycket i sommar, det blev en kort trasmatta i vävstolen som jag inte fotograferat visar det sig, det får jag göra en annan gång.

Jag får ju inte delta i handbroderitävlingen men tänkte göra ett litet broderi ändå, ett collage av min sommar tänkte jag. Bara konturbroderi, vi får se hur det kommer gå och vad som komer få plats.

Nu pågår ull och lindagarna på Skansen och jag tänker göra ett besök där på lördag, här är en bild från när jag var där för två år sen.

Och på Almgrens sidenväveri pågår Handarbetets vänners examensutställning den ska jag också försöka se, och väveriet är så fint och mysigt det ser jag fram emot. Utställningen finns där till 31:a augusti.

Några projekt som jag vet att jag ska göra är omklädning av två fåtöljer, den ena är svärföräldrarnas och den andra är en gammal fåtölj som vi ska ha i vårt vardagsrum. Sedan har jag också material till två BH:ar som jag ska sy, jag gick ju kurs hos B,Wear förra året och har faktiskt sytt två stycken BH:ar efter det som jag trivs väldigt bra i.

Det blir nog inte svårt att hålla händerna igång. Skall försöka hålla bloggen igång också!

Trevlig helg!

Postat 2014-08-22 11:39 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Nu blir det midsommar snart

Det går fort när man har roligt. Vi har firat sonens student och dotterns avslutning i nian. Oj, de är stora nu det är lika bra att acceptera. Nu ska det bli skönt att fira midsommar på landet med dans kring hemgjord midsommarstång och om turen och solen är framme sitta ute och äta. :-)

I syhörnan har det inte varit sån aktivitet som det borde, den stökar igen med jämna mellanrum mycket beroende på att vi inte bor så stort så det är lätt att stuva in saker där när det städas.

Tidigt i vintras så testade jag i alla fall att göra en muggmatta, hittade lite jeansstuvar som jag först sydde ihop, sedan broderade jag en kaffekopp på ena sidan. När jag skulle quilta ihop tyget med vadden så passade jag på att testa två av maskinens quiltsömmar, det blev ganska snyggt men inte helt rakt. Eftersom det mest var ett prov så var jag inte överdrivet nogrann men när den blev klar så kände jag att den ändå borde användas, så nu har jag den på kontoret så slipper jag få te- och kafferingar på mitt skrivbord.

Ja ni ser det är inte rakt och jämnt men den fungerar alldeles utmärkt ändå. :-)

Jag har gjort några försök med min stickmaskin men det har gått trögt, det har trasslat mycket mer än det gjorde när provade den förra sommaren. Det krävs lite mer dagtid vid den tror jag när hjärnan är "klar", eller helt enkelt lite mer tid bara.

Syhörnan "slammar" igen med jämna mellanrum det blir lätt så då vi har så litet hus att när det ska plockas undan saker hamnar de gärna i syrummet. Nu glömde jag ta en bild när det var som värst, men jag har tagit en när det var lite kaosartat för några veckor sedan.

Fiskhåven ska lagas (och är numera lagad), vantarna på symaskinen ska lagas (och är numera lagade). Plastlådorna i stolen är till för att skapa mer ordning, men just då skapade de bara mer oreda. Oftast ser man faktiskt inte de gröna tillskärarmattorna så jag tycker nästan det ser städat ut här. :-)

Här är tyg och garnavdelningen, här finns inte så mycket att klaga på faktiskt.

Där står även stickmaskinen och på väggen till vänster hänger lite klätterutrustning och på golvet brukar jag sitta och ro på roddmaskin. Man får utnyttja utrymmena när man bor litet.

Förra året vid den här tiden hade vi precis renoverat vårt sovrum på landet. Vi har inga sänggavlar så istället sydde jag ett väggtäcke som jag quiltat. Till det köpte jag tre tyger i olika blå nyanser och det vita med blått tryck är ett påslakan från IKEA som var väldigt stelt i tyget. Jag gjorde en riktig skiss till denna quilt och det var väldigt roligt att göra den och vi är nöjda med slutresultatet. Så här såg skissen ut, dålig bildkvalitet tyvärr.

Och så här blev resultatet.

Nu ska jag snart gå och lägga mig i detta sovrum och sova i den ljusa sommarnatten.

Jag får ju inte delta i handbroderitävlingen men ska nog handbrodera några blommor på lakansväv som sedan kan bli en kudde att ha på sängen.

Nu önskar jag alla en riktigt skön midsommar!

Postat 2014-06-17 23:33 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Denna veckas fixande

Vi har alldeles för många vita badlakan och det är lätt att blanda ihop dem i badrummet så de ska få olika broderier på sig så man känner igen det man tagit sig. Det blev bara ett denna gång men blir det ett i veckan så är det ok. :-) Den här fina delfinen fick pryda detta badlakan.

Jag stickade ju en mössa under julhelgen och tänkte att jag skulle ha en halsduk till, bara räta maskor fram och tillbaka ska väl gå fort, men icke. Som tur var så hade vi missat fortsättningen på Sherlockserien på TV, och nu när den ska starta på lördag med säsong tre så passade vi på att kolla av andra säsongen på SVT play. Stickorna har gått varma och igår kväll blev den klar! Så skönt nu ska jag inte ha fler handstickningar på gång på ett tag har jag tänkt mig för nu ska här maskinstickas. Här är mössa och halsduk ihop.

Men vad ska du då göra de stunder du sitter vid TV:n? Ja varför inte prova på nålbindning, jag köpte mig en nål för några år sedan och var på väg att gå en kurs men det kom hinder ivägen hela tiden. När jag häromveckan städade nattduksbordets låda dök den upp, hur och varför den låg där har jag ingen aning om. :-) Så jag sökte efter filmer på Youtube och hittade denna film, med hjälp av den har jag än så länge lärt mig att lägga upp maskor. Det är inte lätt och det blir inte jämnt än, men det kommer nog. Det ljusa garnet är lovikka, det går sönder väldigt lätt men det ljusblå mellerade kommer från Wåhlstedts och det går väldigt bra att hantera. Igår lyckades jag även att skarva det.

Innan jag gör helg så kommer här en bild på en gammal symaskin jag såg på en loppis i Berlin, kanske är det någon som känner igen märket på den. Ha en riktigt trevlig helg!

Postat 2014-01-31 14:52 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons