Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Ullis blogg

Ulrikas blogg om ditt och datt

Lin och ulldagar på Skansen och hemslöjden 100 år

Jag såg till att få en hel lördag alldeles oplanerad och fri. Det var sista helgen i augusti och utställningen på Liljevalchs med alla dekorerade löv var på väg ut, passande nog så var det lin och ulldagar på Skansen. Det blev en heldag ute på Djurgården i härligt sensommarväder.

Så många fantastiska löv i alla möjliga tekniker, imponerande att se vilken kreativitet, skicklighet och kunskap som finns i hela landet. Löven såldes genom auktion på tradera efter att utställningen var över och pengarna som kom in har bland annat gått till stöd åt Vi-skogen. Att vandra bland alla dessa 2000 löv var fantastiskt och man ville fotografera av alla men det gick ju inte. Här är några av löven:

Från Liljevalchs är det bara ett stenkast eller två till Skansen. När jag kom dit var det inga köer, bara att gå in.

Det var alldeles lagom med folk där och jag såg nog mest av linberedning, inte så mycket ull. Eller jag kanske fastnade mest bland linberedningen. I den första stugan satt de och gjorde linkransar och hjärtan.

Jag tycker det är roligt att så många är gammeldags klädda både män och kvinnor.
I några av stugorna så spann de lin och i någon stuga vävde och stickade de. I Delsbostugan så kunde man se hur mans- och kvinnotröjan såg ut till dräkterna. Fina färger de röda och gröna.


Delsbokofta till kvinna.


Delsbotröja till man.


I många av sängarna så låg olika typer av ryor, dels så användes de som täcken och dels som överkast. En del hade fina mönster och andra var gjorda mer av restgarner med mer "spralligt" mönster. Tyvärr fick jag ingen bild på dessa.

Jag gick för att lära mig hur hela linberedningen går till och för att en gång för alla lära mig termerna, här kommer bilder från början till slut.

Frörepa - när man slagit linet så repar man bort linblommornas frökapslar för att sedan lägga linet på rötning. Rötning kan man göra på land eller i vatten.

Bråka - när linet rötats ca 2 - 3 veckor tar det, så ska det torkas och sedan bråkas. Detta gör man för att få bort det yttre hårda skalet på linet.

Draga - detta redskap har ett metallblad som sitter mitt i och som man kan dra linet över för att lossa den hårda veden. Den används inte så ofta utan det mesta linet bråkas nog enbart.

Skäkta linet - här används en skäktkniv som slår bort veden från linet.

Häckla linet - här börjar finjusteringen av linet genom att dra det genom häcklan först en med lite glesare mellanrum mellan spikarna och sedan en med finare och tätare spikar för finputsning. Sedan är det klart för spinning.

Så här fint blir det!

Det var mycket att se denna dag men jag sparar reptillverkning och byken till ett annat inlägg.

Ikväll ska jag gå på Waldemarsudde där de har utställningen "Lilli och Prinsen - 100 år av hemslöjd och textil konst" utställningen pågår till och med 16:e september

Postat 2012-09-13 17:02 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons