Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Maries Mönsterfunderingar

Om sånt som jag hittar på nätet, i böcker mm om mönster och konstruktion. Kan kanske tipsa andra om något intressant, kanske får kommentarer? Skulle något få allmänt intresse så kan jag kanske starta en tråd i lämpligt forum istället men annars så stannar det här som mina enkla funderingar och noteringar. Det är nyttigt att tvingas formulera sig ibland. Håller hjärnan levande på en pensionär.

Intresserad av att se syvideor?

Silhouette Patterns med Peggy Sagers har en websida (ett filmarkiv) där de inte bara säljer mönster utan även har instruktionsvideor om mycket. Jag tittade på en video om att prova in en jeanstoile och den var på en timme. Ja den omfattade instruktion i att sy i en dragkedja fram s.k. gylffront (fly front) också. Så här ser videosessionen ut. Det är fråga om att ge mer utrymme för människan i det här fallet. Peggy har också börjat med att t in överskottstyg i vecket mot låret med resultatet synligt i nästa bild.

Det är mycket intressant som ligger på den sajten och det verkar vara tillgängligt utan annan kostnad än din tid och ditt bredband. Kanske värt ett besök? Jag har ingen erfarenhet av deras mönster men de får mycket beröm från dem som använder dem. Filmen ovan, en vanlig Adobe Flash, är "Fitting Jeans" där första halvtimmen är om inprovningen. 

Arbetssättet är att anpassa ett mönster till dina mått i ett första steg. Klipp en toile och prova in den i ett andra steg, överför ändringarna till mönstret i en version 2. Sedan kan man, med v2, göra en ny toile eller ge sig på sitt modetyg direkt beroende på hur säker man tycker sig vara. Det är tyvärr lite svårt att använda det här arbetssättet om man är ensam men det finns en video för det också såg jag. Annars är det fint med sykompis att jobba tillsammans med. En lyx som inte alla har, men man kan lära sig en hel del oavsett om man får trixa ensam eller har hjälp.

Postat 2014-03-10 11:05 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Ett litet exempel på fix och trix

I mitt förra inlägg visade jag på hur sanna modellbilder kan analyseras. Här tänkte jag visa en osann bild vid en mönsterpresentation.

Burda har ofta ganska intressanta bilder i sina presentationer av mönster i Burda Style. Den här är från mars-numret 2014 som redan presenteras som nedladdningsbart mönster på den tyska sidan men ännu (i början av mars) inte är utkommet i Sverige. Det verkar vara ett nummer med en del intressanta mönster men det som fångade mitt öga den här gången var att det så ut att vara använt en fotoeditor.

Modellbilden Mönster 134 mars 2014

Höger bröst har blivit väldigt suddigt. Det skulle vara ett bystinsnitt där men istället visade fotot något som bara inte kunde visas. Urringningen har ramlat ner och veckningen i midjan hänger över midjebandet. Kanske var klänningen för stor för damen den satt på? Flugan på skuldran verkar vara på väg att blotta behagen ännu mera. Undrar om de hade försökt stoppa upp livet med något? Med något mera än en människa alltså.

Hårslingan på vänster sida ligger så lämpligt över axeln och döljer något precis som flugan. Vänster ärmsöm ser ut som om den halkat långt ut på ärmen. Jag tror inte att denna klänning vinner någon deltävling i engelska GBSB-tävlingen.

Tekniska bilden visar hur det var tänkt. Det ser ganska bra ut.

Så kan vi se hur det blev på dockan också, här till höger. Det här livet är inte bra, inte ens på dockan. Något som man försökt fixa till i bilden ovan.

I ett annat Burda Style-nummer hade fotoretuschen tagit bort en halv utanpåliggande ficka på en byxa. Det hade antagligen varit fula veck just där. Jag tyckte först, "så elegant, hur har de gjort det här?", men insåg sedan att det var inte på riktigt, bara på låtsas.

Det är säkert stressigt vid dessa fotograferingar och en del syns väl först efteråt när man sitter med materialet och en deadline som man ska passa. Då blir det fix och trix.

Postat 2014-03-06 21:45 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Tankar vid mönstersurfning

Det kommer lite nya mönster på webkatalogerna nu. Alltid intressant - här ett exempel på en kavaj där slagen går innanför framstyckets kant så det ser ut som om det vore en integrerad väst där någonstans. Det syns dåligt på bilden men följer ni länken ovan bilden så ser ni det tydligare.

Länge har jag nu tittat på passform, speciellt byxor men även annat. Så kom jag att titta på 2014 års Vogue-mönster och såg dessa två som råkar ha en gemensam modell. Numera är jag inte så förvånad när jag ser passformsproblem i katalogerna med mönster. De använder ganska normala människor som modeller. Här en person med ganska breda höfter. Plaggen sys väl inte upp i särskilt många storlekar, kanske bara en så det matchar väl inte alltid. Den här byxan är ett intressant fall.

Titta på framifrånbilden. Drag/stram-linjer vid grenen, ganska långt fram också, när hon står. Varför då? Något fel på grenlinjen? För kort, för lång?

Tittar vi på bakifrånbilden ser vi vecklinjer från yttre delen av låret ner mot knäna, kanske lite mera på vänstra än på högra sidan. Ofta betyder detta att grensömmen är för lång och att vi behöver lyfta upp den lite närmare kroppen. Här ser vi dock att baksömmen ligger helt nära så det kan bli svårt. Nertill ser det ut som om yttersömmen lyfts upp, innersömmen ligger an mot ankeln. Det tyder på att det inte är grensömmen som är problemet. Det är säkert så att sidsömmen stramar över stuss och höft, drar ut frambyxan, drar fram grenen och ger stramlinjerna. Samma sak i yttersömmen som inte är lång nog och därför stjäl tyg, drar upp och ger vecken på baksidan.

Vogue pattern V1388 by Anne Klein

Det syns väl hur modellens kroppsform är när hon presenterar kjolen och jackan.

Även här töjs tyget över stussen så att kjolen faller in under bakens rundning. Tittar man på de andra bilderna som finns på McCalls (Vogues utgivare) websida ser man att det stramar lite fram också. Att jackan inte ser ut att passa så bra upptill över ryggen heller är också intressant. Här ser modellen ut att ha ganska raka axlar med en upprätt hållning med bakåtdragna axlar. Kan vara hur hon står eftersom hon inte ser ut att vara smal över ryggen.

Vogue pattern V1389 by Donna Karan

vogue pattern v1389

Intressant att se, dessutom snygga plagg och intressanta mönster.  Den där jackan skulle kanske passa mig som har utåtstickande skulderblad och rundad rygg. Det syns dåligt på bilden men den har prinsesslinjer mot sidan samt insnitt mellan mittbaksöm och skuldran. Många sömmar att forma med. Verkar lite bred bak över skuldrorna så det bubblar vid övre delen av ärmen men det blir inte svårt att göra sig av med.

Listpriset är 32 dollar men idag har patternreview.com kampanj och säljer för 7 dollar men så kostar portot 14 dollar. Nej jag fortsätter nog att dagdrömma lite till.

Postat 2014-03-05 16:55 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons