Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Maries Mönsterfunderingar

Om sånt som jag hittar på nätet, i böcker mm om mönster och konstruktion. Kan kanske tipsa andra om något intressant, kanske får kommentarer? Skulle något få allmänt intresse så kan jag kanske starta en tråd i lämpligt forum istället men annars så stannar det här som mina enkla funderingar och noteringar. Det är nyttigt att tvingas formulera sig ibland. Håller hjärnan levande på en pensionär.

Favorit i repris, kortare och tunnare

Kjolen som gick över knäet i jacquardtyget blev för varm så varför inte en sommarkjol, kortare och tunnare?

Ändrade mönstret till att inte ha fickor längre, saknar dem men tyget är alltför tunt för att bära ett par fickor.

Tog ett mörkblått tyg med vita prickar ur förrådet, så tunt och skönt, poly och skrynkelfritt :-)

Tidigare har jag använt knappar i stängningen. De är så förlåtande eftersom de blir lite självjusterande då jag gör dem vertikala utom uppe vid midjan. Nu utmanade jag mig med tryckknappar men det blev lite buckligt, några millimeter fel syns så väl men det får gå för den här gången. 

Modifierad BurdaStyle 106

Jag tycker att det här mönstret med 6 paneler är lättarbetat och funderar på att göra en byxkjol med det som nästa kjolprojekt. Det finns söm mitt fram och mitt bak så det är bara att lägga till tyg för grenen. Vidden är klart tillräcklig, Läste att i början så gjordes byxkjolar (culottes) för att underlätta för kvinnorna att kunna rida! Kanske en bra idé för att cykla i? Nu är det så vant med snäva byxor så tanken på vida byxben kanske inte kopplar direkt. Kjolen ovan är inte så cyklingsvänlig för vidden och lättheten då fartvinden gärna placerar allt tyget uppe vid midjan! Nu när det är varmt och vi har korsdrag i huset så lyfter den av vinddraget när jag går nerför trappen. Skönt och trevligt och fullt hanterbart.

Grensömmens djup? Byxkjolar är ofta lite generösare i grensömmen men på pinterest  har jag sett de som är rätt så snäva på "modernt" vis, men för mig är det viktiga att behålla kjolkaraktären, inte göra kortbyxor med fladdriga ben. Det kanske inte händer så fort att det projektet blir realiserat. Jag såg en byxkjol i snyggt ylletyg, ganska tjockt och med ett trevligt fall. Kanske något för hösten? Värmen har lämnat oss den här veckan men jag hoppas att den kommer tillbaka igen några veckor till, om än kanske inte med 31 grader. Det var lite pressat. Någon fler som fundrar på eller har en eller flera culottes. Jag får inte lägga in mina inspirationsbilder från Pinterest här tyvärr och orkar inte göra en repin-sida att länka till, men det finns en hel del trevliga culottes gjorda.

Postat 2016-08-11 00:53 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Burda Style 2012 maj 106

Jag har gjort den förut och eftersom den gamla har blivit för vid i midjan gjorde jag den igen men i ett bättre tyg den här gången. Det är en trivsam modell, hög i midjan (+ 5cm), här i ett jaquardtyg med små svarta/vita pilar. Inget foder behövs och vidden är generös. Jag kan rekommendera det mönstret, lättsytt. 6 paneler, knäppning fram och fickor.

Det är inte så ofta jag tittar in här på sysidan. Roligt att den finns kvar.

Postat 2016-04-07 14:59 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Intresserad av att se syvideor?

Silhouette Patterns med Peggy Sagers har en websida (ett filmarkiv) där de inte bara säljer mönster utan även har instruktionsvideor om mycket. Jag tittade på en video om att prova in en jeanstoile och den var på en timme. Ja den omfattade instruktion i att sy i en dragkedja fram s.k. gylffront (fly front) också. Så här ser videosessionen ut. Det är fråga om att ge mer utrymme för människan i det här fallet. Peggy har också börjat med att t in överskottstyg i vecket mot låret med resultatet synligt i nästa bild.

Det är mycket intressant som ligger på den sajten och det verkar vara tillgängligt utan annan kostnad än din tid och ditt bredband. Kanske värt ett besök? Jag har ingen erfarenhet av deras mönster men de får mycket beröm från dem som använder dem. Filmen ovan, en vanlig Adobe Flash, är "Fitting Jeans" där första halvtimmen är om inprovningen. 

Arbetssättet är att anpassa ett mönster till dina mått i ett första steg. Klipp en toile och prova in den i ett andra steg, överför ändringarna till mönstret i en version 2. Sedan kan man, med v2, göra en ny toile eller ge sig på sitt modetyg direkt beroende på hur säker man tycker sig vara. Det är tyvärr lite svårt att använda det här arbetssättet om man är ensam men det finns en video för det också såg jag. Annars är det fint med sykompis att jobba tillsammans med. En lyx som inte alla har, men man kan lära sig en hel del oavsett om man får trixa ensam eller har hjälp.

Postat 2014-03-10 11:05 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Ett litet exempel på fix och trix

I mitt förra inlägg visade jag på hur sanna modellbilder kan analyseras. Här tänkte jag visa en osann bild vid en mönsterpresentation.

Burda har ofta ganska intressanta bilder i sina presentationer av mönster i Burda Style. Den här är från mars-numret 2014 som redan presenteras som nedladdningsbart mönster på den tyska sidan men ännu (i början av mars) inte är utkommet i Sverige. Det verkar vara ett nummer med en del intressanta mönster men det som fångade mitt öga den här gången var att det så ut att vara använt en fotoeditor.

Modellbilden Mönster 134 mars 2014

Höger bröst har blivit väldigt suddigt. Det skulle vara ett bystinsnitt där men istället visade fotot något som bara inte kunde visas. Urringningen har ramlat ner och veckningen i midjan hänger över midjebandet. Kanske var klänningen för stor för damen den satt på? Flugan på skuldran verkar vara på väg att blotta behagen ännu mera. Undrar om de hade försökt stoppa upp livet med något? Med något mera än en människa alltså.

Hårslingan på vänster sida ligger så lämpligt över axeln och döljer något precis som flugan. Vänster ärmsöm ser ut som om den halkat långt ut på ärmen. Jag tror inte att denna klänning vinner någon deltävling i engelska GBSB-tävlingen.

Tekniska bilden visar hur det var tänkt. Det ser ganska bra ut.

Så kan vi se hur det blev på dockan också, här till höger. Det här livet är inte bra, inte ens på dockan. Något som man försökt fixa till i bilden ovan.

I ett annat Burda Style-nummer hade fotoretuschen tagit bort en halv utanpåliggande ficka på en byxa. Det hade antagligen varit fula veck just där. Jag tyckte först, "så elegant, hur har de gjort det här?", men insåg sedan att det var inte på riktigt, bara på låtsas.

Det är säkert stressigt vid dessa fotograferingar och en del syns väl först efteråt när man sitter med materialet och en deadline som man ska passa. Då blir det fix och trix.

Postat 2014-03-06 21:45 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Tankar vid mönstersurfning

Det kommer lite nya mönster på webkatalogerna nu. Alltid intressant - här ett exempel på en kavaj där slagen går innanför framstyckets kant så det ser ut som om det vore en integrerad väst där någonstans. Det syns dåligt på bilden men följer ni länken ovan bilden så ser ni det tydligare.

Länge har jag nu tittat på passform, speciellt byxor men även annat. Så kom jag att titta på 2014 års Vogue-mönster och såg dessa två som råkar ha en gemensam modell. Numera är jag inte så förvånad när jag ser passformsproblem i katalogerna med mönster. De använder ganska normala människor som modeller. Här en person med ganska breda höfter. Plaggen sys väl inte upp i särskilt många storlekar, kanske bara en så det matchar väl inte alltid. Den här byxan är ett intressant fall.

Titta på framifrånbilden. Drag/stram-linjer vid grenen, ganska långt fram också, när hon står. Varför då? Något fel på grenlinjen? För kort, för lång?

Tittar vi på bakifrånbilden ser vi vecklinjer från yttre delen av låret ner mot knäna, kanske lite mera på vänstra än på högra sidan. Ofta betyder detta att grensömmen är för lång och att vi behöver lyfta upp den lite närmare kroppen. Här ser vi dock att baksömmen ligger helt nära så det kan bli svårt. Nertill ser det ut som om yttersömmen lyfts upp, innersömmen ligger an mot ankeln. Det tyder på att det inte är grensömmen som är problemet. Det är säkert så att sidsömmen stramar över stuss och höft, drar ut frambyxan, drar fram grenen och ger stramlinjerna. Samma sak i yttersömmen som inte är lång nog och därför stjäl tyg, drar upp och ger vecken på baksidan.

Vogue pattern V1388 by Anne Klein

Det syns väl hur modellens kroppsform är när hon presenterar kjolen och jackan.

Även här töjs tyget över stussen så att kjolen faller in under bakens rundning. Tittar man på de andra bilderna som finns på McCalls (Vogues utgivare) websida ser man att det stramar lite fram också. Att jackan inte ser ut att passa så bra upptill över ryggen heller är också intressant. Här ser modellen ut att ha ganska raka axlar med en upprätt hållning med bakåtdragna axlar. Kan vara hur hon står eftersom hon inte ser ut att vara smal över ryggen.

Vogue pattern V1389 by Donna Karan

vogue pattern v1389

Intressant att se, dessutom snygga plagg och intressanta mönster.  Den där jackan skulle kanske passa mig som har utåtstickande skulderblad och rundad rygg. Det syns dåligt på bilden men den har prinsesslinjer mot sidan samt insnitt mellan mittbaksöm och skuldran. Många sömmar att forma med. Verkar lite bred bak över skuldrorna så det bubblar vid övre delen av ärmen men det blir inte svårt att göra sig av med.

Listpriset är 32 dollar men idag har patternreview.com kampanj och säljer för 7 dollar men så kostar portot 14 dollar. Nej jag fortsätter nog att dagdrömma lite till.

Postat 2014-03-05 16:55 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Vinterförberedd

Nu står segelbåten på land och är täckt. Idag ska kylskyddet in i motorns kylsystem sedan kan man fokusera på sydrömmarna. 

McCall som har många mönstervarumärken hade en veckas lågpris nyss. 5 dollar för mönster som annars kostar 15-30 dollar. Finns det någon fler än jag som tycker att det är ett nöje att läsa ett bra mönster? Jag köpte 6 stycken. För 15 dollar får man 3 mönster men då kostar portot 15 dollar så i praktiken blir det 10 dollar styck för mönstren. Efter att ha skickat den första beställningen tänkte jag att jag har nog råd med 3 till så jag beställde mönster till 3 kappor/jackor.

Det går inte att lägga in bilder på allt det men om någon blir nyfiken så titta på 

voguepatterns.mccall.com

och sök på mönstren

V1083, V1276, V1320, V1132, V8718 V1277

Tre mönster kostade mig 190 kr såg jag. Det är billigt. Jag fick mejl idag om att nu hade första beställningen skickats så det borde vara här under nästa vecka. Om någon annan tycker att det är en bra idé så måste jag tyvärr säga att erbjudandet tog slut i torsdags midnatt Central amerikansk tid. Men det kommer säkert tillbaka.

Mönstren - ja V1277 Koos van den Akker är intressant. Det finns inga sidsömmar! Dessutom blir den vändbar.

V8718 har en intressant raglanärm, V1132 har en snygg jacka med skört förutom att det också innehåller kjol, byxa, väst!

V1620 av Issey Miyake är en jacka som har en okkonstruktion utan axelsömmar, intressant att testa. 

V1276 Kappa av Sandra Betzina är en stor långkappa med en krage som också fungerar som huva.

V1083 är en vintagekappa från ca 1953. Helst skulle man göra den i snygg brungul kamelhår men vi vet vad det kostar. Jag kanske kommer över en tygbit någon gång och då finns mönstret. Nej jag köper inte lotter så där har jag inget att hämta, inga arv heller. Blir högen av intressanta mönster för stor kan jag säkert avsätta en del genom Blocket eftersom jag bara behöver 70 kr för att gå vinst på ett av de här mönstren.

Postat 2013-10-18 11:06 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Höstfunderingar

Sommaren går mot sitt slut. Det har inte blivit något av betydelse vid symaskinen på länge. Det finns löjligt billiga kläder i butikerna, inte behöver man så mycket kläder heller en så här bra sommar. Javisst kunde jag ha sytt en kjol till men garderoberna är bågnande, inte tycker jag om att slänga heller - moment 22.

Något jag inte har är en sån där Chanelliknande jacka/kofta. Claire Shaeffer har gjort ett mönster Vogue 8804 för en sådan jacka. Det var rea på McCalls så jag fick mönstret för knappt 5 dollar. Dessutom har Ann, vinnaren i BBC-tävlingen Great British sewing bee, sytt upp plagget och lagt upp ca 85 bilder som instruktion till oss amatörer. Jag gjorde en pdf av hennes bilder och sitter ibland och kollar och blir allt mer sugen att försöka.

Så var det då tyget. Ann använder Lintons tyger och jag har kollat deras web-butik. Dyrt men fint. Mönstret bygger på att man med ånga formar tyget/plagget och det kräver ull eller silke. Polyester krymper inte så bra. Akryl/viskos krymper förstås men ??? Jag borde öva på något lite billigare än Lintons.

Är det någon som läser detta som handlat på Lintons webbutik? Ni kanske har förslag på andra lämpliga inköpskällor för material till "Chanel-jackor". Den där guldkedjan t ex :) var hittar man sådana här hemma?

Annat som jag är sugen på att skaffa är bättre presshjälpmedel. De där spånfyllda enkla pressverktygen har varit perfekta för krökta sömmar. Jag saknar dock en presshäst/klappbräda och såg i en video med Claire Shaeffer ett bra verktyg för att pressa ärmkullen. När man ska krympa in ärmens extravidd är det verktyg som är till stor hjälp. Enkla är de också. Jag kan nog göra något själv. 

Men nu ska jag väl först plocka lite lingon innan de ramlar av. Det är fint att ha i frysen.

Postat 2013-08-19 17:59 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Blustestet pågår

Jag klippte alltså ut mitt livmönster i det blommiga tunna tyget, handtråcklade sylinjerna och insnittsmarkeringar och klippte ut bitarna grovt. Måste säga att det där med handsömnad är inte så lätt att få jämnt och kräver mera övning. Det var värt besväret sedan när jag skulle sätta samman bitarna. Jämfört med att klippa med exakt sömsmån och sedan sy med rätt distans till kanten hade det naturligtvis gått det också men då hade så mycket mera hängt på att klippningen blev exakt. Det känns som om jag får större frihet till priset av lite mera arbete om jag väljer att tråckla sylinjen. Frihet sätter jag stort värde på! Inte alla gånger men ibland.

Passform då? Jotack, över axlarna bra runtom bra men ovan bysten blev det veck. Det var för mycket tyg och det tunna, mjuka tyget hade ingen styrka att bära utan föll naturligtvis ner. Eftersom jag hade sömsmån i de snäva ärmarna blev det stram-linjer från bysten mot ärmhålan. Jag klippte upp sömsmånen och det blev bättre men fick ändå sätta mig och ta in bystinsnitten. Sedan blev det ok. Där ser man vad det betyder vilka tygegenskaperna är. Tjock styv siden hade varit helt annorlunda och med ett jacktyg med mellanlägg och foder blir det ett helt annat läge.
Kan dock konstatera att det skulle fungera fint att hänga en kjoldel i livet som då hjälpte till att sträcka ut det. Det behövs inte mycket för att hålla ner kanten så att veck slätas ut. Jag börjar förstå det där med att sätta en kedja i nedre kanten på Chanel-jackor.
En annan sak är att det här tyget är rent hopplöst att fotografera. Mönstret döljer effektivt veck och linjer (kanske inte alla). Det återstår att göra knäppslån fram, ärmkantning och halsringning och nedre fåll (eller kjol). Eftersom tyget är så mjukt funderar jag på att använda tunt mellanlägg i halsringningen som annars bara faller ihop om jag inte knäpper ända upp, något jag inte vill. Alternativt v-ringa överst och börja knäppningen en kort bit neröver. Jag får se vad det blir.

Så vad är lärdomen så här långt?
Först och främst - förstå tyget i förhållande till utformningen. Mitt ganska tjocka svarta tyg kommer att bära mycket mera och fördela tygöverskott bättre hoppas jag. Tunna tyger utan stretch ska ha snitt som har lite mera designvidd tror jag. (Jag blev lite deppig först över bystpassningen men tog på mig ett köpesplagg och insåg att de hade lite veck och stramlinjer de med :)
Därefter, att prinsesslinjer kan nog vara bra om man behöver ta in mycket tyg ovan bysten vilket kan bli aktuellt med en snäv passform. Ibland kan man utnyttja stretch i tyget men ofta inte. En bystinprovning från sidsömmen fixar inte hela biffen om det är en ordentlig kupa som ska fångas in. En BH som plattar till kan förstås vara en lösning men att gå i sport-bh jämt? Nej helst inte.

Att jag lär mig att jag har mycket att lära det har väl alla förstått redan? Sedan gör jag naturligtvis det här för utmaningen, annars går det att köpa en lös och vid one-size-fits-all-blus från en katalog. De är många där, tycker jag mig se.

Postat 2013-04-26 20:19 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Överdrivet försiktig?

Törs jag lita på mitt mönster? Jag hade tänkt göra en klänning baserat på kjoltoile och livtoile samt Burdamönstret 8189 som en jacka. Det är bara det att det känns som mycket på en gång så jag tänkte sticka emellan med att sy en blus i ett tunt tyg. Jag har dels silke, dels ett mikropoly tyg, nästan genomskinliga så åtminstone silket ska sys dubbelt. Jag har ett passande mönster så jag tog mig an det och började rita upp det. Tog så livtoilen och kollade axellinjen. Samma som vanligt, behöver sänkas i ytteränden. Jag klippte en halv toile och testade och det såg ok ut om än inte så löst sittande som det så ut på modellfotot. Skulle jag göra en bystförstoring? Hm, skulle jag gå på silket direkt? Jag tittade runt och hittade en packe som jag köpt, blommigt och tunt utan att vara genomskinligt. Så kommer jag på andra tankar, jag har faktiskt inte sytt ett färdigt plagg från livtoilen, bara ett antal testskott. Jag bestämmer mig för att göra en blus från livmönstret i det blommiga tyget.
Men, ett men som legat och gnagt länge - min livtoile har ett bystinsnitt som gjordes från ärmhålets botten. Det är inte bra, t.ex. om man vill sänka eller höja ärmhålet. Även av andra skäl ville jag rotera den inprovningen till ett annat ställe i sidsömmen. Efter några försök och provritningar hade jag fått den på plats, sydde en halv toile på det och såg att det skulle nog fungera. Ritar upp ett nytt mönster med det nya läget för mitt blusprojekt.
Bild på mönstret:

Mönster

Av tidigare (dåliga) erfarenheter vet jag hur svårt jag har att kontrollera kanter, passform och märkning i ett så mjukt och tunt tyg. Jag har också lust att träna på tekniken med att tråckla sylinjer efter ett mönster utan sömsmån och det är ingen sömsmån på mitt livmönster just nu. Sagt och gjort. Jag lägger ut mönstren på enkelt tyg, nålar fast och tråcklar mig runt kanterna och syr skräddarmarkeringar (trådar) på insnitt mm. Det fungerar faktiskt bra. Det här tyget skulle vara helt hopplöst att märka med penna/krita, dels för att det töjer sig, dels för att mönstret döljer effektivt markeringarna. Det här blir modellen för Chanel-jackan. Grovt tyg som aldrig går att rita på blir perfekt att tråckelmarkera. Vit sytråd försvinner nästan i mönstret! Kanske ska jag välja vit tråd att sy ihop med?
Bild på tyg med trådmarkering och en tråcklad bystinprovning (avig förstås). De mörka linjerna i papperet är 2x2 cm med punktade 1-cm rutor inuti.

Tråcklad sylinje

Nu kan jag naturligtvis inte låta bli att ha en mönsterfundering. I mitt förra blogginlägg var det några rader om ärmhål. Nu hade jag Burdamönstrets ärmhål uppritat och kunde jämföra med mitt eget. Här ser ni resultatet. Jag har läst om hur ärmhål modelleras lite vårdslöst, att det egentligen är mera triangelformat än jämnt ovalt som det ofta ser ut i mönster. När jag har provat toiler som jag gjort på olika mönster så visar det sig att jag ofta inte fyller ut baksidan av skuldran upptill samt att det gärna blir veck nertill som beror på att tyget baktill trycks ner av ärmen. Skinnet har blivit lite slappt med åren tyvärr men det är inte hela orsaken. Är ärmhålet ordentligt urringat så stöter man aldrig emot kanterna men om man nu vill ha en ärmlös design som håller åt så blir det här påtagligt, armens fäste mot kroppen är triangulärt och inte ovalt. Jag har gjort en bild där linjerna av dessa två varianter finns inlagda. Det ska bli intressant att se hur det ser ut när jag gjort min blommiga blus. Linjerna är nästan lika långa, Burdas bara 15 mm längre. Ja jag har sänkt Burdamönstrets axel lite så det är inte riktigt original, men lika för bägge så mera jämförbart. Burdamönstret har en ärm som ska in också, 30 mm ska hållas in där. Den ärmen får jag nog toppa lite.
Bild på ärmöppningslinjer

Ärmhålslinjer

Blir det bra så kan jag ge mig på att sy klänningen i det svarta tyget. Enda funderingen där är hur mycket jag behöver lägga till för foder och tygåtgång i sömmar med ett lite tjockare tyg.
Nu blir åtminstone mitt livmönster kontrollerat. Det ska inte bli en ny UFO den här gången och om det blir bra är tanken att jag skulle sätta på en kjoldel för jag har köpt tyg för en hel klänning. Då kommer det en ny problematik. Nu är tanken att ha en knäppslå på blusen mitt fram men med en kjoldel skulle midjan sätta stopp för den stängningsvarianten. Kan förstås sätta blixtlås i sidan. Nå, ett senare problem. Nu ska jag först tråckla midjeinsnitten och sy bystinsnitten samt axelinsnitten. Ni kanske tycker jag skulle eliminera dem men jag ska ha dem kvar tills vidare. Att hålla in 15 mm på 150 mm axelsöm kan vara trixigt och att lägga mera i mitt-baksömmen har också sina sidor för det formar sämre. Här i det här mönstrade tyget ser ingen de där inprovningarna.

Postat 2013-04-22 20:40 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Post-UFO tider

I början av året så är det som med nyårslöften, det dyker upp en tanke att nu ska det bort några UFOn. Nu i april hänger de flesta kvar och jag undrar vad blev det av egentligen. Inte så mycket faktiskt. Jag har pysslat med min liv-toile och analyserat det. Köpte ett mönster från Burda med en schalkragejacka (8218) och gjorde den i några toiler. Möter samma problem åter igen - låg axelspets, hög nacke och lång. Ägnar timmar åt att fixa skuldra, gapande ärmhål, analyserar ändringar och syr  om i ett gammalt lakan. IKEA-lakan för 19 kr håller inte för särskilt många provningar. I sängen måste det betraktas som engångslakan men mina kommer aldrig dit. De blir klippta i småbitar långt tidigare. Jag har dock inget tyg som jag vill göra jackan i.  Jag går faktiskt omkring i den toile som jag gjort i det gamla lakanet. Jag sydde kragen färdig så det är bara ärmarna som saknas men det är skönt med ärmlöst! Så då blev det nästan ett UFO till :-)

Nu börjar jag dock få bra grepp om var problemen sitter. Mina liv-toiler är faktiskt bra för de passar och kan alltså användas för att utvärdera mönster. Ett område som jag inte är färdig med är dock ärmhålet. Hur stort ska det vara? Det blir många svar på det har jag förstått. Jag bortser från stickat och väldigt elastiskt tyg nu och fokuserar på designaspekten. Ska det vara ärmlöst så vill man ha ett mindre ärmhål men samtidigt så väldigt nära och kroppsfukt kan vara kontraproduktivt. Ska det sitta en ärm så beror det också på dess konstruktion. Är det en jacka/kavaj med ordentliga mellanlägg, axelkulleformning osv så ska det finnas plats och ett större ärmhål. Ska det vara en klänningsärm kan ett mindre vara bättre för rörligheten men sedan kan det bli större bara för att man vill ha ett visst utseende. Är det en liten droppärm, då blir det här med gapande ärmhål en ointressant sak eftersom liv och ärm är då vanligen integrerat. Ska det sedan vara lagda veck och annat på ärmen så kanske man vill öka öppningen lite. Så det blir alltså lite från fall till fall och det är svårt för mig som är nybörjare.

Sedan fastnade jag i våras i en sysidetråd om en Chaneljacka och hittade en fantastisk resurs i form av en fotoserie. Så jag började jaga mönstret (V8804) och fann att det var på rea i USA så det blev tre jackmönster till priset för en. Så nu går jag och ruvar på om jag vågar sätta igång men jag tror att det får vara ett tag. Det är Claire B Shaeffer som gjort mönstret så det är couture-sömnad och tar en del tid. Speciellt för en amatör men jag lutar mig hårt mot fotoserien som jag plockat åt mig och lagt på ett säkert ställe i pdf-format. Det är mycket som försvinner från nätet trots allt snack om att det "finns för evigt på nätet".

Så går dagarna och plötsligt så kommer suget efter en ny kjol. Min svarta pennkjol som jag gjorde baserat på min kjoltoile och ett burdamönster är trivsam men då satte jag bred resår i linningen som ett test, gjorde aldrig den där infodringen jag tänkte på och letar efter alternativ. Under tiden köpte jag ThreadsMagazine's arkivDVD så nu har jag möjlighet att surfa i alla nummer och gick igenom en del artiklar om midjor men hamnade istället tillbaka i bokhyllan med Claire Shaeffers bok om Couture sewing. Hon hade tre grundtyper av midjor: infodring, midjeband i eget tyg dvs den där typen som man kan använda de färdiga påstrykbara mellanläggen till, samt sådana som man tar ett ripsband och gör ett stadigt midjeband för att sedan fodra det på insidan i modetyget eller annat. Jag gick till hyllan med bra-att-ha-tygbuntar och hittar en tunn randig kvalitet och gör en ny pennkjol där jag gör ett ett mellanläggsband och syr fast. Det är blixtlås bak så det blir att sy en hake i midjebandet. Det hela går fort och bra så nu går jag ofta runt i den på dagarna. Måste jag sy ett foder i den? Det är bara ett test, jag kan inte bestämma mig, blir inte lika lätt och tunn med foder. Nåväl, jag blev färdig så inget mer UFO den här gången.

Då dyker tanken upp att jag skulle kunna ta min livtoilekonstruktion och sätta ihop med kjolen och få en klänning av fodraltyp. En sväng på Ohlssons Tyger och jag hittar ett tyg som lockar. Svart med struktur, elastiskt och mjukt men inte så mjukt att det veckar sig, lämpligt för ett fodral. Vidare har jag en elastisk spets som ligger och vill bli använd. Så skulle jag kunna göra översta delen i spets? Är det inte bara att klippa upp mönstret över bröstlinjen? Med en sån överdel behövs en jacka till. Skulle jag kunna göra den i samma tyg? Javisst och som tur är hittade jag ett mönster jag gillat och letat efter på Blocket Burda 8189 där det ingår en jacka, kjol och topp. Den jackan är som klippt och skuren för mitt projekt. Så då börjar jag rita upp mönstret och gör en toile och har nålat ihop den och det ser trevligt ut. Måste dock iväg och köpa mera tyg. Tygbiten jag köpte hade jag bara tänkt göra en kjol av till att börja med. Hoppas det inte blir ett UFO den här gången. Det går trots allt framåt. Tidigare såg jag bara att det passade dåligt, så började jag se varför och nu känns det som jag börjar förstå vad jag kan göra åt det och att toilerna bekräftar det. Hopp om livet måste jag säga.

tyget

En annan sak som jag tycker är intressant är att couture-arbetssättet och färdigsytt-arbetssättet är lite olika. Min favoritbloggerska på Nya Zeeland hade som princip att man alltid klippte exakt med sömsmån, märkte upp passmärken exakt och sedan sydde man allt på maskin, exakt, helst utan att ens ha nålat. Couturen däremot märker bara ut sylinjerna och klipper sömsmåner efterhand och efter provningar och syr en hel del för hand. Efter att ha provat dessa varianter ser jag fördelarna och nackdelarna. Med ett mönster som passar (good enough?) så är fabriksmodellen snabb och bra medan om man vill ändra lite här och lite där så är couture-modellen intressant. Det är lite så det blir med att arbeta med toiler. 

UFOn? De irriterar lite som små hjärnspöken men det finns bra motmedel, t ex att börja med något nytt! Ja de har en egen avdelning i Forum nu :-D  Jag kanske kommer att posta där någon gång.

Postat 2013-04-15 12:38 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons