Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Ann-Kathrins blogg

Att handarbeta är ett måste sedan jag var barn. Det ger både nöje och avkoppling. Jag pendlar mellan allehanda tekniker och skapar olika ting av både nytt och gammalt. Så vi får se vad det kan bli för något som kommer med här.

SPRÄTTHÖNSENs LAPPTÄCKSUTSTÄLLNING

Nu vill jag puffa för den årliga utställning som min quiltförening ordnar. Den går av stapeln om ca 2 veckor i Smålandsstenar. Den brukar vara välbesökt och man får se fantastiska arbeten i både stort och litet format. Viss försäljning av material, böcker mm sker också.

Jag har tänkt visa något av mina täcken, men vilket skall jag ta?? Det får bli något som redan är klart för de senaste jag sytt har bara inte blivit kviltade än, för jag har ju haft så mycket andra kul tekniker att testa i allehanda projekt. Det blir lätt nya UFOn, som får ligga till sig i väntan på "slutsteget"! 

Så har ni vägarna förbi - Titta in i det nyrenoverade godsmagasinet!!

lapptäcke
Postat 2016-05-11 12:22 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Målet är inget, vägen är allt (Robert Broberg)

Det hände förr att jag åkte på jobbresor till lappteknikens förlovade land - USA. På kvällarna var jag ofta ledig och kunde åka och besöka den stora bokhandeln Barnes & Nobles i ett närliggande affärscentra. Med en fika på bordet kunde jag sitta och bläddra igenom beståndet av böcker inom lappteknik och få många tips. En och annan bok köptes förstås och fick följa med hem till Sverige för vidare läsning. En sådan bok var "Dyeing to quilt - Quick Direct-Dye Methods for Quilt Makers" och den råkade jag få syn på i min bokhylla idag.

Detta är en mycket pedagogisk bok om direktfärgning av bomullstyg. Man får recept, teknik, färgcirkelkunskap och systematiska övningar med recept på styrkor och spädningar. Tygproven skulle vara 26*48 cm i storlek eller mindre. Färger inköptes mars 2006 (det har jag sett på det sparade kvittot), men det var först sommaren 2007 som jag ställde mig i tvättstugan och färgade mina små bitar  och det var hur kul som helst att se hur man kunde få fram många olika färger ur några få grundfärger och lite kemikalier därtill. Jag klippte små bitar av tygerna och satte dem vid recepten för framtida bruk och inspiration. När jag sedan städat undan, rengjort alla kärl och burkar, strukit alla tygbitarna och lagt i högar tog det det stopp. Har inte öppnat boken igen förrän idag, och jag mindes direkt hur kul jag hade haft.

Men, de många tygbitarna de tog jag faktiskt hand om något år efter färgningen för att minska på högarna i syrummet, kan jag misstänka. Det blev ett enkelt täcke med kvadrater med en smal ram (pioneer braid border) runt med måttet 120*140 cm. Ytterligare några år senare därefter var det dags att ta reda på spillet från alla remsorna från den där bården. Det blev en kasse, som jag har hängande på min spinnrock med lite "bra saker" i....

Så nu sitter jag här i min TV-fåtölj med täcket bakom ryggen och kassen ser jag på håll. Det känns som om det var alldeles nyss jag var i den där fantastiska bokhandeln. Och så mycket som har hänt sedan dess. Jag får nog koka mig lite kaffe, sätta mig med boken och pärmen med arbetsproverna - och vara lite nostalgisk för en stund.

 

färga
Postat 2016-03-16 00:00 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Tiden går och projekt måste mogna (= UFO)

För mer än ett år sedan visade en medlem upp sitt fina nysydda lapptäcke här på Sysidan. Efter koll upptäckte jag att det var via en Yahoo-grupp, som hon följt och jag anmälde mig där.

Temat var WOTB= Women of the Bible. (Det finns många sådana upplägg.) Eftersom jag har jobbat mycket med jämställdhet under min yrkeskarriär och i kombination med mitt quiltintresse passade det temat perfekt. Man kan se detta som en yttre och inre resa genom att ta del av tankarna kring de olika kvinnornas historia, musikreferenser mm. och den yttre genom att faktiskt sy ungefär en ruta i veckan. 

Mycket bra upplagt, men jag är inte upplagd för longörer och när jag kollade var det faktiskt möjligt att få tag på alla referenser/mönster från föregående års omgång (2014). Så i januari-februari 2015 sydde jag således en ruta om dagen (foundation piecing, machine piecing eller applikation etc..) med målet att kunna använda mina större o mindre tygrester. MEN sedan kom annat emellan så där låg 53 mer eller mindre klassiska block övergivna i en låda  - tills för några veckor sedan.

Jag beställde tyg till det som skall binda ihop ovansidan i februari och så blev det fart i projektet igen. Toppen blev klar, och jag omringande den med en egenkomponerad kant för att minska tygrestlagret...

Jag vittjar ofta Röda Korsets butiker och där har jag hittat ett perfekt baksidestyg, dvs två gardinlängder, som jag sytt ihop och just nu ligger i tvättmaskinen för att krympas (=säkerhetsåtgärd).

Innan jag kan göra allt klart måste jag skaffa vadd i närliggande butik (2,5 mil bort) och sedan är det dags att kvilta för glatta lifvet.

Så det är inte konstigt att stora projekt tar tid, för dessemellan har man gjort en himla massa småprojekt i diverse tekniker....

Nulägesbild från igår kväll.

Lappteknik UFO
Postat 2016-03-11 23:41 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Ett UFO var på G att bli klart

I mars 2015 började jag sy 40 klassiska kviltblock (10 eller 15 tum i fyrkant) efter mönster, och som sedan skulle bli toppen till ett större lapptäcke. Min avsikt var att kunna använda tygrester lite huller om buller (sk scrappy look) för att minska på lagret. Jag kom igång bra, men så hamnade projektet i träda för att något annat dök upp.

Först nu ca 10 månader senare var det så dags att ta itu med projektet igen och börja sy ihop blocken. Men jag hade räknat fel och glömt sy de 10 sista, så det fick jag gjort i ett huj. Så var det då dags att börja placera ut blocken som skulle sys i fem oregelbundna grupper innan de sattes ihop till en enhet.

Dessutom skulle det sys in ett antal "passbitar" på 5*5 tum för att de olika blocken skulle kunna förskjutas lite mot varandra och bilda respektive enhet. Bitarna var 4-patch, flying geese och pinwheel för den som är bekant med terminologin. De syddes allteftersom för att de skulle passa i nyans o färgstyrka mot de omgivande blocken.  Dessutom var det två block som visade sig helt avvika från mitt övergripande färgschema, så de blocken fick jag sy nya för att passa in. Det gick åt en himla massa tråd, men det har jag klart gott om. Nåväl, jag fick ihop täcket och nu till helgen var så alla tre bårderna på plats. 

Men vi kviltare räknar ju alltid i tum, så jag hade inte riktigt koll på måtten i centimeter! Jag har sytt ett monster milt uttryckt för täcket kommer att bli ca 265*300 cm. Jag har en Grace kviltram, som står uppställd i "Queen-size", men det räcker inte utan jag måste sätta in en mellandel för att öka bredden till "King-size". Innan det kan ske måste jag flytta på sängar o andra möbler, vilket får vänta till stora vårstädningen.

Tills dess så får detta UFO hänga där på ramen ett tag och bara vara nästan klart....

kviltning UFO
Postat 2016-02-19 17:56 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Att hinna med det man påbörjat

Mitt tyglager är stort och måste krympa så jag försöker hitta projekt som är kul.  För att råda bot på det så  deltog jag i två olika Quiltalong 2015 och lärde mig verkligen att få till spetsar och hörn i traditionella block. Dessa block skall sättas ihop till två vackra täcken, men det saknas tyg (!) i mitt lager som passar, och det dröjer lite tills det blir gjort. 

En annan quiltalong med månadsblock gav mig mer övning i att göra fina o kul applikationer. Några block är kvar innan allt kan sättas ihop. Ooops nu har ju omgången för 2016 startat, och jag ligger nog redan lite efter med det projektet också.

En vecka i somras var jag på kurs för att lära mig trycka på tyg och det var väldigt kul och inspirerande. Men först nu har jag börjat göra produkter som kassar och grytlappar av det som blev någorlunda bra. I huvudet har jag dock idéer om vad jag skall trycka i sommar, men behöver röja lite i förrådet så att jag får svängrum......

Men så tittar jag på kort från allt som faktiskt har blivit helt klart förra året och det är en hel del när jag ser att många tygpresenter blev sydda ( ist f blommor), egna jul- o påskprydnader, saker till barnbarnen, och yngre kompisars barn mm mm mm.

Trots att allt jag startat upp ännu inte är helt klart så jag är nöjd i alla fall med mitt 2015 - för:

En dag vid symaskinen är en härlig dag !

Postat 2016-01-31 13:23 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Misslyckad inventering

Det var inte så lätt att få energi att göra den databas jag tänkt mig för Quiltmagasinet och Vävmagasinet. För när jag gått igenom några årgångar insåg jag att jag redan gjort de modeller som passar mig och min teknik. Att lägga tid på databasen är inte så kul då...

Istället hoppas jag att någon annan kan bli inspirerad av quilt resp vävning i dessa tidskrifter. Annonserna finns här på sysidan.

Tipsa gärna kompisar om detta.

tidskrifter
Postat 2015-05-24 18:26 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons