Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

AINAS BLOGG

Om syendets glädjeämnen och vedermödor. Och lite om tillvaron utanför syrummet.

Frustrerande

Varför måste jag jobba? Jag hinner inte sy. Pensionen är en hägring 4 år bort. Det finns så många idéer i mitt huvud som jag inte ens hinner starta upp.

Så vill jag sy kläder till mig själv. Såg en volangskjol i senaste sömnadsmagasinet. Den kjolen blir bra till sommaren. Ska skicka efter tyg. Men innan jag börjar på den ska jag göra färdigt täcket. Men så kommer annat emellan. Hela tiden är det så.

Det är klart att jag ställer upp när dottern vill ha hjälp att fixa temakläder till 7-åringen. Kort varsel var det. Min systers barnbarn fyllde år. Enligt önskemål sydde jag sandlådebyxor i poplin. Naturligtvis blev de alldeles för långa trots att de höll angivet mått. Ta hem och göra om. Allt tar tid.

Jobba-jaa. Ibland tänker jag att jag ska vara glad att jag har möjlighet att jobba. De finns många som avundas mig. Utan pengar inga nya tyger och annat roligt. Men nu är det snart inköpsstopp för det är fullt i skåpen. Nya skåp är det oxo inköpsstopp på för det finns inte plats.

Nu iväg till spelövning som vanligt på måndagar. Det är kul att spela til gammeldans.

Postat 2010-04-26 17:58 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Bokfynd

Igår gick jag in på ett antikvariat för att se om där fanns några bra sömnadsböcker. Personalen sa att det var utplockat. Ett par damer hänger på låset varje dag för att köpa det bästa av de nya böckerna.

Men jag hade tur. Jag fyndade 2 böcker om lappteknink med grundkunskap, instruktioner, idéer och mönster. Det var bra för mig som inte jobbat med lappteknik förutom de stora täckena i plysch som jag gjort till barnbarnen. Priset var oxo bra; 40 kr för båda böckerna.

Jag hade sett i en gammal bok från ICA-förlaget om hur man fållar runda dukar. Har frågat på bibliotek och sökt på nätet men inte hittat den. Så idag var på Myrorna. En kvinna stod bredvid mig vid en bokhylla. Hon tog fram en bok. Det var just den jag skulle söka efter. Hon tyckte nog jag såg lite konstigt på henne. Så jag förklarade saken. Hon bläddrade lite i den och tyckte den handlade mest om vävning. Så gav hon den till mig. Så blev det ett bokfynd idag med. Pris 30 kr.  Ibland har jag tur.

Postat 2010-04-23 16:17 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Håll reda på hörapparaterna

Hörapparaterna låg på köksbordet. Jag gick till sovrummet och hämtade tvätt.  Sen genom köket och in i tvättstuganm satte på en maskin. Lite senare såg jag att det bara låg en hörapparat på bordet. Konstigt tänkte jag och letade runt omkring.  Fann inget. En plötslig tanke; tänk om den ligger i tvättmaskinen. I så fall är den redan förstörd.  Så jag väntar till tvätten är klar.  Jodå! Nog kom den ut tillsammans med tvätten.

Ringer Hearing för att beställa en ny.  Ringer försäkringsbolaget.  Jodå, den ingår i vår försäkring. Idag har jag hämtat den nya och en faktura. 

Detta blev ett dyrt slarv. 13000 kr  Försäkringen gör avdrag för ålder 40% o självrisk.

Jag får betala 6300. Tänk så mycket tyg och annat jag kunde köpt för den summan.

 

Postat 2010-04-13 19:03 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Ett gammalt ufo

För 30 år sen var det populärt att växtfärga garn.  Jag färgade flera härvor svenskullgarn i olika gula och gröna nyanser. Jag stod ute på tomten till vårt sommarhus med en stor gryta över öppen eld.

Sen skulle det stickas. En kofta skulle det bli. Jag är inte så uthållig när det gäller större stickningar så koftan blev aldrig färdig. Det blev ett ryggstycke och 2 ofärdiga framstycken.

För några år sen tog jag fram stickningen och tänkte. Det är ju synd att inte göra klart den men det får bli en väst i stället. Så stickade jag ett antal varv.  Så tillbaka i lådan med den.

Under vintern tog jag fram den igen. Oj så smal dem var. Inte passar den mig. Men jag kan göra en varm sjal av garnet. Jag hittade ett lättsickat mönster på Stickas hemsida, Tog rundsticka nr 10 så det går lite fortare. Stickan drog jag ur ett annat ufo. Sjalstickningen är bra att ta fram när jag inte har något för mig; tex i bilen.  Jag repar upp och stickar samtidigt.  Skarvar garnet med en knut som får följa med maskorna.  Det är nog en dödssynd för hängivna stickare. Men dit hör inte jag. 

Postat 2010-04-11 20:40 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Äntligen vår

Nu är det äntligen slut på vintern. Bara några smutsiga snöhögar kvar. Jag tycker inte om kylan så jag har varit inne mycket. Jag har känt mig insnöad tillsammans med symaskinen. Den är ett bra sällskap som aktiverar kreativiteten.  Jag har haft dåligt med jobb och därmed mycket tid att sy. Mest har det blivit väskor i olika storlekar och former.  Jag har flera saker på gång samtidigt.

Jag håller på med mitt tredje lapptäcke i krossad plysch. Det är barnbarnen som får dem.

När jag fick min första förfrågan hade jag aldrig sytt i lappteknik.  Det var ingen lätt uppgift men resultatet blev mycket bra.  Som alla vet är plysch töjbart. Mycket på en ledd och lite på en anna ledd. Och inte går det att sprätta heller.

Jag hittade på ett mönster där det inte gjorde något om hörnen inte blev vinkelräta. Så var det där med själva quiltningen. Jag hade sytt ihop alla rutor och fäst dem på ett billigt istoppstäcke. Sen skulle allt in i maskinen. Det blev trångt, mycket trångt. Men det gick. 

Denna gång gör jag ett annat mönster. Jag ska göra quiltningen på ett annat sätt. Tänker försöka mig på Quilt-as-you-go.  Men jag måste träna först.

Postat 2010-04-08 23:05 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons