![]() |
![]() | Nyheter | ![]() | ![]() | Artiklar | ![]() | ![]() | Bloggar | ![]() | ![]() | Forum | ![]() | ![]() | Bilder | ![]() | ![]() | Annonser | ![]() | ![]() | Recensioner | ![]() | ![]() | Länkar | ![]() | ![]() | Kalender | ![]() | ![]() | Medlemmar | ![]() | ![]() | Din sida | ![]() | ![]() | Om... | ![]() |




|
![]() |
#1 |
Medlem sedan: feb 2005
Inlägg: 3 988
|
Intressant! 1 dl mjöl per skål blir väl inte så mycket bröd? Eller blir det större?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Medlem sedan: nov 2008
Inlägg: 92
|
Citat:
Jag har bara lyckats med surdeg som jag har ställt i ugn (jag har i princip ställt in lägsta möjliga temperatur samt haft ugnsluckan på glänt) under 3 dygn. I annat fall har jag fåt ättiksyrabakterier istället för mjölksyrabakterier i degen, och det tycker jag inte är lika gott. Mina surdegar bevarar jag i kylskåp, men eftersom jag efter några månader glömmer att sköta om dem (mata dem med en msk mjöl + vatten 1 gng/vecka), så dör de efter hand. ![]() Surt, så att säga. Jag bakar väldigt mycket i perioder. Just nu är en period när jag vill baka, men fasar inför att göra en ny surdeg... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Medlem sedan: aug 2006
Inlägg: 647
|
Citat:
Glömde skriva ner... efter 4 dagar, måste man blanda rågmjöl i dom o bearbeta till vanlig deg, ca 1-2-3 dl tillsätts innan stoppa in i frysen, annars flytande stink surdeg ![]() Det ger 4 bröd! Ca 10-15-20 dl, tror nog att det är ungefär 2 kg. Jag använder aldrig dl-mått, utan jag häller in det direkt o bearbeta deg tills det blir smidigt. Mitt bröd är SÅÅÅÅ GOTT!! Jag satt kryddor som 1 msk anis o 1,5 msk kummin, 2 tsk havsalt o 1 tsk salt. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Medlem sedan: nov 2008
Inlägg: 92
|
Citat:
Har du brödkorgar eller får du så fint runt bröd ändå? Jag måste erkänna att tråden har gett mig en spark i rumpan och jag har äntligen satt igång en ny surdeg i ugnen. Min fryser jag dock inte in, utan jag förvarar den i kylskåp och förlänger den med nytt mjöl och vatten. På det här sättet mognar suran och blir bättre och bättre med åldern. Mums! Tack för inspirationen! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Medlem sedan: aug 2006
Inlägg: 647
|
Citat:
Bearbeta med två händer, till som en boll, o sen trycka neråt med annan hand samt vrida sig runt med ena hand, lagom tryck, inte för snabbt. Bearbeta det som en rund kaka, tar ca 15 min, ganske lång tid, men det blir bättre smak o konstant i bröd efter ugnet. o sen mjöl täcker över bröden. o låt dom stå i 60 minuter i varm plats, typ vid spisen. Sätta in i ugnet, mjöl på plåten! Jag anar inte hur det tog länge tid, men gissar 20 min.. Jag vet när det blir färdigt; doft, som håller på att mjölet blir bränt samt brödets doft bildar. (Många släktingar o vänner säger att jag är bra på att laga mat o baka etc. men jag vill INTE bli kock. Avskyr att stå i köket var det är 40 varmt garder i mitten av sommaren) Kokboken finns i min skalle bara ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
«
Föregående ämne
|
Nästa ämne
»
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 03:59.