Sysidans forum

Sysidans forum (http://www.sysidan.se/forum/index.php)
-   Fritt Forum (http://www.sysidan.se/forum/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Bakning (http://www.sysidan.se/forum/showthread.php?t=11016)

Krisse 2007-09-30 18:16

Bakning
 
Hej!

Hälsade på min pojkvän i helgen och vi satt igång att baka som vanligt.
När vi bakade muffins så frågade han mig vad skillnaden är mellan att vispa ägg och socker pösigt eller poröst?
Jag tänkte en stund men kom inte på nåt varför,har aldrig tänkt på det förut utan bara vispat tills det känns bra!

Är det nån som har nån aning vad skillnaden är?

Kristin:confused:

ichigo 2007-09-30 18:20

Hmmm... När jag läser orden porös och pösig så får porös mig att tänka på luftig, men inte jättestor, som när man vispar äggula med socker.. Men pösig får mig att tänka på fluff... pösiga kuddar du vet.. kanske när man vispar maräng? Så att man kan vända på bunken utan att det ramlar ut.

Men det kan säkert vara helt fel av mig, hahahaha! :D

avsl120706 2007-09-30 18:40

skulle tro att pösigt är lite mindre vispat än poröst, så tror jag att det var från början... men nuförtiden är det nog ingen skillnad...


jag kan ta och fråga antingen på praktiken imorrn eller på skolan om två veckor... ^^



kramkram
//Stina

annemarlen 2007-09-30 19:07

Jag tror det är två ord för samma sak :p

Alvan 2007-09-30 19:42

Ur svenska akademins ordlista:

"Pösig om (numera vanl. seg l. tjockflytande) vätska l. halvfast (l. fast) l. pulverformig massa o. d.: utvidgas l. öka sin volym gm att tätheten minskas, t. ex. gm att gasbubblor utvecklas, som (ofta under ljudutveckling) tränga mot ytan, resp. gm att bli luckrare o. d.; på grund av ökning i omfång skjuta upp l. stiga (i ett kärl o. d.); stundom närmande sig bet.: bilda skum (som skjuter upp på ytan)."

"Porös om jord l. sten l. trä l. svamp o. d.: försedd med porer l. hål l. öppningar genora vilka vätska l. gas l. luft o. d. kan tränga igenom (jfr POR 1); hålig, pipig; lucker; äv.: svampartad. PALMCHRON SundhSp. 68 (1642)."

Porös används alltså för mer fasta material och pösig mer för vätska/smet.

ichigo 2007-09-30 21:31

Där ser man. :)

Men egentligen framgår det vad som önskas beroende på recept och vad som vispas ihop. :) Om man ska baka sockerkaka så vill man förstås ha en "fast" stabil massa, och om man ska göra maränger så ska man ha det luftigt. :)

Krisse 2007-10-01 08:49

Tack för alla svar!

Jag tror det betyder ungefär samma sak ocksåå, det blir ingen skillnad när man vispar iallafall, beroende på vad man ska baka så brukar jag vispa olika:)

avsl120706 2007-10-01 16:12

ingen skillanad... frågade idag^^

avsl0203 2007-10-01 17:14

Kan det vara dialektalt att man använder orden olika på olika ställen i landet? Själv så säger jag alltid pösigt, hade aldrig hört uttrycket poröst i samband med vispning av smet tidigare.

zelda 2007-10-01 19:33

Hej!
På bagerifackspråk brukar man göra skillnad på pösigt och poröst, där gör man skillnad på vispade och rörda massor när det gäller sockerkakor, muffins o.d
Kanske detta kan vara till hjälp:

Vispad massa: När man kör en sockerkaka med ägg och socker som bas säger man att man vispar pösigt.

Rörd massa: När man kör en sockerkaka med margarin och socker som bas kör man poröst.

Så om man ser till skillnaden är det så att margarin och socker blir fluffigt och poröst när man kör, men man kan aldrig få upp samma volym som när man vispar ägg och socker, som då blir pösigt.

Hemma använder man ju oftast elvispen oavsett vilken sort man gör, så då tänker man kanske inte på skillnaden. I bagerier har man olika verktyg i maskinen beroende på vilken sort man kör - visp till vispade massor och ett "vingformat"verktyg (vinge) när man kör rörda massor. Brukar finnas till kitchen aid maskiner om ni har sådan.

Slut på dagens lilla bageriskola :D

Alvan 2007-10-01 19:39

Intressant, stämmer ju lite med mitt resonemang också då smör är mer fast än ägg...:D


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 23:27.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.