Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

AINAS BLOGG

Om syendets glädjeämnen och vedermödor. Och lite om tillvaron utanför syrummet.

Kjolen

Den klockade kjolen blir inte som jag tänkt mig. Det såg jag redan på provningen.  Syanvisningen verkar inte stämma riktigit med mönstret men det kan jag fixa själv. Värre är att "klocken" är konstigt skuren. Inte snygg alls.  Kjolen är kort men jag beslöt att sy färdigt den för att kunna använda den hemmavid. Det skulle jag göra idag. Tyget i lin/viskos är behagligt att jobba med och skönt på.

Så var det dax att sy i blixtlåset.  Jag körde av nålen. Den halvautomatiska nålträdningen blev krokig.  Den är väldigt praktisk när ögonen inte ser nålsögat längre. Och nu efter min ögonoperation är det ännu sämre med synen. Djupseendet fungerar inte riktigt.  Jag ringde min försäljare men butiken är stängd idag. Jag ska åka dit imorgon. En nålpåträdare av klassisk modell kan vara räddningen men någon sådan fanns inte i min låda.

Hemifrån några timmar. Kommer hem med den klassiska modellen. Men den var minsann inte lätt att använda. Kjolen är nästan klar. Det är bara fållen kvar. Den får vänta.

Postat 2010-05-24 21:59 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Bloggutmaning

Jag läste på en blogg om en utmaning. Sy ett plagg till dig själv varje månad. Vad det skulle vara roligt att äntligen komma till skott och sy den där kjolen som jag drömt om så länge. Sy en tröja av tyget som jag köpte på syfestivalen för 2 år sen. Det skulle vara roligt att förnya min garderob.  Det är ju bara att sätta igång men så enkelt är det inte. Kanske kan jag klara att göra ett plagg på två månader.

Jag vill ha olika toppar i stretchigt tyg. Jag har egentligen inte använt stretchsömmarna på min symaskin. Men det kan bli intressant att prova. Min overlock fungerar inte så bra vad gäller trådspänningen trots att jag haft den på genomgång. Den är dock bra att zickzacka med.

Jag har just börjat på en kort klockad kjol med ett för mig nytt mönster. Vid första provningen var den alldeles för vid. Jag måste ta in den. Jag hade inte så mycket tyg så den blir lite kortare än de andra. Frågan är om jag verkligen kommer att använda den. Jag ska sy den klar och känna efter.

Postat 2010-05-22 22:05 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Med ett öga rött

Efter några dagar med "skygglapp" på vänster öga åkte jag till det stora ögonsjukhuset. Jag fick vänta några timmar på akuten. Men jag hade trevligt sällskap av en pigg dam på 88 år. Hon bodde i trakten av Norrtälje och hade åkt färdtjänst till S.t Eriks sjukhus.

Diagnosen blev närhinneavlossning. Eftersom det kan leda till blindhet skulle det bli operation dagen efter. Jag hade inget med mig. Fick en liten akutväska med nödvändiga hygeienartiklar. En genomskinlig plastväska med tryckknappar av samma sort som jag köpt på syfestivalen. Den väskan ska få bli modell till en väska jag ska sy när jag kan se ordentligt igen.

Jag blev nedbäddad på en operationsbrits med tempurdyna. Ett tunt  täcke i något textilti engångsmaterial antog jag och en värmelampa över mig. Där försvann jag in i narkosen. Väcktes så småningom och låg i dvala länge. Nu skulle jag ligga på vänster sida hela eftermiddagen och natten. Under natten började ryggen att protestera mot den ensida positionen. Ögat började rinna bakom bandaget. Jag upptäckte att det  tunna täcket hade kommit med till min säng. Då kom jag på att det kan jag använda när jag syr väskor.

På morgonen var ögat jätterött och svullet. Ingen av mina medpatienter såg ut så. Jag blev riktigt rädd att jag inte skulle få åka hem. Doktorn var jättenöjd med resultatet. Så nu är jag hemma med olika droppar och ett rött rinnade öga som inget ser. Men det blir nog bättre. Sjukskriven 2 veckor. Så mycket tid att sy men jag ser inte så bra och dåligt djupseende. Kanska jag passar på att brodera för då sköter maskinen precisionen.

Postat 2010-05-12 18:05 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Redan torsdag

Redan torsdag. Snart läge att åka till sommarstugan igen. Denna gång åker vi inte på fredagen som vi brukar. För vi ska gå på Scalateatern och se och lyssna på Owe Törnkvist. Biljetterna köpte jag redan i oktober. De var julklappen till min man.

Förra helgen var vår dotter med barn med oss i stugan. Nu skulle vi båda sy. Jag tog ut min gamla Elna för att den ska finnas där under sommaren. Det var bekvämt och bra förra sommaren.

Men vad tog det åt maskinen?  På lördagen var den som vanligt, Jag sydde färdigt skjortan som barnbarnet skulle ha i skolans föreställning a la Tusen och en natt veckan efter.

På söndagen lät maskinen väldigt mycket i takt med att nålstången rörde sig. Trots det sydde jag en väst i plysch att ha till skjortan. Bild finns i mitt album. Tråden hoppade av från kroken på nålstången flera gånger. Jag blev inte nöjd med västen men vågade inte sprätta och göra om; För tänk om maskinen inte alls ville sy.

Undras just om maskinen går att använda? Jag har inte riktigt lust att kosta på en reparation.

Jag får nog ta med min Brother varje gång i stället. Lite opraktiskt men ska jag vara ärlig så är det mycket roligare att sy med den.

 

Postat 2010-05-06 08:29 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons