Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Här är våra forumvärdar


Av Ulrika Lindh

Vi vill att Sysidan skall vara ett gemytligt forum där så många som möjligt trivs, och att det är hyfsad ordning och reda så det blir lättare för nya besökare att hitta intressanta diskussionsämnen via sökning och bläddring i forumen. Ända från start har vi haft ett regelverk runt hur man bör skriva och uppträda på forumet, men har inte själva alltid haft möjligheten att agera snabbt de få gånger det spårat ut.

Därför har vi nu extra hjälp av några medlemmar som är vänliga nog att ställa upp. Vi kallar dem forumvärdar, och de är till för att hjälpa oss få det trevliga forum vi alla vill ha. (Ibland används uttrycket "moderator" och att "moderera" - att moderera är just att kunna ställa till rätta, flytta ämnen vid behov etc.)

Att vara värd i ett forum är dock inte lätt (tänk er in själva i den rollen) och såhär i början får vi alla försöka ha överseende med att det inte alltid blir perfekt. Det är lätt att vara överambitiös i början och då kanske moderera lite för ofta och mycket, men med erfarenhet och allas stöd kommer det bli till det bättre!

De som nu är snälla och hjälper oss är, Sanna Valapuro, och Helena Sjöberg .

Ett stort tack för att ni ställer upp!

Vad gör Sysidans forumvärdar?
Forumvärdarna ska se till att de regler vi har på Sysidan följs, och kunna agera snabbt om det mot förmodan skulle råka spåra ur i någon diskussion - så att det inte hinner gå för långt och bli värre.

Det forumvärdarna primärt kommer att göra är:

  • Flytta inlägg så de hamnar i rätt forum.
  • Ändra ämnesrubriker så att man förstår redan i rubriken vad inlägget handlar om, samt att rubriken är rättstavad så andra kan hitta ämnen via sökning.
  • Se till att inga personangrepp eller andra påhopp sker.
  • Se till att hålla kommersiella budskap och värvningar borta från forumet.
  • Kolla så att inte samma inlägg görs i flera forum. (sk korspostning, forumspam)
  • Se till att inte bettleri, kedjebrev eller pyramidspel sker via forumet

Om upphovsrätt och länkar till ibland olaglig nedladdning
Vad gäller våra regler om att inte uppmana till brott så var vi tyvärr otydliga i våra första anvisningar till forumvärdarna, så lite för mycket sådant vart redigerat. Nu kommer forumvärdarna enbart redigera om det är helt uppenbart uppmaning till upphovsrättsbrott (typ "ladda ner gratis från Piratebay!"), mer tveksamma fall hanteras av mig och Christer.

Det här är ett klurigt ämne. På Sysidan vill vi ju stå på upphovsrättsmännens sida, tex de som knåpar ihop mönster och brodyrer som man sedan säljer. Många tänker ju dock inte på att uttalanden som "du kan få mönstret av mig" kan vara början på ett upphovsrättsbrott, om den man delar med inte är en mycket nära vän. En redigering av inlägget direkt kan då lätt uppfattas fel - så vi skall vara mildare där och ta en dialog med personen som skrivit, före redigering. 

Om att ändra inne i inlägg
Om en forumvärd behöver ändra inne i någons inlägg kommer det markeras tydligt så man förstår att en värd har skrivit/tagit bort.  Att behöva ändra inne i inlägg blir dock förhoppningsvis sällsynt, men ibland kan det behövas tex om något grövre personangrepp görs i ett annars bra inlägg som sedan diskuterats vidare runt (att ta bort det helt kan ge ett konstigt "hål" i diskussionen) - eller om någon tex klämmer in ett kommersiellt budskap som slutkläm.

 

Synpunkter och frågor om det här tas lämpligast upp i diskussionen som redan finns: Moderering i allmänhet, eller i nytt diskussionsämne i sysidan.se-forumet.


Fler artiklar

Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons