Nyheter | Artiklar | Bloggar | Forum | Bilder | Annonser | Recensioner | Länkar | Kalender | Medlemmar | Din sida | Om... |
Bevakningar Inställningar Sök i forum Forumregler
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från
Mainloop
Personuppgiftspolicy
2007-09-30, 18:16 | #1 |
Medlem sedan: apr 2006
Inlägg: 28
|
Bakning
Hej!
Hälsade på min pojkvän i helgen och vi satt igång att baka som vanligt. När vi bakade muffins så frågade han mig vad skillnaden är mellan att vispa ägg och socker pösigt eller poröst? Jag tänkte en stund men kom inte på nåt varför,har aldrig tänkt på det förut utan bara vispat tills det känns bra! Är det nån som har nån aning vad skillnaden är? Kristin |
2007-09-30, 18:20 | #2 |
Medlem sedan: feb 2005
Inlägg: 3 988
|
Hmmm... När jag läser orden porös och pösig så får porös mig att tänka på luftig, men inte jättestor, som när man vispar äggula med socker.. Men pösig får mig att tänka på fluff... pösiga kuddar du vet.. kanske när man vispar maräng? Så att man kan vända på bunken utan att det ramlar ut.
Men det kan säkert vara helt fel av mig, hahahaha! |
2007-09-30, 18:40 | #3 |
Medlem sedan: apr 2007
Inlägg: 64
|
skulle tro att pösigt är lite mindre vispat än poröst, så tror jag att det var från början... men nuförtiden är det nog ingen skillnad...
jag kan ta och fråga antingen på praktiken imorrn eller på skolan om två veckor... ^^ kramkram //Stina |
2007-09-30, 19:07 | #4 |
Medlem sedan: nov 2003
Inlägg: 647
|
Jag tror det är två ord för samma sak
|
2007-09-30, 19:42 | #5 |
Medlem sedan: nov 2004
Inlägg: 4 168
|
Ur svenska akademins ordlista:
"Pösig om (numera vanl. seg l. tjockflytande) vätska l. halvfast (l. fast) l. pulverformig massa o. d.: utvidgas l. öka sin volym gm att tätheten minskas, t. ex. gm att gasbubblor utvecklas, som (ofta under ljudutveckling) tränga mot ytan, resp. gm att bli luckrare o. d.; på grund av ökning i omfång skjuta upp l. stiga (i ett kärl o. d.); stundom närmande sig bet.: bilda skum (som skjuter upp på ytan)." "Porös om jord l. sten l. trä l. svamp o. d.: försedd med porer l. hål l. öppningar genora vilka vätska l. gas l. luft o. d. kan tränga igenom (jfr POR 1); hålig, pipig; lucker; äv.: svampartad. PALMCHRON SundhSp. 68 (1642)." Porös används alltså för mer fasta material och pösig mer för vätska/smet. |
2007-09-30, 21:31 | #6 |
Medlem sedan: feb 2005
Inlägg: 3 988
|
Där ser man.
Men egentligen framgår det vad som önskas beroende på recept och vad som vispas ihop. Om man ska baka sockerkaka så vill man förstås ha en "fast" stabil massa, och om man ska göra maränger så ska man ha det luftigt. |
2007-10-01, 08:49 | #7 |
Medlem sedan: apr 2006
Inlägg: 28
|
Tack för alla svar!
Jag tror det betyder ungefär samma sak ocksåå, det blir ingen skillnad när man vispar iallafall, beroende på vad man ska baka så brukar jag vispa olika |
2007-10-01, 16:12 | #8 |
Medlem sedan: apr 2007
Inlägg: 64
|
ingen skillanad... frågade idag^^
|
2007-10-01, 17:14 | #9 |
Medlem sedan: jan 2006
Inlägg: 1 918
|
Kan det vara dialektalt att man använder orden olika på olika ställen i landet? Själv så säger jag alltid pösigt, hade aldrig hört uttrycket poröst i samband med vispning av smet tidigare.
|
2007-10-01, 19:33 | #10 |
Medlem sedan: dec 2004
Inlägg: 36
|
Hej!
På bagerifackspråk brukar man göra skillnad på pösigt och poröst, där gör man skillnad på vispade och rörda massor när det gäller sockerkakor, muffins o.d Kanske detta kan vara till hjälp: Vispad massa: När man kör en sockerkaka med ägg och socker som bas säger man att man vispar pösigt. Rörd massa: När man kör en sockerkaka med margarin och socker som bas kör man poröst. Så om man ser till skillnaden är det så att margarin och socker blir fluffigt och poröst när man kör, men man kan aldrig få upp samma volym som när man vispar ägg och socker, som då blir pösigt. Hemma använder man ju oftast elvispen oavsett vilken sort man gör, så då tänker man kanske inte på skillnaden. I bagerier har man olika verktyg i maskinen beroende på vilken sort man kör - visp till vispade massor och ett "vingformat"verktyg (vinge) när man kör rörda massor. Brukar finnas till kitchen aid maskiner om ni har sådan. Slut på dagens lilla bageriskola |
2007-10-01, 19:39 | #11 |
Medlem sedan: nov 2004
Inlägg: 4 168
|
Intressant, stämmer ju lite med mitt resonemang också då smör är mer fast än ägg...
|
«
Föregående ämne
|
Nästa ämne
»
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 02:14.