Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Handbroderiguide


Av Ulrika Lindh

Handbroderi


Handbroderi är ganska lätt att komma igång med då det finns färdiga kit med tyg, trådar och beskrivning att köpa.

När du handbroderar är det bra att ha en broderinål (den har lite större öga och är inte så vass), nålpåträdare, fingerborg, broderram, liten sax, (förstoringsglas) och bra belysning.





Ramar finns i olika storlekar. Jag har sett att många loppisar har sådana. Det går ju även att använda dem som ram runt ett mindre broderi om man vill hänga dem på väggen när de är färdiga.



Så här ser det ut när man spänt fast tyget i ramen.

Det här förstoringsglaset är jättebra vid små pilliga arbeten, man hänger det runt halsen och stöder det mot magen. Finns ett litet extra förstoringsglas i glaset som förstorar extra mycket.

Det är bra och kul att testa olika stygn innan man sätter igång. Det finns både böcker, bloggar och filmer på Youtube med instruktioner som visar hur man syr de olika stygnen.
Prova många olika stygn och se vad du tycker är roligt.

Här är några inspirerande böcker från recensionsbanken på Sysidan. Du hittar säkert fler på bibliotek och bokhandlar.

Bonniers stora bok om broderi : en guide till den långsamma lyckan

Sömmar & Stygn av Anita Gunnars

Brodera mera av Katie Ebben

Brodera på ylle av Eva Berg, Carina Olsson och Anna Wengdin

En sida med mycket information om handbroderi instruktion hur olika stygn ska sys är Brodera.nu

Karin Holmberg som bland annat har "Brodösens blogg" har också givit ut tre böcker om handbroderi - "Karins broderier", "Små och stora broderier" och "Karins syjunta".

Brodera går att göra på de flesta tyger, korsstygn broderas ofta på aidaväv eller andra rutmönstrade tyger då man har hjälp att få stygnen snygga. Men med vana och erfarenhet går det att brodera på de flesta material, det är bara fantasin som sätter gränser.

En rolig broderiteknik heter Bunka, det är en japansk teknik där man använder en speciell ram, tyg, nål och tråd. Läs mer här

Idag finns det också en del kurser att gå, titta på studieförbundens hemsidor och kursgården Sätergläntan.

Några föreningar finns också som har hemsidor, kanske finns det fler ute i landet, vet du någon mer maila mig till ulindh@sysidan.se så fyller jag på här på sidan.

Broderiakademin

Broderiets vänner - Östersund

Skapande broderi - Stockholm

I Sysidans forum för Handbroderi kan man få hjälp om man kört fast i något eller har frågor och funderingar kring allt som berör handbroderi. I länkregistret finns också en kategori handbroderi.

Egna mönster som man ritar kan man själv överföra till tyg. Antingen genom markeringspapper och rullsporre. Karbonpapper finns också där man lägger karbonen mot tyget och mönstret ovanpå och ritar efter det med hårt tryck på pennan. Det finns också överföringspennor som man ritar upp sitt mönster med på papper och sedan stryker över till tyget.

Hoppas nu du kan hitta på något roligt att brodera för hand. Något av det första jag broderade själv var dessa bröddukar. Stygnen är stjälkstygn och det var varken svårt eller tog lång tid. De är dessutom trevliga att lägga över det nybakade brödet.

Vill du hitta inspiration på Sysidan kan du söka bland bilderna här sök på "Kategori - Handbroderi"

Det finns också en Maskinbroderiguide, den hittar du här.







(Logga in för att skriva en kommentar)

Fler artiklar

Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons