Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Regler för forum, bilder mm


Av Christer Lindh

Regler för Sysidan.se

Generellt

Du ansvarar själv för bilder, brodyrfiler mm du publicerar här! Om du inte tagit bilden eller designat broderiet själv och är det minsta osäker på om du har rättighet att publicera den skall du inte lägga upp den! Scanna inte bilder från tidningar, hämta på nätet etc - sådant har du garanterat aldrig rätt att publicera.

Tänk på upphovsrätten
Tänk på att det i princip alltid är olagligt att publicera mönster, brodyrfiler exempelvis Disneyfigurer, och programvaror utan tillstånd från upphovsrättsägaren och att kopiera dessa. Det är också olagligt att ladda ner filer som är otillåtet publicerade.  Att be andra medlemmar att  kopiera mönster, filer, handböcker åt en kan tolkas som uppmaning till att begå upphovsrättsbrott och bör därför undvikas.

Författaren måste agera som privatperson
Sysidan är tänkt att fungera som kunskapsbank för medlemmarna. För att vi skall hålla hög klass och trovärdighet på kunskapsbanken så gäller följande - att den som skriver ett inlägg skall agera som privatperson och aldrig i kommersiellt syfte. Ett undantag är forumet "Starta eget" där nyblivna företagare kan diskutera med de som kan mer, men inte på ett sådant sätt att det kan ses som marknadsföring.

Kommersiella budskap är inte tillåtna

Det är inte tillåtet med reklam, värvningar, marknadsundersökningar mm i forum, bilder eller kritikkommentarer (eller på andra platser) utan att först ha fått redaktionens uttryckliga godkännande för detta. Vidare är det inte tillåtet med inlägg där den som postat inlägget, eller närstående, kan tänkas ha ekonomisk vinning av budskapet nu eller i framtiden. Upprepade rekommendationer av produkter/tjänst från samma eller grupp olika medlemmar kommer att ses som kommersiella även om ingen tydlig koppling finns. Det är alltid redaktionen som har sista ordet i dessa diskussioner.
Skulle du som företagare vilja komma i kontakt med alla medlemmar så kan du annonsera. Hör av dig till redaktionen så kan vi säkert diskutera fram en bra lösning.

Bettleri, Kedjebrev och Pyramidspel

Det är inte tillåtet att bedriva bettleri (tigga), skicka kedjebrev eller bedriva pyramidspel via forum eller personliga meddelanden på Sysidan

Medlemsnamn / Användarnamn
Använd helst ditt riktiga namn, det är alltid trevligast. Det användarnamn du anger ska relatera till dig som privatperson, inget firmanamn (vare sig du driver komersiell verksamhet eller har det som hobby). Redaktionen förbehåller sig rätten att ändra medlemsnamn som bryter mot reglerna utan att meddela i förväg.


Bilder

Bild och albumregler
Bildalbum på Sysidan är enbart till för att visa sina egna sydda/broderade, stickade, virkade kreationer eller andra tekniker inom mjuk slöjd. Enstaka verk av pärlor och dylikt mindre pyssel är också godkänt. Även "Min syhörna" är tillåtet att visa upp. Albumen är inte heller till för att använda som en marknadsföringskanal eller för att sälja saker, vilket inkluderar logotyper, länkar, prislappar eller hänvisningar till hemsidor, bloggar mm.
Bilderna ska vara tagna av dig eller så ska du ha tillstånd av den som fotograferat att visa bilden på Sysidan. Vi tillåter ej naket, genitalier eller nakna bröst på modellen.

Bilder på sina husdjur, familj eller annat  kan med fördel läggas i fritt forum 

Vi tillåter ingen marknadsföring via bildalbumen - dvs inga säljtexter, prislappar, länkar till butiker, länkar eller hänvisningar till bloggar, infällda företagslogotyper odyl. Inte namn som härrör till företag eller verksamhet.

Alla bilder som inte följer reglerna eller som kan ses som stötande kommer att tas bort. Sysidan kan ta bort bilder som ej följer dessa regler utan att meddela medlemmen detta.


Forumet

Agera inte "forumpolis" på egen hand; ser du ett inlägg du tycker bryter mot reglerna - använd istället "Rapportera"-funktionen så får forumvärdarna vetskap om inlägget och kan kika på det.

 

Håll er till ämnet

Avvik inte från diskussionens ursprungliga ämne, starta hellre en ny diskussion själv om du vill föra in diskussionen på ett nytt spår.

Inga annonser, enkäter, värvningar mm

Se även ovan om kommersiella inlägg, marknadsundersökningar mm. Annonsera kan du göra i Annonsmarknaden

Språk, personangrepp, uppvigling
Använd ett rimligt språk. Angrepp på person, etnisk tillhörighet och religion är naturligtvis inte tillåtet. Man får m.a.o säga att åsikter är dumma eller fel, men inte att personerna är det. Att uppmana andra till brott (tex piratkopiering eller skattebrott) är inte heller tillåtet. Kritisera inte andra medlemmar för deras stavning eller grammatik.

IRONI bör undvikas

Tyvärr fungerar ironi ytterst dåligt i skrivet sammanhang. Därför bör ironi i största möjliga mån undvikas. Vill du vara ironisk kan det vara nödvändigt att markera med detta med någon form av smileys eller text (ironisk) för att klargöra. Samtidigt - ge andra en chans att uttrycka sig - fråga gärna om förtydligande - var det menat som ett skämt kanske?

Driv diskussionerna framåt

Lite andra viktiga rekommendationer, för att hålla kvaliteten på trådar/kritikkommentarer uppe. Om du inte har något konstruktivt att säga så säg inget. Att skapa inlägg för skapandets skull leder ingenstans. Skriv kreativa inlägg som flyttar frågan framåt, istället för att bara säga emot. Motivera dina åsikter och tänk till innan.

Undvik samma inlägg i flera forum

Tänk ut ett forum där din fråga eller ditt problem passar bäst, gör inte samma inlägg i flera forum.

Respektera andras åsikter
Ibland har andra medlemmar helt andra åsikter. Det måste man respektera; diskutera sakfrågan utan att gå till personangrepp.

Skriv en vettig rubrik på foruminlägg

Undvik generella rubriker såsom "Hjälp!", "Jag måste fråga", "Vad tycker ni?" Skriv rubriken så att den kan stå för sig själv, tex "Hur blandar man hudfärg?" istället för "Behöver hjälp". Då är det också större chans att andra läser inlägget.

Använd besvara med citat sparsamt

Använd endast funktionen 'besvara med citat' när det finns risk för sammanblandning med till vem du besvarar. Grundreglen är att använda knappen Besvara. Anledningen är naturligtvis för att få ett bättre flyt i läsningen av trådar.

Redaktionen kan radera inlägg och bilder utan att meddela detta

Inlägg och bilder som inte följer dessa enkla regler kan raderas, utan vidare kommentar från redaktionen. Vi kan också temporärt lyfta undan diskussioner för utredning och rensing utan förvarning.

Hör av dig om du känner dig påhoppad, kränkt etc

Om du tycker att du blivit kränkt eller påhoppad hör då av dig direkt till redaktionen, så försöker vi att lösa det.

Forumvärdar
För att hålla koll så att nedanstående regler efterföljs, så är vi några som delar på det ansvaret.Läs mer här.


Bloggar

Bloggen ska främst handla om ditt handarbete och allt som rör det, naturligtvis får även vardagsbetraktelser mm förekomma i inläggen men det huvudsakliga ska röra sömnad och handarbete. Bloggen får inte användas som en försäljningssida eller för att pusha en annan blogg/ eller hemsida man har.


Annonsmarknaden

Annonsmarknaden är till för privatpersoner att annonsera sina begagnade sömnads och handarbetsrelaterade saker. Massförsäljning accepteras inte och ej heller listning av saker i en och samma annons. Länkning till andra annonssajter tillåts inte. Vill du sälja kommersiellt kan du få tillstånd att lägga upp handlarannonser, kontakta oss.

Valid email

Vi måste ha ett sätt att kontakta dig som medlem. Medlemmar ansvarar för att den e-postadress som anges i medlemsprofilen är valid. Om vi finner att en adress inte är valid kan kontot komma att blockeras för inloggning. Om Du glömmer uppdatera din adress när den ändrats och ditt konto blockerats, kontakta redaktionen så öppnar vi kontot igen.

Massutskick

Det är naturligtvis inte tillåtet med massutskick till våra medlemmar. Det är inte tillåtet att använda systemet för personliga meddelanden för massutskick eller reklam. Sysidan skickar endast ut material som Du gett ditt medgivande till att mottaga. Du kan välja vilken information Du får tillsänd dig genom att ändra i din medlemsprofil. Sysidan säljer inte din address till andra, och låter inte andra göra massutskick - epost från Sysidan anger alltid klart och tydligt avsändaren. Om Du mottar sömnadsrelaterad spam beror det troligen på att Du publicerat eller visat din emailaddress publikt och inte p.g.a Sysidan.

Anonyma medlemmar

Det är tillåtet att vara anonym medlem, men om detta missbrukas kan vi på redaktionen välja att radera denna profil, utan att meddela det. Anledningen är naturligtvis att på Sysidan är vi kompisar med varandra och ger varandra konstruktiv kritik. Att använda påhittade namn är bara dåligt i ett sådant sammanhang.

Var beredd att ta kritik

Om du laddar upp en bild eller skriver ett inlägg, så måste du vara beredd på att få viss kritik. Kritik kan svida och du måste vara beredd på det.

PUL

Att publicera en bild med en person i en kränkande situation där personen kan identifieras bryter mot PUL. Sådana bilder tillåter vi inte. Läs mer om PUL.

Finstilt om upphovsrätt mm

Du hittar den finstilta texten om upphovsrätt m.m. här

.

Om Du upptäcker brott mot dessa regler

Anser Du att någon bryter mot reglerna, rapportera detta med hjälp av funktionerna i forumen så utreder vi så snart vi kan. Dock är inte personalen på Sysidan heltidsanställd utan gör detta på hobbybasis, så ibland sker inte saker blixtsnabbt.

Avstängning

Tyvärr inträffar det ibland i on-line medier att bråkmakare väljer att försöka förstöra för andra. Sysidan tillämpar regeln att en medlem som efter mottagande av 2 officiella varningar från redaktionen fortfarande väljer att bryta mot dessa regler stängs av.


Fler artiklar

Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons