Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

AINAS BLOGG

Om syendets glädjeämnen och vedermödor. Och lite om tillvaron utanför syrummet.

Uppiffad gardin

I mitt syrum hänger sedan länge en röd veckad gardin.  Jag har tyckt att den varit så snygg. Häromdagen när jag hängde upp adventsstjärnan tyckte inte alls den var lika fin. Den såg så trist ut. Den måste piffas upp! I brist på snö som utsikt bestämde jag att brodera snögubbar på gardinen.

Jag har en liten samling snögubbebroderier. Men där var inte många som jag verkligen gillade så jag fyllde på med några mer juliga motiv. Jag passsade på att prova olika backingar och olika tjocka trådar. Jag ville se vilken skillnad det blev- o det blev det.  När jag använde den tjockare tråden blev det fullt med ludd ovanpå och även i spolhuset.

När jag gjorde nästa snögubbe som är i redworkteknik nöttes tråden och gick av stup i kvarten. Så den snögubben ser lite luddig och sliten ut.  Varför? funderade jag över natten. Det är ju då som man löser problemen-åtminstone ibland. Så jag gjorde rent runt nålen med en tvättservett. Fick bort en massa ludd som liknade pyttesmå metallspån. Sen slet den inte av trådarna.

Men ett hyss återstod. Det tredje broderiet från höger är två nyårsklockor. De finns på vänstersidan också. Men:- upp-o-ner. Jag hade inte programmerat dem så och displayen visade inte bilden upp-o-ner. ????

Gardinen blev i alla fall liet roligare. När våren kommer ska jag ändå sy en ny.

Nöjd med resultatet?  NJA, men den får duga.

Postat 2014-12-02 22:27 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Sygrupp del 2

TACK för alla uppmuntrande kommentarer jag fått ang min sygrupp.

Det är jätteroligt att lära ut sykonsten. Min grupp är liten. Bra på sätt o vis för då hinner jag med deltagaren eller deltagarna. I torsdags kom en kvinna med sin symaskin i en barnvagn.

Jag finns där  9-ca 11.  Hon hinner inte komma förrän kl 10 så tiden blir inte så lång. Men vi hann gå igenom skötsel o tillbehörspåsen o det mest elementära för att kunna sy. Vi hann inte med de olika sömmarna för hon hade med ett par kläder som hon lagade.

Så sömmarna tar vi nästa gång. Hon var så glad när hon gick hem.  Nya ord hade hon med sig; nedskrivna på bruksanvisningen till symaskinen.  Det är inte lätt att både ta in hur man sköter maskinen OCH alla nya ord.

Nu har jag beställt blixtlås o annat roligt av Bibbi. Så den som varit med några gånger kan gå vidare med lite svårare saker.

Jag rekommenderar stakrt att gå med som volontär. Det handlar om diverse uppgifter såsom sällskap, högläsning, läxhjälp mm. Det ger inga pengar men så mycket av social kontakt, kunskap, glädje och egen utveckling.

Postat 2014-04-27 22:05 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Sygrupp

Äntligen har jag fått gå i pension. Det har jag väntat på länge. Jag älskar att sitta hemma och sy. Men måste ju faktiskt gå ut och träffa folk. Så jag började som volontär i min hemkommun. I samarbete med SFI (svenska för invandrare) har några volontärer pratgrupper 1 timme i veckan.  En liten grupp elever (mest kvinnor) träffas för att våga prata svenska.

Så tänkte jag att dessa kvinnor med barn måste ju ha en hel del kläder som behöver lagas.  Volontärsamordnaren samtyckte och vi fick en bra lokal.  Vi fick ett litet startkapital som räckte till 2 enkla men bra Brothermaskiner som jag köpte i samma svenska affär som mina egna maskiner.  Så köpte jag det mest nödvändiga sybehören.

Jag gjorde affischer och la ut på borden där eleverna vistas.  Skrev att de kunde ta med trasiga kläder att laga eller kläder att ändra. Men så blev det inte.  De trasiga kläderna var kvar hemma och lagades för hand.

Så jag var tvungen  att snabbt hitta på projekt. Det har blivit väskor och påsar. För de är bra att börja med. Underbara bomullstyger har vi fått från andra volontärer som var glada att äntligen få rensa i skåpen.

En kvinna har varit med alla gånger. Några andra ett par gånger. En ska ta med sin egen symaskin för att jag ska visa henne hur man använder den. Ingen av kvinnorna som har varit med har sytt på maskin innan. Det är så roligt att se hur de utvecklas med maskinen, tygerna och kreativiteten. Och hur glada de blir över det som de sytt.

Nu ska jag få lite mer pengar att handla för. Jag ska köpa blixtlås på metervara så vi kan sy necessärer.

Så behöver jag köpa en transparant pressarfot. Jag funderade på varför en av kvinnorna inte alls kunde backa i samma söm. Inte heller sy rakt. Jo, därför att hon inte såg sömmen. Så hon får tillsvidare låna min transparanta fot. Så har hon en extra lampa. Det gör skillnad vill jag lova.


Postat 2014-04-22 19:49 | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

Jag var också där..

..på Syfestivalen alltså.  Jag var där 2 gånger.  

Jag brukar bara gå på söndagen för att slippa trängas med alla andra. Denna gången hade jag turen att få en fribiljett. Den gällde bara på lördagen. Trots trängseln kändes  det rätt bra för jag tycker det känns lite stressigt att hinna göra allt jag vill på en dag.  Jag brukar vilja ganska mycket.

Lördagen satsade jag mest på sånt som har med garn att göra.   Deltog i workshop virkad nålbindning. Nålbindning med nål har jag provat förut. Ack så svårt. Det är betydligt lättare på det här sättet.

Köpte ett tunt ullgarn till en sjal. Till det en  lämplig rundsticka. Numera kan man köpa själva stickspetsarna i en förpackning och sen välja längd på tråden emellan i annan förpackning. Sen är det bara att sätta ihop delarna. Så nu ska här stickas. Det är inte så ofta jag gör det. Inte går det fort heller för händerna vill inte vara med alltför lång stund.

Söndag: Workshop; Kroka runt.  Det var mycket roligare än att kroka plant.  

Till vad nytta? undrar kanske någon. Pulsvärmare och vantar. Det fanns jättevackra sådana att beskåda.

Till sist köpte jag ett batiktyg från Bali att sy en tunika av.  Men det var fasligt svårt att välja för det fanns så många fina tyger.

Slutligen träffade jag en bekant från Sysidan.

Postat 2014-02-16 21:02 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Ryggsäcken

Jag skulle åka på fokdansfestival i Tyskland.  Klädseln är given. Folkdräkt i 4 dagar. Jag behövde en liten ryggsäck att bära bra-att-ha-prylar i. Jag tyckte inte att min lilla trevliga röda o svarta passsade så bra till min dräkt i blått. 

Jag beslöt att sy en i jeanstyg. Från mitt lager av gamla jeans, men nej det skulle bli för tjockt. Hittade en stuvbit som var lite tunnare i tygaffären.

Jag hade inget mönster så jag gjorde först en prototyp i ett stadigt tyg från IKEA. Det räckte inte till mönsterpassning men det gjorde inget för den skulle inte användas  o jag behövde inte ens göra den färdig.  Trodde jag! Tills syrran fick syn på den. Hon behövde en sådan inför en semesterresa.  Klart att hon fick den. Men först måste jag göra den färdig. Egentligen känns det skönt att den kom till användning.

Så till den blåa ryggsäcken. Med lärdomar från prototypen blev den klar och jag kände mig nöjd.  Det kändes spännande att få använda den.

Så lämnade vi sommarstugan. Åkte hem till stan för packning och resa. Men var är den blå ryggsäcken? Den som jag skulle ha med mig? Svar: kvar på landet. SUCK. Så det blev ändå den svart/röda som fick följa med.

 

 

Postat 2013-08-07 10:18 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Mitt äldsta UFO

Nu har jag äntligen gjort klart mitt absolut äldsta UFO. Det är en långväst som jag nästan sydde klart för 10-15 år sen. Men jag var inte riktigt nöjd med stickningen runt halsen. Tyckte den var krokig.  När jag tittade på den så tyckte jag att den får duga. Det är varken kul eller lätt att sprätta i ylletyg.

Kvar att göra var fållen och att sy fast fodret samt någon slags knäppning. Jag sydde fast fodret o gjorde det mesta av fållningen i höstas. Så kom jag av mig igen. Det fattades tråd. Den hade Bibbi. Så jag passade på att beställa lite annat också.

På ryggsidan hade jag gjort ett handbroderi som jag var mycket nöjd med.

Nu önskar jag att jag gjort ett liknande broderi på framsidan också för det ser lite tomt ut där. Men nu får den duga som den är.

Knäppningen fick bli ett spänne som jag hade liggande sen många år. Det känns jättebra att västen äntligen är klar.

Tänk att så lite kan så lång tid.

Postat 2013-05-03 21:41 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Linnea

Jag har skrivit om min Linnea tidigare. Scrolla ner lite.  http://www.sysidan.se/blogs/ainasblogg/index.htm?date=2011-06-01

Jag tyckte benställningen såg tråkig ut. Inte gick det att lägga något på hyllorna heller. Det bara ramlade av. Så jag gjorde en tygkorg längst ner. Där kan jag förvara tillbehören till det Linnea har på sig. Jag är inte så nöjd med den, för kanterna är lite veka. Jag satte inte i någon stabilisator.  Men det får duga ändå.

De övre hyllorna fyller ingen funktion. Det var bara roligt att testa hur jag kunde vända ränderna på mönstret. Sydde fast en smal spets som kantavslutning.  Jag tyckte det blev snyggt.

Postat 2013-04-12 20:50 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Välja färger

Ibland sover barnbarnen över hos oss. Pojkarna har fått sy varsitt örngott med broderier på. Örngott som de använder här. De har fått göra alla moment tills örngottet blev klart.

Så var lilltjejen 3,5 år här en helg. Då passade vi på att sy ett örngott. Hon är mycket yngre än bröderna så jag gjorde det mesta jobbet. Hon fick välja. Först välja tyg. Hon valde ett gult. Sen skulle hon välja broderier. hon valde många; för många. Så hon fick minska ner. En ekorre och en katt skulle hon ha för såna gosedjur hade hon med sig. Så skulle hon absolut ha en nyckelpiga. 

Alla vet vi hur en nyckelpiga ser ut. Röd m svarta prickar. Det finns inget alternativ i naturen utom möjligen en gul variant. Så tänker vi men hon är härligt befriad från det tänket än så länge. Nyckelpigan skulle var lila. Huvudet blått. Prickarna skulle också var lila men då protesterade mormor för då syns inte prickarna. Så de fick bli svarta liksom fötterna som syddes samtidigt. Morfar och jag tycker den blev läcker.

Så ville hon ha en krokodil. De brukar vara gröna.  Men inte hennes krokodil. Den skulle vara svart med lila ögon.

Så fastnade hon för 4 små morötter på rad. Sydda i olika gula färger. Men nej inte gula. Alla skulle ha samma blå färg. Då tror jag hon var lite trött på att bestämma färg så alla fick bli lika.

Tänk om vi vuxna också kunde vara befriade från att tänka hur saker och ting ser ut i verkligheten. Jag tror vi skulle bli mer kreativa då.

 

 

 

 

Postat 2013-02-09 22:01 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Husvagn

Sonen med sambo har köpt husvagn lagom till semestern.  De önskade sig 2 grytlappar att ha i den.  Önskade var svart, grå och lime. Deras husvagn ser inte ut som alla andra. Den har former.

Jag tyckte det skulle vara kul att brodera en husvagn på ena sidan.  Jag letade bild på clipart. Men det fanns ingen med sådana former.  Jag valde en någorlunda lämplig bild för att ha någon att utgå ifrån. Så ritade jag om den. 

Nu skulle jag pröva stygnsättning för första gången. Jag vill bara ha linjerna, inga fyllningar. Men det ville sig inte  riktigt. Plötsligt fick jag oväntad hjälp av en mycket datakunnig yngre släkting. Han lärde mig en del om vad jag ska göra före stygnsättningen.  Sånt som faller sig naturligt för den yngre generationen men som jag var fullständigt ovetande om.

Jag blev riktigt nöjd med resultatet.  Det blev husvagnsägarna också.

Den ljusa sidan kanske syns lite dåligt. Där står det Man ska ha husvagn....På gråa sidan av den andra grytlappen står det ADRIA och registreringsnumret.

Det gav mersmak och jag har börjat göra en bild på deras ångbåt.  Kanske blir det en grytlapp med båt på: för laga mat måste man även på en båt. Men tiden räcker inte till. Det tar tid att göra en använbar bild med ett foto som förlaga.  Jag får sikta in mig på att den ska var klar till våren.

 

Postat 2012-08-22 21:50 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Köpa symaskin-visst-men var?

Köpa ny symaskin. Javisst!  Det är alltid stimulerande med en ny.

Men vem ska man handla av.?

Köpa på nätet från utlandet är mycket billigare och man får med extra grejor.  Klart att det lockar många köpare.  Fast det blir lite krångligt när man behöver garantiservice.

Köpa hemmavid i närmsta lokala affär?  Dyrare och inga extra grejor. Fördelen är att man kan få snabb service relativt enkelt. Man kan få råd och tips angående maskinen och sömnad i allmänhet. Jag uppskattar verkligen min "symaskinsLena" 

Men Hallå.  Visst vill vi att Sverige ska fortsätta leva. I många branscher läggs företag ner pga dålig lönsamhet, tex matbutiker.

Vill vi att våra symaskinsaffärer med personlig service ska finnas kvar?

Vill vi att svenskarna ska ha jobb att gå till?

Postat 2012-07-03 21:30 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons