Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

AINAS BLOGG

Om syendets glädjeämnen och vedermödor. Och lite om tillvaron utanför syrummet.

Sygrupp del 2

TACK för alla uppmuntrande kommentarer jag fått ang min sygrupp.

Det är jätteroligt att lära ut sykonsten. Min grupp är liten. Bra på sätt o vis för då hinner jag med deltagaren eller deltagarna. I torsdags kom en kvinna med sin symaskin i en barnvagn.

Jag finns där  9-ca 11.  Hon hinner inte komma förrän kl 10 så tiden blir inte så lång. Men vi hann gå igenom skötsel o tillbehörspåsen o det mest elementära för att kunna sy. Vi hann inte med de olika sömmarna för hon hade med ett par kläder som hon lagade.

Så sömmarna tar vi nästa gång. Hon var så glad när hon gick hem.  Nya ord hade hon med sig; nedskrivna på bruksanvisningen till symaskinen.  Det är inte lätt att både ta in hur man sköter maskinen OCH alla nya ord.

Nu har jag beställt blixtlås o annat roligt av Bibbi. Så den som varit med några gånger kan gå vidare med lite svårare saker.

Jag rekommenderar stakrt att gå med som volontär. Det handlar om diverse uppgifter såsom sällskap, högläsning, läxhjälp mm. Det ger inga pengar men så mycket av social kontakt, kunskap, glädje och egen utveckling.

Postat 2014-04-27 22:05 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Sygrupp

Äntligen har jag fått gå i pension. Det har jag väntat på länge. Jag älskar att sitta hemma och sy. Men måste ju faktiskt gå ut och träffa folk. Så jag började som volontär i min hemkommun. I samarbete med SFI (svenska för invandrare) har några volontärer pratgrupper 1 timme i veckan.  En liten grupp elever (mest kvinnor) träffas för att våga prata svenska.

Så tänkte jag att dessa kvinnor med barn måste ju ha en hel del kläder som behöver lagas.  Volontärsamordnaren samtyckte och vi fick en bra lokal.  Vi fick ett litet startkapital som räckte till 2 enkla men bra Brothermaskiner som jag köpte i samma svenska affär som mina egna maskiner.  Så köpte jag det mest nödvändiga sybehören.

Jag gjorde affischer och la ut på borden där eleverna vistas.  Skrev att de kunde ta med trasiga kläder att laga eller kläder att ändra. Men så blev det inte.  De trasiga kläderna var kvar hemma och lagades för hand.

Så jag var tvungen  att snabbt hitta på projekt. Det har blivit väskor och påsar. För de är bra att börja med. Underbara bomullstyger har vi fått från andra volontärer som var glada att äntligen få rensa i skåpen.

En kvinna har varit med alla gånger. Några andra ett par gånger. En ska ta med sin egen symaskin för att jag ska visa henne hur man använder den. Ingen av kvinnorna som har varit med har sytt på maskin innan. Det är så roligt att se hur de utvecklas med maskinen, tygerna och kreativiteten. Och hur glada de blir över det som de sytt.

Nu ska jag få lite mer pengar att handla för. Jag ska köpa blixtlås på metervara så vi kan sy necessärer.

Så behöver jag köpa en transparant pressarfot. Jag funderade på varför en av kvinnorna inte alls kunde backa i samma söm. Inte heller sy rakt. Jo, därför att hon inte såg sömmen. Så hon får tillsvidare låna min transparanta fot. Så har hon en extra lampa. Det gör skillnad vill jag lova.


Postat 2014-04-22 19:49 | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons