Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
Bevakningar   Inställningar   Sök i forum   Forumregler
Gammal 2008-10-27, 11:16   #1
ulindh ulindh är inte uppkopplad
admin
 
Medlem sedan: sep 2003
Inlägg: 792
Moderering i allmänhet

Vi har under en lång tid haft väldigt lite moderering i forumet och det har har vi fått kritik för. Nu är vi fler som hjälper till med detta, och det kanske upplevs nu som man tar i för hårt - det är en inkörningsperiod för oss alla.

Vi tar gärna mot konstruktiva synpunkter på hur vi skall få ett bra forum på Sysidan, men undvik att gå in på specifika personers inlägg eller moderatorers redigeringar - diskutera generellt.

Som grund för diskussionen - här är reglerna för forumet, som alla som skriver har att följa och som moderatorerna agerar utifrån. Om det är något som är otydligt eller saknas så tyck gärna till: http://www.sysidan.se/cldoc/52.htm
ulindh är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-10-27, 11:50   #2
Banshee Banshee är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: okt 2005
Inlägg: 149
Eftersom jag är någorlunda lat, och ändå bara skulle skriva samma sak, är jag fräck och kopierar in de för topic relevanta delar av vad jag skrev i tråden "Sitter och läser runt i trådarna och förbluffas.... " från fritt forum, eftersom jag tycker att jag hade en poäng, eller två. Och eftersom det jag skrev kanske är mer relevant i en sådan här tråd.
Jag hoppas ingen har något emot att jag upprepar (repar upp) mig =)


"Att vara moderator är otacksamt, oerhört otacksamt, och det borde det inte behöva vara. Jag tycker vi ska vara glada för att de som åtagit sig uppdraget är beredda att ge oss av sin tid för att forumen ska fungera smidigare.
Dessvärre var övergången oerhört osmidig. Information om att moderatorer tillsatts kom ut _aldeles_ för sent, även om de flesta säkert sett i ögonvrån när moderatorer efterlystes, räcker knappast det som information.
Sysidan är ovan vid moderering och redigering, och man kan inte ta i med hårdhandskarna genast, utan behöver få till en övergång, där skrivande får en chans att förstå och anpassa sig efter förändringen. Alla är inte inne i forumen varje dag, och säkert kan en medlem som inte varit inne på några veckor och som tittar in nu få en smärre chock och undra hur och när i hela friden här var revolution.

Jag saknar generellt konstruktiv kritik i alla de här diskussionerna, det är missnöje, gnäll, folk som känner sig påhoppade och en allmän "det-var-bättre-förr-mentalitet". Det är alldeles för lite vilja att göra något bra av förändringarna. Vi kan ju bli bra igen, såklart. Bättre också, för den delen!

Men för att återgå till någon sorts konstruktiva tankar;
Jag tror att det hela hade gått mycket smidigare om de nya moderatorerna gemensamt satt upp ett allmänt tillvägagångssätt, så att alla agerar lika och vet varför saker skett och ej.

I nästan alla forum med många moderatorer jag känner till har moderatorer ett eget, dolt, forum där alla moderatorer skriver exakt precis vad de ändrat eller gjort, när, i vilken tråd, motivering med mera. Det innebär att övriga moderatorer lätt kan ge respons till frågande medlemmar, fort, om någon har klagomål, samt att det finns en dokumentering på vad som skett, så att mindre tvister lättare kan lösas.
Utan den typen av dokumentering blir det lätt ohållbart för en "ledning" eller liknande att kunna ha något som ens liknar översikt till forumen.

Man moderar _ytterst_ sällan i en tråd, om det inte förekommer regelrätta kränkningar eller sådant som bryter direkt mot forumsregler. Det är mycket bättre att föra en konversation med en medlem direkt, om någon missköter sig är det smidigare att en moderator kontaktar medlemmen via gästbok eller mail och tydligt med trevlig ton försöker få fram sin poäng. _Om_ en tråd ändå behöver modereras hårt är det ju en fördel om man skickar ett meddelande till berörda medlemmen samtidigt, för att undvika förvirring.

Jag förstår att man kan tycka det är kränkande om någon tar bort ens inlägg, eller delar av, och det borde verkligen inte behöva användas ofta! I merparten av de forum jag är aktiv inom är det vanligare att en moderator lägger ett inlägg i tråden som en lätt "varning" och ber folk att citera mindre eller hålla sig till topic. Först om saker missköts efter det är det att tänka på vidare åtgärder.

Om man ser till mina personliga åsikter om modereringen som skett...
Att rätta stavfel i rubriker kan jag tycka är acceptabelt, likaså att ändra en rubrik skriven i enbart versaler eller med femton utropstecken, men att moderera ett inlägg på liknande vis är inte ok. Att ta bort folks citat är inte heller ok, det finns bättre sätt att låta påskina om citat används för flitigt. Att flytta en tråd som hamnat i fel forum är ok, likaså att låsa en tråd om det finns många tidigare likadana, men isåfall tycker jag att aktuell moderator skriver i tråden varför den är låst och _hänvisar_ till en tidigare tråd med en länk, innan tråden låses.

Jag tycker att de nya moderatorerna halkat lite snett från början, men jag tror också att det kommer kunna bli riktigt bra, om det bara blir en tydligare rutin och lite mer substans i riktlinjer och tillvägagångssätt.

Heja förändring och utveckling! Hur skulle vi annars kunna bli bättre?"

Mina poänger i vad jag skrivit känner jag är att man bör kika på andra stora forum som haft väl fungerande modererings-system länge, och sedan kunna bestämma vad som känns som en lämplig nivå här.
Och att man borde försöka vara mildare när man modererar, för att folk inte ska behöva känna sig sårade. Det betyder inte att man borde lätta på regelverket, men att ingripa direkt i trådar istället för genom ett privatare vis ger en känsla av censur, hårt styre och lätt post-revolution-diktatur. Hellre då en reformation i trevlig ton, där folk inte behöver känna sig offentligt utpekade.
Banshee är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-10-27, 11:55   #3
Delfintua Delfintua är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: feb 2006
Inlägg: 3 987
Moderering kan behövas men sparsamt och där det verkligen behövs. Inget småpet om småpetitesser. Ett uppenbart regelbrott är legalt att moderera men då ska det framgå varför det är gjort. Ibland i sin iver att hjälp kan man glömma reglerna och får man på tafsen utan att veta varför kan man ju lätt härskna till.

Sparsam moderering och absolut bara där det behövs.
Delfintua är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-10-27, 12:01   #4
stenbeckan stenbeckan är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: sep 2005
Inlägg: 1 118
Jag kan tycka att det har spårat ut regält här inne.
Det rättas stavfel o ändras rubriker. Att inlägg flyttas tycker jag är helt ok så att man hittar dom i rätt forum.
Men en sak som står i reglerna är ang bilder...

"Vi tillåter ej naket, genitalier eller nakna bröst. Alla bilder som inte följer reglerna eller som kan ses som stötande kommer att tas bort. Sysidan kan ta bort bilder som ej följer dessa regler utan att meddela medlemmen detta."

Med anledning av den ökande fientligheten här inne så följs ju inte detta enligt min mening. Antingen följs detta eller så får admin skriva om det o förklara bättre vad som menas.
Vem ska bestämma vad som är "stötande"?? Det är olika från person till person. I detta fallet kanske reglerna är otydliga... Måste ha regler som inte kan misstolkas.

/Stenbeckan

Måste bara förklara lite. Om reglerna ska följas stenhårt i forumet så borde det även göras vad gäller bilder som läggs in....

Senast redigerad av stenbeckan den 2008-10-27 klockan 12:11.
stenbeckan är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-10-27, 12:09   #5
Sotis Sotis är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: jul 2007
Inlägg: 1 332
Kan bara hålla med om vad som framförts i andra inlägg i andra trådar såväl som här:

Moderering behövs, men ska vara så sparsam som möjligt.

Trådar kan flyttas till rätt underavdelning (och då "finnas kvar" i listan med "flyttad"-markering där de först låg)

Redigering av stavfel etc ska endast undantagsvis göras för att förenkla för sökfunktionen. Är egentligen ytterst tveksam till sådan redigering över huvud taget. Var mycket varsam här!

Om någon använder citat-funktion för mycket, gå inte in och redigera, utan påtala istället så vi alla kan lära inför framtida inlägg.

När moderering görs pga regelbrott, se till att det framgår vad det är för regel det brutits mot. Ta för vana att skriva med en klart avvikande text (fetstil, röd text eller annat) den text ni gör i egenskap av moderator.

Övergången kunde skötts bättre, men vi kan inte ändra på det som redan hänt. Och även om det är bra att se att ni tar era sysslor på allvar, ta det lite lugnt så här i början! Det känns som det gick från praktiskt taget omodererat till supermodererat på 2 sekunder, liksom..
Sotis är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-10-27, 12:13   #6
tillis tillis är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: nov 2006
Inlägg: 349
Mina tankar kring modererande:
1. Jag anser att det ska synas mycket tydligt när en moderator har ändrat i ett inlägg (kursivt, annan stil, annan färg etc) för att det inte ska bli några missuppfattningar. Istället för att ta bort citeringar (om man har citerat någon, antar man ju att citatet ska vara kvar och därför skriver man inte själv vem man syftar på) kanske man som moderator kan på något sätt påpeka antingen direkt i tråden eller som personligt meddelande till personen i fråga att man gärna ska dra ned på antalet citeringar.

2. Både vi "vanliga" användare och moderatorer måste nog tänka på hur den andra parten uppfattar och upplever olika handlingar här på sysidan. Även om en moderator anser sig ha rätt enligt regelverket att ändra stavning eller ta bort citat (som exempel) betyder inte det att användaren kommer att känna sig "påhoppad" även om det inte var moderatorn avsikt. Dettta gäller självklart åt båda håll.

3. Något som kanske moderatorerna bör tänka på är att när ni skriver i forumen kommer andra användare oftast uppfatta er som moderatorn (eftersom det syns tydligt att ni är just det) och inte som vanlig användare. Detta fenomen finns ju på många håll, som när privatpersoner blir politiker eller bloggare blir programledare... Jag tycker att det är jättebra att sysidan kommer ha moderatorer men om man sitter i en lite mer "officiell" position får man även räkna med att sina handlingar både som moderator och som vanlig användare i forumen kommer att synas lite mer än de gjorde förut.

Sysidan är inte van vid att ha moderatorer och antagligen är inte alla moderatorer vana vid att vara just moderatorer heller, men förhoppningsvis kan vi vänja oss och hitta en symbios som fungerar.
tillis är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-10-27, 12:19   #7
chery chery är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: nov 2007
Inlägg: 1 053
Jag tycker också det har blivit lite snett här. Jag håller med föregående talare om en mjukare linje och att klanka ner på "rätt" saker. Som det är nu så silar man mygg o sväljer kameler. Precis som Lena påpekar så finns det t.ex regler för bilder på gentialier. Trots detta har forumet släppt igenom flera kön av båda sorter. Visserligen virkade, men var går gränsen?. jag upplever det som stötande i allra högsta grad, och jag tror inte jag är ensam om det. Vet att man som gäst kan gå in och titta på dessa bilder och även profilerna till dom som gjort dom. Fick ett mail från min väninna i Slovenien som varit inne för att titta på mina bilder och som blev smått chockad över könen. Jag tycker att man som moderator kan ta en diskussion med den som felat innan man drar till med något drastiskt. Det är kanske inte alltid att den drabbade vet att det är fel och som tidigare sagts så kan man lätt såra och skapa dålig stämning.
chery är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-10-27, 14:14   #8
Delfintua Delfintua är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: feb 2006
Inlägg: 3 987
Moderator/forumvärden borde få [FONT="Arial Black"]två inloggningar[/FONT]. En som privatpersonen den är och en som moderator. För att det inte ska bli en mix.
Delfintua är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-10-27, 14:23   #9
avsl090 avsl090 är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: jan 2007
Inlägg: 901
Jag vill fortfarande påpeka att forumvärdarna inte har rätt att moderera bilder! Endast Admin.

Annette
avsl090 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-10-27, 14:25   #10
ulindh ulindh är inte uppkopplad
admin
 
Medlem sedan: sep 2003
Inlägg: 792
Just det den här diksussionen gäller moderering i forum och inget annat.
ulindh är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-10-27, 14:55   #11
gullum gullum är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: aug 2005
Inlägg: 901
Jag håller med många av er.

En av de viktiga sakerna är att hålla en lite mjukare stil och att det SKA synas tydligt när något är redigerat och det moderatorn har skrivit.

Att moderatorerna skulle ha en privat inloggning också låter som en ypperlig ide. Då ser man ju tydligt om det var moderatorn eller privatpersonen som skrev
gullum är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-10-27, 15:18   #12
clindh clindh är inte uppkopplad
admin
 
Medlem sedan: sep 2003
Inlägg: 319
Citat:
chery skrev: Visa inlägg
Precis som Lena påpekar så finns det t.ex regler för bilder på gentialier. Trots detta har forumet släppt igenom flera kön av båda sorter.
Ullis skrev det någonstans också, men den regeln avser ju alltså bilder på människor - inte mer eller mindre naturnära avbildningar i textil. Regeln tillkom någon gång när vi fick in bilder från någon med exhibitionistisk natur som verkade vilja visa upp sin kropp mer än de små plagg som satt på den.

Men, jag tror vi spårar ur den här diskussionen om moderation i allmänhet om vi går vidare i diskussionen runt de här kreationerna - men starta gärna en separat diskussion i detta forum om nu någon känner detta behöver ventileras ytterligare.
clindh är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-10-27, 16:20   #13
Bibbi Bibbi är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: jan 2004
Inlägg: 1 995
Gör ett frågeformulär.
Så kanske lite fler kommer att ha åsikter.
Inte bara de som råkat ut för moderering och blivit
irriterade.
Ni som inte så ofta skriver vad tycker ni?
/Bibbi
Bibbi är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-10-27, 16:27   #14
clindh clindh är inte uppkopplad
admin
 
Medlem sedan: sep 2003
Inlägg: 319
Citat:
Bibbi skrev: Visa inlägg
Gör ett frågeformulär
Med vilka frågor då, tänkte du på några specifika frågeställningar?
clindh är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-10-27, 16:39   #15
clindh clindh är inte uppkopplad
admin
 
Medlem sedan: sep 2003
Inlägg: 319
Citat:
gullum skrev: Visa inlägg
En av de viktiga sakerna är att hålla en lite mjukare stil och att det SKA synas tydligt när något är redigerat och det moderatorn har skrivit.
Ja den funktionen finns ju redan och skall användas, det skall vi också påminna moderatorerna om - speciellt viktigt när man ändrar någons text. Rättar man felstavning i en rubrik, flyttar tråden till mer lämpat forum etc tycker jag inte det behövs.
Citat:
gullum skrev: Visa inlägg
Att moderatorerna skulle ha en privat inloggning också låter som en ypperlig ide. Då ser man ju tydligt om det var moderatorn eller privatpersonen som skrev
Nej det kommer vi inte ha - det blir svårjobbat för dem och från andra forum jag är med i tycker jag det brukar framgå tydligt nog av sammanhanget om den personen skriver i form av moderator eller är med i en diskussion och pratar om sitt intresse.

Tänk på att moderatorerna bara är medlemmar precis som ni andra som ställt upp lite extra för Sysidan för att hjälpa oss få lite bättre ordning i forumet, stävja påhopp etc.

Nu är det lite inkörningsperiod och det är svårt att sätta upp exakta riktlinjer för vad man skall moderera och inte, och moderatorerna har fått ta en del skäll. Vi skall dock inte ha debatter i forumet om specifika medlemmar, vare sig de är moderatorer eller vanliga medlemmar - det är mot våra regler. I slutändan är det ändå Ullis och mig ni skall skälla på om ni inte gillar något på Sysidan, inte moderatorerna.
clindh är inte uppkopplad   Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg Sök i detta ämne
Sök i detta ämne:

Avancerad sökning
Visningsalternativ Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är av
HTML-kod är avAlla tider är GMT +1. Klockan är nu 22:39.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons