Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Maries Mönsterfunderingar

Om sånt som jag hittar på nätet, i böcker mm om mönster och konstruktion. Kan kanske tipsa andra om något intressant, kanske får kommentarer? Skulle något få allmänt intresse så kan jag kanske starta en tråd i lämpligt forum istället men annars så stannar det här som mina enkla funderingar och noteringar. Det är nyttigt att tvingas formulera sig ibland. Håller hjärnan levande på en pensionär.

Post-UFO tider

I början av året så är det som med nyårslöften, det dyker upp en tanke att nu ska det bort några UFOn. Nu i april hänger de flesta kvar och jag undrar vad blev det av egentligen. Inte så mycket faktiskt. Jag har pysslat med min liv-toile och analyserat det. Köpte ett mönster från Burda med en schalkragejacka (8218) och gjorde den i några toiler. Möter samma problem åter igen - låg axelspets, hög nacke och lång. Ägnar timmar åt att fixa skuldra, gapande ärmhål, analyserar ändringar och syr  om i ett gammalt lakan. IKEA-lakan för 19 kr håller inte för särskilt många provningar. I sängen måste det betraktas som engångslakan men mina kommer aldrig dit. De blir klippta i småbitar långt tidigare. Jag har dock inget tyg som jag vill göra jackan i.  Jag går faktiskt omkring i den toile som jag gjort i det gamla lakanet. Jag sydde kragen färdig så det är bara ärmarna som saknas men det är skönt med ärmlöst! Så då blev det nästan ett UFO till :-)

Nu börjar jag dock få bra grepp om var problemen sitter. Mina liv-toiler är faktiskt bra för de passar och kan alltså användas för att utvärdera mönster. Ett område som jag inte är färdig med är dock ärmhålet. Hur stort ska det vara? Det blir många svar på det har jag förstått. Jag bortser från stickat och väldigt elastiskt tyg nu och fokuserar på designaspekten. Ska det vara ärmlöst så vill man ha ett mindre ärmhål men samtidigt så väldigt nära och kroppsfukt kan vara kontraproduktivt. Ska det sitta en ärm så beror det också på dess konstruktion. Är det en jacka/kavaj med ordentliga mellanlägg, axelkulleformning osv så ska det finnas plats och ett större ärmhål. Ska det vara en klänningsärm kan ett mindre vara bättre för rörligheten men sedan kan det bli större bara för att man vill ha ett visst utseende. Är det en liten droppärm, då blir det här med gapande ärmhål en ointressant sak eftersom liv och ärm är då vanligen integrerat. Ska det sedan vara lagda veck och annat på ärmen så kanske man vill öka öppningen lite. Så det blir alltså lite från fall till fall och det är svårt för mig som är nybörjare.

Sedan fastnade jag i våras i en sysidetråd om en Chaneljacka och hittade en fantastisk resurs i form av en fotoserie. Så jag började jaga mönstret (V8804) och fann att det var på rea i USA så det blev tre jackmönster till priset för en. Så nu går jag och ruvar på om jag vågar sätta igång men jag tror att det får vara ett tag. Det är Claire B Shaeffer som gjort mönstret så det är couture-sömnad och tar en del tid. Speciellt för en amatör men jag lutar mig hårt mot fotoserien som jag plockat åt mig och lagt på ett säkert ställe i pdf-format. Det är mycket som försvinner från nätet trots allt snack om att det "finns för evigt på nätet".

Så går dagarna och plötsligt så kommer suget efter en ny kjol. Min svarta pennkjol som jag gjorde baserat på min kjoltoile och ett burdamönster är trivsam men då satte jag bred resår i linningen som ett test, gjorde aldrig den där infodringen jag tänkte på och letar efter alternativ. Under tiden köpte jag ThreadsMagazine's arkivDVD så nu har jag möjlighet att surfa i alla nummer och gick igenom en del artiklar om midjor men hamnade istället tillbaka i bokhyllan med Claire Shaeffers bok om Couture sewing. Hon hade tre grundtyper av midjor: infodring, midjeband i eget tyg dvs den där typen som man kan använda de färdiga påstrykbara mellanläggen till, samt sådana som man tar ett ripsband och gör ett stadigt midjeband för att sedan fodra det på insidan i modetyget eller annat. Jag gick till hyllan med bra-att-ha-tygbuntar och hittar en tunn randig kvalitet och gör en ny pennkjol där jag gör ett ett mellanläggsband och syr fast. Det är blixtlås bak så det blir att sy en hake i midjebandet. Det hela går fort och bra så nu går jag ofta runt i den på dagarna. Måste jag sy ett foder i den? Det är bara ett test, jag kan inte bestämma mig, blir inte lika lätt och tunn med foder. Nåväl, jag blev färdig så inget mer UFO den här gången.

Då dyker tanken upp att jag skulle kunna ta min livtoilekonstruktion och sätta ihop med kjolen och få en klänning av fodraltyp. En sväng på Ohlssons Tyger och jag hittar ett tyg som lockar. Svart med struktur, elastiskt och mjukt men inte så mjukt att det veckar sig, lämpligt för ett fodral. Vidare har jag en elastisk spets som ligger och vill bli använd. Så skulle jag kunna göra översta delen i spets? Är det inte bara att klippa upp mönstret över bröstlinjen? Med en sån överdel behövs en jacka till. Skulle jag kunna göra den i samma tyg? Javisst och som tur är hittade jag ett mönster jag gillat och letat efter på Blocket Burda 8189 där det ingår en jacka, kjol och topp. Den jackan är som klippt och skuren för mitt projekt. Så då börjar jag rita upp mönstret och gör en toile och har nålat ihop den och det ser trevligt ut. Måste dock iväg och köpa mera tyg. Tygbiten jag köpte hade jag bara tänkt göra en kjol av till att börja med. Hoppas det inte blir ett UFO den här gången. Det går trots allt framåt. Tidigare såg jag bara att det passade dåligt, så började jag se varför och nu känns det som jag börjar förstå vad jag kan göra åt det och att toilerna bekräftar det. Hopp om livet måste jag säga.

tyget

En annan sak som jag tycker är intressant är att couture-arbetssättet och färdigsytt-arbetssättet är lite olika. Min favoritbloggerska på Nya Zeeland hade som princip att man alltid klippte exakt med sömsmån, märkte upp passmärken exakt och sedan sydde man allt på maskin, exakt, helst utan att ens ha nålat. Couturen däremot märker bara ut sylinjerna och klipper sömsmåner efterhand och efter provningar och syr en hel del för hand. Efter att ha provat dessa varianter ser jag fördelarna och nackdelarna. Med ett mönster som passar (good enough?) så är fabriksmodellen snabb och bra medan om man vill ändra lite här och lite där så är couture-modellen intressant. Det är lite så det blir med att arbeta med toiler. 

UFOn? De irriterar lite som små hjärnspöken men det finns bra motmedel, t ex att börja med något nytt! Ja de har en egen avdelning i Forum nu :-D  Jag kanske kommer att posta där någon gång.

Inlagt 2013-04-15 12:38 | Läst 17082 ggr. | Permalink
Kategorier:
Kjolar Överdelar 

(Logga in för att skriva en kommentar)
2013-05-11 15:45   ricehick OLIVIER
Find out what things you need to consider when you are shopping for the best laptop hard drive for your computer
 
2013-05-11 15:45   ricehick OLIVIER
Things to consider when shopping for the <a href="http://www.harddrivestore.org/">best hard disk drives</a>
If you are shopping for the best laptop hard drive, you're going to have your work cut out for you, especially <a href="http://www.harddrivestore.org/">buy laptop hard drive online</a>. Finding a reliable hard drive to purchase is not going to be as easy as 123. You may have to spend some time looking around on the Internet and doing some comparison shopping so that you can find a hard disk for sale that will satisfy your expectations and meet your needs as well, before you make a determine you can just know about the <a href="http://www.harddrivestore.org/">laptop hard drive cost</a> in the field. Using a laptop means that you're going to need enough space to store your files, install your software and do everything that you want to do on the computer. There a lot of things to consider when you purchase a new hard drive for your laptop. Below, you will find with some of these things are and why it's important to shop around for <a href="http://www.harddrivestore.org/">hard disk drives for sale</a> so that you can find the precise laptop hard drive that you want to buy.

1,Look for a hard disk drive that has enough space to meet your needs
Knowing how much space you need on your hard drive can be a difficult thing. Often times, people don't think they need much space but then they come to realize that they needed more than they originally thought. For instance, some people think that they just need to purchase a hard drive that is going to cover their files. For instance, if they have about 10 gigabytes of files, they may purchase just a 20 to 40 gigabyte hard drive. The problem with this is that you are not accounting for the operating system. If you plan to run an operating system like Linux or Windows on the computer, then you need to purchase a hard drive that has enough space to properly run the operating system and store your files. There are other things to keep in mind as well, for instance, what software are you going to be putting on the computer? Software can take up a lot of space on a computer, especially games and software that is very complex. These types of software titles can get up into several gigabytes of space, so you need to have a big enough hard drive to accommodate for these applications.

2,Remember that it's okay to go over what you need but it's not okay to go under
Of course, you can easily see there are so many <a href="http://www.harddrivestore.org/">laptop hard drive for sale</a> online, when purchasing a hard drive, it's okay to purchase more gigabytes than you actually need, just like me, I love installing lots of games, so I bought a big <a href="http://www.harddrivestore.org/">sony laptop hard drive</a> in advance. However, if you were to purchase less gigabytes than you actually need, this is not going to be okay because you won't be able to do the things that you want to do on your computer. Be sure to shoot for more disk space. Keep in mind that installing a hard drive on a laptop can be more complicated than installing a hard drive on a desktop computer. You also need to accommodate for the installation costs when you're going to have a company install this for you. Look online and do some comparison shopping so that you can find the <a href="http://www.harddrivestore.org/">best laptop hard drive</a> for a price that makes sense for your budget.

Need more info about laptop hard drives or purchasing, please go harddrivestore.org

<br>Thank you, useful.
<br>Thank you, useful
<br>But to be frank, it doesn't tell in detail what should we do to choose a best one, agree?
<br>I don't think it's good to buy a new hard dirve, why not change the laptop? Lol.
 
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons