Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

AINAS BLOGG

Om syendets glädjeämnen och vedermödor. Och lite om tillvaron utanför syrummet.

Sy med barn

Andreas snart 6 år är med oss några dagar på landet. Han ville sy men hade svårt att komma på vad. Han fick några idéer som jag var tvungen att säga nej till. Härute har vi begränsat med material.

Så kom han på att han skulle göra en sovsäck till gosedjuret. Han valde ett röd-och vitrandigt tyg. Eftersom han varken når ner till pedalen eller upp till symaskinen sitter han i mitt knä. Jag sköter trampningen och han styr, ibland med min hjälp. Vi sydde fast en bit fleece på undersidan. Jag sa att han skulle sy i randen mellan de två färgerna. Han styrde själv och jag var förvånad över hur rakt han sydde med stor koncentration. Även zigzagen tvärs över. Han gjorde alla moment utom att sy i blixlåset. Han blev mycket stolt den färdiga sovsäcken.

Idag ville han sy ett tält till gosedjuret. Tyvärr var jag tvungen att säga nej för vi har inget lämpligt material till stomme här. Annars hade han kunnat göra den med morfar.

Det är roligt när  barn vill prova på sömnad. Då  tar jag mig tid att hjälpa dem.

Postat 2010-07-21 10:14 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Smörjdynor-vad har man dem till?

Det är en gammal uppfinning. Sen tiden före kullagrens tid. De används i ånglok och tillhörande vagnar.

Man sätter fast dem i en box med smörjolja. Locket på boxen är välvt neråt. Där finns 2 hål. Där sticker man ner de 2 vekarna som finns på undersidan. De syns på bilden.

Sen lägger man hjulaxeln ovanpå. Vekarna som är av ljusvekegarn suger upp oljan till plyschen som är en liten matta av ullgarn och bomullsgarn. Den syns oxo. Där snurrar axlarna runt o blir smorda medan hjulen går runt.

För ca 6  år sen hade jag ingen aning om att sådana finns. Det var genom vår sons engagemang i järnvägsföreningen som jag blev ombedd att väva. Behovet av smörjdynor var skriande. Det går åt 8 st till en vagn och 6 st till ett ånglok. Kvinnan som vävde före mig lärde ut konsten. Svårt är det. Det är 3 olika varpar. Det gäller att alla trådar är på sin plats. Ibland går de av. SUCK Då är det svårt att hitta rätta platsen.

Postat 2010-07-15 19:13 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Semester=Vävning

Nu har vi semester så vi är i vårt fritidshus i Sörmland. Här har jag min gamla symaskin; en Elna som jag nyligen lämnat in för  genomgång och uppfräschning.  Just nu syr jag sommarkläder till minsta barnbarnet 1 år.

Men det mesta av min tid just nu går åt att väva smörjdynor. Närheten till en museijärnväg gör att familjen har engagerat sig mer eller mindre i föreningjobbet. Mitt jobb är att vara i kaféet vissa dagar och att göra smörjdynor.

Smörjdynor användes i lok och vagnar före rullagrens tid. De används fortfarande på museibanorna. Men det är inte många som kan tillverka dem.

Vävstolen är ett monster i sig. Jag jobbar med  tre olika varpar. Just nu har två av dem tagit slut och jag har jobbat i sex timmar med att sätta dit nya. Det blir så lätt trassel. Usch o fy!       Några bilder finns i mitt album.

Jag cyklar drygt 30 min för att komma till järnvägen. Det är väldigt varmt just nu. Vägen har flera svaga och sega uppförslut. Mina knän gillar inte cyklingen. Så idag bad jag min man om skjuts.

Postat 2010-07-14 23:23 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Juni månads utmaning

...blev klar i juli. En kjol till. Ursprungligen hade jag tänkt göra en volangkjol av lin/viskos.  Av någon anledning tvekade jag och fick aldrig iväg någon beställning.

På Erikshjälpen hittade jag en kjol i lin för 49 kr. Att sätta på sig den var som att dra på sig en säck. Jag sprättade loss utanpåfickorna, piffade upp dem med en dekorsöm och sydde på dem igen.  Fållen använde jag oxo. Allt annat ändrade jag på. Kjolen blev tightare än den modell jag hade i huvudet så nu får jag inte gå upp mer i vikt.

Jag har inte satt upp någon klädutmaning i sommar.

Nästa vecka börjar vår semester. Då ska jag väva smörjdynor att användas på museijärnvägen i Mariefred.  Jag återkommer om den väven.

Postat 2010-07-07 09:31 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons