Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
Bevakningar   Inställningar   Sök i forum   Forumregler

Gå tillbaka   Sysidans forum > Allmänt forum

Notiser

Svara
 
Ämnesverktyg Sök i detta ämne Betygsätt ämne Visningsalternativ
Gammal 2013-08-07, 18:58   #1
suskal suskal är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: mar 2009
Inlägg: 623
Var kan jag köpa ett ministrykjärn?

För några år sedan såg jag Clover Mini Iron här och var. Nu tror jag att det är vad jag behöver, men vet inte var jag kan få tag i det eller något liknande?
Vill helst köpa i Sverige för våra kunsumentskyddslagar är så bra. Men jag kan tänka mig en välrenommerad europeisk online-shop.
USA har ju annan nätspänning så där kanske inte allt fungerar värmemässigt? Eller kan man ställa om spänningen på något ministrykjärn?

Hur gör ni som bara ska pressa ett litet hörn eller en söm och inte vill ta fram strykbrädan?
suskal är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-08-07, 19:11   #2
HAGABRODYREN HAGABRODYREN är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: dec 2005
Inlägg: 210
Hos Clas Ohlsson finns det ett resejärn med ånga det använder jag.
HAGABRODYREN är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-08-07, 19:38   #3
bila bila är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: maj 2010
Inlägg: 1 848
Är det ett vanligt litet strykjärn du menar, eller är det ett sånt som ser ut som en lödkolv med en jätteliten stryksula.

Jag har båda, ett lite vanligtlitet brukar man hitta bland resestrykjärnen. Finn hos typ Claes Osson. Det allra minsta kan du hitta hos välsorterade quiltbutiker. Jag köpte mitt på syfestivalen. På det minska kan man byta till olika stryksulor.
bila är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-08-07, 20:01   #4
EsNadisys EsNadisys är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: okt 2012
Inlägg: 564
Denna är liten och vacker, hoppas att de har det kvar:

http://www.smartstuff.se/pages/maj_08_14.asp
EsNadisys är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-08-07, 21:29   #5
kanvas kanvas är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: aug 2011
Inlägg: 299
http://www.clover-usa.com/product/26...00/_/Mini_Iron Om det är ett sånt du menar så är det i princip en lödkolv med en bredare spets. Har du någon händig i din närhet kan du köpa en billig lödkolv (typ 65 spänn på biltema, 30W) och be den händige göra en ny spets (rostfri stång och sen hårdlöda/svetsa på en rostfri platta, man kan nog använda koppar eller mässing, men det börjar säkert ärga och ha sig).

I riktigt välsorterade hobbybutiker, typ för äldre herrar som bygger egna radiostyrda flygplan, kan du hitta såna som de använder för att krympa fast olika vävar på vingarna. Annars är det nog specialistquiltingbutiker som gäller. Som redan nämnts.

Jag gjorde fulalternativet (alltså lödpenna med egentillverkad spets) fast med en annan typ av spets, för att laminera sömtätningstejp för membrantyg, men då hade jag en PID-termostat för att kontrollera temperaturen, det är kanske lite överkurs i detta fallet. Jag kollade också på små hobbyjärn, men de var för dyra för vad man fick tyckte jag.
kanvas är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-08-08, 01:18   #6
ichigo ichigo är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: feb 2005
Inlägg: 3 988
Det ser verkligen ut som en lödkolv som fått lite dyr fot. Det är skälet till att jag inte köpt det. För att värmen då sitter primärt i staven och det skulle vara typiskt mig om jag griper tag i staven. Jag som "måste" ha en "modern" ångjärn som är plast överallt utan just undersidan och då bränner jag ändå mig ibland. haha.

Men ibland känner jag att jag skulle behöva en sådan.

Jag köpte förresten en "resestrykjärn" från Clabbe, som är ångdito. Jag gillar inte riktigt den för den är för lätt, ramlar lätt ner från strykbordet. Och för att det är något vitt pulver som kommer från den trots att jag fyllt och tömt (via ångning) vattnet många ggr över en tidsperiod. Så den har jag packat undan. Köpte den för jag tänkte att den skulle kunna passa docksömnaden. Och jo förresten, gillar inte heller handtaget, konstig form.

Min vanliga ångstrykjärn har fått mycket stryk.. Åkt ner i backen minst 20 gånger nu.. Plasthöljet är alldeles sprucken med hål som man kan peta in till innamätet - om man vill, men jag tejpar igen den... dumt. Men har inte hittat nån ny som "känns" lika bra. Jag skulle gärna vilja ha riktig ångjärn med bord till och en minivariant. haha.
ichigo är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-08-08, 07:48   #7
suskal suskal är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: mar 2009
Inlägg: 623
Tack för alla hjälpsamma svar. Jag har verkligen fått något att fundera över. Nu har jag hittat Clover ministrykjärn också i Sverige, men priset är ju ganska rejält. De ställen jag har hittat tar 389:- + omkostnader för hantering och porto.
Vill man ha flera spetsar kan man ju beställa från Clover i USA.

Det finns mera att kolla upp, t.ex. Kanvas förslag om tillbehör för modellbyggare. Tyvärr har jag ingen bekant som kan tillverka en specialspets för lödkolv och jag tror nog att termostat behövs, eventuellt kan man klara sig med en timer för att undvika olyckor. Jag minns alltför väl den uppbrända strykbrädan som min mamma råkade ut för när hon pratade i telefon. Hon fick ett termostatjärn efter det.

Just nu får jag nog nöja mig med ClasOhlsons resestrykjärn. Det där vita som Ichigo råkat ut för är nog kalk. En granne brukade köra kranvatten i sina ångstrykjärn trots att batterivatten rekommenderades. Hon fick köpa nytt järn ganska ofta.
Så om man använder destillerat vatten kanske järnet kan hålla lite längre. Kanske går det att avkalka ett strykjärn?

Jag vet faktiskt inte vilken typ av ministrykjärn som skulle vara det optimala för mig. Bila, kan du beskriva hur du använder dina olika järn. Vilket föredrar du till vad?
suskal är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-08-08, 10:10   #8
bila bila är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: maj 2010
Inlägg: 1 848
Det lilla resestrykjärnet har jag köp från Clas Olssons. Jag har en liten bords strykbräda som jag köp från i ikea. Den kostar 49 kr. Det har små ben men dom brukar jag inte använda. Den lilla strykbrädan brukar jag lägga direkt på bordet.
Oftast använder jag det järnet utan vatten. Det blir snabbt varmt och svalnar också snabbt. Jättebra när man vill stryka små aker. Och fungerar bra vid symaskinen.
Lödkolvsjärnet gör att man kommer åt där det är väldigt små utrymmen. Man kan byta stryksula efter de jobb man gör.
Vilket som är bäst är går inte att säga. Men det är en fördel att ha stryhjärn i lite olika storlekar, så man kan anpassa det efter det man behöver stryka. Att stryka barbiekläder med en stor strykstation fungerar inte så så bra.
Jag skulle rekommerad att du börjar med ett resestrykjärn, Clas Olsson tar 199 kr för sitt.
Och komplettera det med lödkolvjärnet senare om du tycker att resejärnet är för stort. Du bör kunna hitta det på syfestivalen och då sliper du portokostnaden och för se hur det ser ut i verkligen.
bila är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-08-08, 11:29   #9
symamsell symamsell är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: mar 2004
Inlägg: 286
Jag använder mitt resestrykjärn (det från Claes O) på samma sätt som bila, att snabbt stryka till sömmar vid symaskinen.

Jag syr ju mycket väskor. Använder det också när jag vill komma åt och göra sista putsningen på insidan av en väska. Detta går bara inte att göra med ett strykjärn i vanlig storlek.

Använder mitt resestrykjärn utan ånga, så jag har inte träffat på problemet med kalk.

Vill passa på och tipsa om IKEAs nya strykbrädesöverdrag med roliga sysaker på:
http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/80219537/

I paketet fanns också en ny filtstoppning. Den la jag ovanpå min gamla, och har nu ett jättebra underlag på strykbrädan.
symamsell är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-08-08, 11:42   #10
suskal suskal är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: mar 2009
Inlägg: 623
Vilka makalöst fina svar jag har fått på min fråga!
Strykbrädan från Ikea skulle platsa bra för mig, Den har stålram!
Jag kommer att följa Bilas råd om att köpa Colines resestrykjärn nu och kolla upp ett lödkolvsjärn senare, om jag tycker att det behövs.

kanvas nämnde en annan sorts järn. De kallas för beklädnadsstrykjärn och används bl.a. för att krympa på väv på modellplansvingar. De kostar ännu lite mer (400 - 600 SEK), men verkar kunna mycket. De har termostat och ser ut som riktiga ministrykjärn med skaft. Några har t.o.m. teflonbelagd stryksula, det verkar vara mums.

Men jag ska skaffa ClasOhlsonjärnet nu. Hoppas att jag inte behöver resten.
suskal är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-08-08, 12:38   #11
bila bila är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: maj 2010
Inlägg: 1 848
Jag har sett ett exakt likadarnt strykjärn som Clas Coline, som jag tror var märkt med Prym. Misstänker att prymmärkningen kostar lite mer Coline, trots att den har 2 mindre bokstäver i loggan på prymjärnet.

http://www.casacenina.com/prym/steam-iron-mini.html

Senast redigerad av bila den 2013-08-08 klockan 12:47. Anledning: Kollad upp prymjärnet
bila är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-08-08, 15:24   #12
ichigo ichigo är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: feb 2005
Inlägg: 3 988
Om det är kalk då är det från fabriken eller något sådant där.
För det vällde ut kalk direkt jag använde den första gången. Jag får aldrig sånt med min vanliga strykjärn. Eller jag kanske ljuger, där blir det brunt ibland om den stått länge.. men jag är van, blir till rutin att ånga ut skiten först sedan använda. Dumt kanske. Är det kalk då även om det är brunt? Ha i citronsyra kanske?

Och ja den Prym ser likadan ut. Om det är billigare med Coline så köp den istället. Onödigt betala mer för samma vara.
ichigo är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-08-08, 15:31   #13
bila bila är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: maj 2010
Inlägg: 1 848
Nu har jag hittat vad prymmärkningen kostar http://www.skapamer.se/steam-iron-mini
Är du inte ett märkesfrik så kan du tjäna 350 kr genom att köpa Colline. Har stt samma strykjärn under andra namn också.
bila är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-08-08, 16:12   #14
Talla Talla är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: dec 2012
Inlägg: 135
Citat:
där blir det brunt ibland om den stått länge
Om det blir brunt från vatten, så kan det vara för mycket järn i vatten. Alltså, det kan fortfarande vara inom normen för driksvatten, ingen panik Där vi bor nu är järnhalten i vatten högre än där jag bodde förut. Jag märkte det på att sakerna blir bruna efter några månader användning. T ex vattenkokaren. Efter några månader blir kokplattan inne där helt brun (nej, den rostar inte, det är säkert). Det blir ingen beläggning som man kan gnugga bort, utan bara färg. Då kokar jag den med ättiksprit utblandat i vatten och låter svalna, sedan sköljer ordentligt. Då var det värre i toastolen när vi flyttat in. För där gick det inte att ta bort det med någonting, den där färgen bokstavligen kröp in i porslinet. Så det var bara byta. Den hade ändå gjort sitt.

Så citronsyra borde ta bort det bruna också. Jag använder ättiksprit, för jag har den hemma jämt.
Talla är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-08-08, 21:45   #15
ichigo ichigo är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: feb 2005
Inlägg: 3 988
Intressant. Det kan man i alla fall tro om det vore på torpet för där är det verkligen mycket järn. Men vi har inte problem med "brunhet" annars, inte i toan, inte någonstans.. Men det kan ju ändå vara så. Vet inte. Har varit så i 3 olika lägenheter i vitt skilda delar av Göteborg.

Göteborgs vatten:
"Låg järnhalt, mindre än 0,01 mg/l. För att minska risken för rost i rörnätet tillsätts kalk och kolsyra vid vattenverken, vilket ökar vattnets förmåga att stå emot försurning (alkalinitet)."

mer data finns här:
http://goteborg.se/wps/portal/invana...vZ0FBIS9nQSEh/


Då vet jag inte varför det blir brunt. haha. Ättiksprit, kan jag ju köra med, den har jag hemma, alltid bra till olika "husmorsknep"
ichigo är inte uppkopplad   Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg Sök i detta ämne
Sök i detta ämne:

Avancerad sökning
Visningsalternativ Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är av
HTML-kod är avAlla tider är GMT +1. Klockan är nu 17:53.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons