Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Ann-Kathrins blogg

Att handarbeta är ett måste sedan jag var barn. Det ger både nöje och avkoppling. Jag pendlar mellan allehanda tekniker och skapar olika ting av både nytt och gammalt. Så vi får se vad det kan bli för något som kommer med här.

Det där med att skaffa sig stickmaskin

Min allra första kontakt med en stickmaskin var ett lån av en enkel maskin, och jag stickade ett litet randigt babyplagg på den, som faktiskt blev lika bra som ett likadant  jag gjorde parallellt i handstickning. Barnen som fick dessa är snart 40, så detta var ju för väldigt längesedan. 

Åren gick och jag stickade mycket för hand, men efter ca 20 år blev jag åter sugen på att testa det där med stickmaskin lite mer på allvar. Köpte en dubbelbädd Orion från 60-talet, som var komplett och mycket "vacker" att se på. Den fungerade men jag lyckades aldrig tämja den helt, så intresset falnade ännu en gång.

Maskinen är kvar i sin låda i förrådet, men obrukad. Och jag insåg att jag aldrig sett någon annan sticka mer än på Youtube, så jag anmälde mig till en veckokurs nu i somras med lånemaskin på plats. Fantastiskt roligt och vad kul att se andra sticka, som kan och som delar med sig av sin kunskap. Och jag lyckade bra med min föresats att göra stickprover och övningar och några halsdukar/schalar. Väl hemkommen skulle jag låta min Orion åter få skåda ljuset, men det blev inget ljus alls utan bara nattsvart. För den ville inte alls bilda fina maskor utan trilskades fortfarande, så då blev det skrotning istället.

Nu hade jag fått blodad tand, och ville verkligen ha en stickmaskin, så efter lite koll av annonsmarknaden, så blev det köp av en Brother-maskin i England via Ebay. Det som är så bra med Ebay är att man kan följa sina paket under resan och att godset är försäkrat. Man får ju också en preliminär ankomstdag. Jag kunde nu se att maskinen anlände till Malmö efter bara några dagar och scannades där, för att sedan komma i stadiet "in transit" mot slutdestinationen = en resa på 20 mil till mig. Sedan hände ingenting på en vecka, och jag som längtade efter min stickmaskin, som blivit utvald bland alla andra i annonser på Ebay, Blocket mm. den där dagen (ja, ni hör ju hur tokig man kan bli).

Då listade jag alla de koder för ID, som jag kunde hitta i dokumentationen på försändelsen och började söka på dem och jag fick napp att paketet fanns/funnits hos en av de större transportbyråerna och kontaktade deras kundservice. Till slut var det en person där, med egenskapen kundservice, som engagerade sig i sökandet, och paketet lokaliserades efter tre dagar inne på terminalen i Malmö. Därefter tog det ytterligare två dagar så var maskinen här hemma efter nästan en månads resa!

Nu håller vi på att bekanta oss med varandra, men redan efter bara några dagar , så kan jag säga att vi trivs och kommer att få kul ihop!

Maskinstickning stickmaskin
Postat 2016-09-17 14:26 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Tiden går och projekt måste mogna (= UFO)

För mer än ett år sedan visade en medlem upp sitt fina nysydda lapptäcke här på Sysidan. Efter koll upptäckte jag att det var via en Yahoo-grupp, som hon följt och jag anmälde mig där.

Temat var WOTB= Women of the Bible. (Det finns många sådana upplägg.) Eftersom jag har jobbat mycket med jämställdhet under min yrkeskarriär och i kombination med mitt quiltintresse passade det temat perfekt. Man kan se detta som en yttre och inre resa genom att ta del av tankarna kring de olika kvinnornas historia, musikreferenser mm. och den yttre genom att faktiskt sy ungefär en ruta i veckan. 

Mycket bra upplagt, men jag är inte upplagd för longörer och när jag kollade var det faktiskt möjligt att få tag på alla referenser/mönster från föregående års omgång (2014). Så i januari-februari 2015 sydde jag således en ruta om dagen (foundation piecing, machine piecing eller applikation etc..) med målet att kunna använda mina större o mindre tygrester. MEN sedan kom annat emellan så där låg 53 mer eller mindre klassiska block övergivna i en låda  - tills för några veckor sedan.

Jag beställde tyg till det som skall binda ihop ovansidan i februari och så blev det fart i projektet igen. Toppen blev klar, och jag omringande den med en egenkomponerad kant för att minska tygrestlagret...

Jag vittjar ofta Röda Korsets butiker och där har jag hittat ett perfekt baksidestyg, dvs två gardinlängder, som jag sytt ihop och just nu ligger i tvättmaskinen för att krympas (=säkerhetsåtgärd).

Innan jag kan göra allt klart måste jag skaffa vadd i närliggande butik (2,5 mil bort) och sedan är det dags att kvilta för glatta lifvet.

Så det är inte konstigt att stora projekt tar tid, för dessemellan har man gjort en himla massa småprojekt i diverse tekniker....

Nulägesbild från igår kväll.

Lappteknik UFO
Postat 2016-03-11 23:41 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Att hinna med det man påbörjat

Mitt tyglager är stort och måste krympa så jag försöker hitta projekt som är kul.  För att råda bot på det så  deltog jag i två olika Quiltalong 2015 och lärde mig verkligen att få till spetsar och hörn i traditionella block. Dessa block skall sättas ihop till två vackra täcken, men det saknas tyg (!) i mitt lager som passar, och det dröjer lite tills det blir gjort. 

En annan quiltalong med månadsblock gav mig mer övning i att göra fina o kul applikationer. Några block är kvar innan allt kan sättas ihop. Ooops nu har ju omgången för 2016 startat, och jag ligger nog redan lite efter med det projektet också.

En vecka i somras var jag på kurs för att lära mig trycka på tyg och det var väldigt kul och inspirerande. Men först nu har jag börjat göra produkter som kassar och grytlappar av det som blev någorlunda bra. I huvudet har jag dock idéer om vad jag skall trycka i sommar, men behöver röja lite i förrådet så att jag får svängrum......

Men så tittar jag på kort från allt som faktiskt har blivit helt klart förra året och det är en hel del när jag ser att många tygpresenter blev sydda ( ist f blommor), egna jul- o påskprydnader, saker till barnbarnen, och yngre kompisars barn mm mm mm.

Trots att allt jag startat upp ännu inte är helt klart så jag är nöjd i alla fall med mitt 2015 - för:

En dag vid symaskinen är en härlig dag !

Postat 2016-01-31 13:23 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Ännu mer ordning och reda - nu i tidskriftshyllan

Jag vävde ett tag på tidigt 80-tal på en gammal vävstol och fick lära mig tekniken ur Laila Lundells eminenta bok.  Men jag fick göra mig av med den när vi flyttade söderöver. Detta pga av platsbrist i det hus vi skulle hyra under några år. Och inte trodde jag direkt att jag skulle väva igen. Men, många år senare skaffade vi oss ett fritidshus på landet, och på ovanvånigen stod en fullt fungerande 1800-talsvävstol, som ingick i köpet. Den hade lyfts in utifrån vid en ombyggnad och gick inte att ta ner för trappan - tur för mig!

På den har jag vävt trasmattor för det har blivit många trasiga gamla lakan liggande  i skåpen som inte slängts. Lite infärgning i tvättmaskinen, så var de redo att få ett nytt liv som inslag i nya mattor på våra golv. Efter en hel del vävning så kom jag dock fram till att den gamla stolen inte längre höll varpspänningen utan måste bytas ut. Så nu står där en en Glimåkra i förrådet och väntar på att få lite uppmärksamhet. Och naturligtvis är det där det får bli vävstuga för den är lite för bred för att vi skall få upp den på ovanvåningen, trots ny trappa - tur för mig för syrummet är fullt!

Att väva är avkopplande och jag har träffat många trevliga likasinnade vävare på kurser och i vävföreningen vi hade några år. Annan inspiration får man också från böcker och tidskrifter mm. Exempelvis Vävmagasinet har jag prenumererat på i över 10 år. Varje nummer har gett trevlig läsning och inspiration för både vävningen, textil kultur och konst mm.

Men INSIKTEN har drabbat mig: jag har mer än tillräckligt av vävnotor och idéer utan att behöva läsa de gamla numren igen. Så nu hoppas jag kunna få skiljas från de årgångarna, och att de kan komma till glädje för någon annan. Så nu har alla mina gamla Vävmagasinet fått lämna bokhyllan och hamnat i karantän i väntan på nästa "vävnörd"...

Böcker
Postat 2015-07-14 18:01 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Fortsatt ordning och reda - nu i bokhyllan

Jag älskar böcker och tycker de är viktiga oavsett ämne och format för de har alla något att lära oss. Så fort jag kunde läsa så började jag låna böcker på bibliotek och så har det fortsatt genom livet. Ämnena varierar förstås över tid, men mycket är bara ren förströelse och avkoppling.

Plötsligt inser jag att det också har samlats en massa böcker om mina huvudsakliga hobbies lappteknik, vävning och andra hantverk. En del böcker har jag köpt och en del är presenter. Jag har dessutom haft förmånen att få  åka till USA många gånger i när jag var yrkesverksam, och där var ju böcker och tyger så billiga så det blev nästan övervikt på hemresan.

Nu inser jag att det blivit en hel bokhylla full med hobbylitteratur så det får bara inte plats mer. Så vad göra? Jo jag har faktiskt beslutat mig för att utnyttja Bokbörsen för att minska på lagret av böcker som är "avklarade" och som kanske kan glädja någon annan. Det är enkelt att använda för ev. intressenter och mycket smidigt för mig med automatmail etc. Dessutom ligger annonserna kvar tills de raderas vid ett köp eller att jag tar bort dem manuellt.

Och jag har flyttat de utannonserade titlarna till en speciell flyttlåda utanför syrummet (karantän innan utflyttning?!), så bokhyllan är numera mycket luftigare....

Handarbetsböcker Lappteknik Vävning
Postat 2015-06-25 23:04 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Fortsatt ordning och reda

Eftersom vårvärmen ännu inte satt fart blir det fortsatt sortering av "sybehören" mm i syhörnan. Jag älskar databaser så det har blivit några stycken för med dem går det snabbt att hitta vad man söker:

  • Brodyrtrådar-fabrikat mm, och mina personliga konverteringsförslag mellan olika märken i mitt lilla lager
  • Handarbetslitteratur (vävning-quilt-brodyr etc för att undvika att köpa dubletter när jag går på loppisar)
  • Mitt bibliotek av brodyrfiler - Tema, ramstorlek, leverantör etc.

Nu i helgen återstår att inventera tio årgångar av Quiltmagasinet och Vävmagasinet för att sortera ideer och kul "att göra tips" så att man hittar dem när man har en stund över....

Databaser
Postat 2015-05-22 15:06 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Premiär - Första blogginlägget

Så var man igång i ett nytt forum. Får se vad det kan bli för något framöver och om det blir något snack oss emellan om det.....

Eftersom det är måndag har jag städat i mitt syrum efter helgens tråd-och skräpregn runt symaskinerna. Dessutom har jag fått upp två nya trådställ till brodyrtrådarna. Nu sitter de i nummerordning så det blir mycket lättare att hitta när jag valt färg från färgkartans nummer.

Förvaring inredning Syrum
Postat 2015-05-11 21:19 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons