Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
Bevakningar   Inställningar   Sök i forum   Forumregler

Gå tillbaka   Sysidans forum > Allmänt forum
Registrera Dagens inlägg Markera forum som lästa

Notiser

 
 
Ämnesverktyg Sök i detta ämne Betygsätt ämne Visningsalternativ
Prev Föregående inlägg   Nästa inlägg Next
Gammal 2006-06-21, 08:29   #10
Alvan Alvan är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: nov 2004
Inlägg: 4 168
Vi har ju haft denna fråga uppe många gånger (prova att söka på over*, täck* och cove* i forumet) men jag försöker förklara en gång till. Försöker svara på alla de frågor du ställer i olika diskussioner här.

När vi pratar om overlockmaskiner över huvudtaget så är de väldigt lämpade för just strechiga material. Det oberoende på om du har en ren overlock, en ren täcksömsmaskin eller en kombinationsmaskin. Vilken av dessa du väljer har ju mer med plånbok samt användningsområde att göra. Om du känner att du nöjer dig med tvillingnålssöm så väljer du en enkel vanlig overlock. Vill du kunna sy både och så köper du antingen en kombinationsmaskin eller en enkel overlock + en ren täcksömsmakin. I det sista fallet slipper du ju ställa om maskinen varje gång vilket kan vara skönt om du syr mycket eller ofta byter mellan de två olika sömmarna. Nackdelen är väl mest utrymmesmässig. Jag skulle vilja ha två maskiner men får inte plats.

Vad gäller tvillingnålssömmen så ja du får en relativt strechig söm på din vanliga maskin. Orsaken till att den är strechigare än en vanlig raksöm är att undertråden, som sicksackar mellan de båda raksömmarna, kan röra på sig. D v s drar du i sömen så blir sicksacken på undersidan smalare, eller hur man nu ska säga. Detta gör att även de båda övre trådarna inte går sönder så lätt eftersom de också får större möjlighet att röra sig. Kanske det låter konstigt men så är det.

Nackdelen som, jag ser det, med tvillingnålen är att det inte blir lika snyggt. Om du t ex drar i tvillingsömmen så återgår den inte lika lätt till sin ursprungliga form och den blir därmed inte lika slät. Det bildas lätt en "valk" mellan de två raksömmarna, som åtminstonde jag oftast inte vill ha. Detta gör också att täcksömen blir mer strechig än tillingnålssömmen. Hur strechiga de blir är svårt att uppskatta, jag brukar inte ställa mig och dra i sömmen så himla mycket.

Har aldrig provat att sy något annat än raksöm med tvillingnål. Men jag tror inte på att använda något annat eftersom undersidan troligen kommer bli väldigt trasslig. Men om du vågar kan du ju alltid prova.

Vad gäller strechig tråd har jag aldrig hört talas om det. Det borde ju ha talats mer om det om det fanns tycker jag. Visserligen finns det ju mer eller mindre tålig tråd men inte så att du kan sy med vanlig raksöm tillfredställande i strechtyg. Den tröja du har som är sydd med vanlig raksöm, var sitter raksömen och är du säker på att den är "vanlig"? På vissa indusrimaskiner så finns det en söm, vad jag vet, som ser ut som raksöm på ovansidan och kjedjesöm på undersidan. Jag använder faktiskt vanlig raksöm iblan, måste jag erkänna, men endast på sömmar som jag vet inte hommer utsättas för uttöjning. T ex på vida halsrigningar. Fast oftast blir det elastiskraksöm i dessa fall också.

När det gäller kjedjesömen används den ofta som en extra stark söm i kombination med 4-trådig overlocksöm. Både i strechtyger och vävda tyger. T ex är den vanlig som söm på grövre byxor. Den kan även användas separat som en stark söm, ungefär som förstärkt raksöm på en vanlig maskin. Ett annat användningsområde är att ha den som en dekor söm.


Hoppas det blev lite klarare..
Alvan är inte uppkopplad   Svara med citat
 


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är av
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 18:09.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons