Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Maries Mönsterfunderingar

Om sånt som jag hittar på nätet, i böcker mm om mönster och konstruktion. Kan kanske tipsa andra om något intressant, kanske får kommentarer? Skulle något få allmänt intresse så kan jag kanske starta en tråd i lämpligt forum istället men annars så stannar det här som mina enkla funderingar och noteringar. Det är nyttigt att tvingas formulera sig ibland. Håller hjärnan levande på en pensionär.

Mönster för livet

toile liv 2 versioner

Det har gått ett tag sedan jag började med mitt livmönster enligt EC-metoden. Jag mätte och ritade och ritade och mätte, försökte validera modellen med Burdaklänningens mönster och sprang in i problem med byst, axlar och rygglängd samt ärmhål. Det kändes lite ansträngt och jag visste liksom inte vilken ände som jag skulle ta tag i så därför flydde jag till kjolmönstertestet istället. Kjolen gick bra att fixa mönster till så jag gav mig på byxmönster. Så köpte jag då den här boken om hur man provar sig fram (The complete photo Guide to perfect fitting, S Veblen) och den inspirerade till att läsa passform. Men i bakhuvudet låg den där livmönstergrejen och gnagde. Kunde jag kanske förstå min klänning och mitt livmönster bättre nu? 

Det vara bara att ta tag i problemet så jag gjorde en toile i filtpapperet från livmönstret baserat på mina mätningar. Jag hade inga stora illusioner om att det skulle passa för jag har insett hur svårt det är att mäta korrekt. Nog för att författaren till EC-metoden varnade mig men ...
På bilden här ser du i mitten papperspåsen i sitt andra stadium.
Axelsömmen var fel så det första var att flytta den framåt. (övre pilen)
Det var trångt framtill, ärmhålen kändes trånga. Lite bättre blev ärmhålet av att jag flyttade axelsömmen som en utökning, dvs större. För att göra lite till släppte jag lite på sidsömmen. Det flyttade också lite på ärmhålets ringning. Dessutom blev då sidsömmen upptill framåtlutande när bysten tog för sig av utrymmet.
Nu kanske jag skulle ha tagit ett steg bakåt och funderat "är det inte snarare dags för en bystutvidgning ("FBA")?" men jag var så upptagen av att fixa axelsömmen som behövde justeras i läge efter förra fuskflytten.
Började därför med en ny toile i tyg (IKEA-lakan). Nu blev axeln snygg och på rätt ställe. Jag har slutande axlar precis som programledaren för godkväll, fast hon är strået vassare. Hennes nyckelben bildar ett vasst V ser det ut som. Tänk somliga har nyckelben som står rakt utåt! Den naturliga variationen är stor. Mina lutar ganska måttligt uppåt, typiskt för en låg axel relativt nackens bas.
Jag hade fyllt i allt som kommit att fattas i ärmhålet och det var inte lite, men nu syntes det att jag inte gjort hela läxan. Sidsömmen lutade fortfarande. Därtill fanns ett irriterande spänningsveck över bysten (vänster bild övre pilen). Det gjorde mindre att det kändes rymligt från midjan upp mot bysten. De här standardinprovningarna på basmönstren ritas som raka trianglar och då blir de inte riktigt bra för jag har inte någon särskilt konisk form från midjan mot bysten så den behöver vara rak en längre bit innan den tar ihop men det är en senare finjustering. Det hindrar inte att jag står där och nyper och tänker att "det här ska man kanske låta bli".
Så det blev till att sprätta upp sidsömmen, tog bara ena sidan. Lade ut 15 mm i toppen och noll vid midjan. Sömsmånen räckte inte så jag fick sicksacka fast en remsa under. Såklart flyttade det fram ärmhålet igen men sidsömmen blev bra. Dessutom försvann vecket över bysten eftersom den inte stramade längre. Tyget flöt ut mycket bättre. Ännu en bekräftelse på att det hade varit bättre att börja med en bystutökning, inte minst för att nu efter dessa ändringar har mitt basmönsters bystpunkt flyttats medan den ligger kvar på samma ställe hos mig. Det blir att rita om en hel del men känns som om det går framåt.
Summering - jag lärde mig en hel del om hur man inte bör göra och att det finns en hel del att lära, men att böcker som Veblens Perfect fitting är bra om man ska ta sig upp på spåret igen. Utan erfarenhet är det svårt att veta vilket problem man ska ta tag i som kanske gör att man aldrig behöver ta tag i de andra. Dessutom - hur viktigt det är med en konsistent och konsekvent mätmodell. Är nästan så att jag skulle tatuera in fixpunkterna.
Snart har jag nog ett grundmönster som jag kan använda för att rätta till köpesmönstren med så jag slipper stå där och nypa och fundera hur man ska "rätta till det här då?". Det blir lätt att det hamnar i högen av ofullbordade då.
Byxprojektet undrar ni kanske? Ja, ja - men det hänger ett jackprojekt som stannade upp för den där axelgrejen, och klänningstoilen och så var det 20 procents rabatt så det blev några fina blustyger i bomull ... Det känns inte så intressant med byxor just nu.

Inlagt 2012-11-27 15:50 | Läst 12907 ggr. | Permalink
Kategorier:
Överdelar 

(Logga in för att skriva en kommentar)
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons