Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Lovikkavanten fyller 120 år

I år är det många jubileum inom hemslöjden. Hemslöjden fyller 100 år och Norrbottens Läns Hemslöjd fyller 130 år. Och i år är det 120 år sedan den första lovikkavanten stickades 1892. Det firas med en stor vantfestival i Lovikka den 16-17 mars. Teatergruppen SIPSA visar ett teaterstycke om Lovikkavantens skapare Erika Aittamaa. Modemärket Heart of Lovikka bjuder på modevisning. Norrbottens Hemslöjdsförening visar en unik vantutställning och kvinnorna i husmodersföreningen visar hur man spinner, stickar, kardar och broderar sina lovikkavantar. Arrangörer är 11:ans Hantverkscenter samt Lovikka Husmodersförening.

 - Vårt mål med vantfestivalen är att visa upp och lära ut vårt fantastiska hantverkskunnande i Tornedalen. Vi vill särskilt uppmärksamma Erika Aittamaa som 1892 stickade det första paret lovikkavantar i Lovikka. Hon var en härlig krutgumma som vi får lära känna lite närmare på lördag, berättar Anne-Maj Gunnelbrand, ordförande i Husmodersföreningen.

Idag är det endast tio kvinnor i husmodersföreningen i Lovikka som stickar vantar. Dessa stickas än idag på det traditionella sättet av handspunnet ullgarn, som tvättas, kardas och broderas för hand samt märks med varumärket för äkta Lovikkavantar. I byn är man mån om att sticktraditionen lever vidare. Ett exempel på det är modemärket Heart of Lovikka, som förenar sticktraditionen med dagens mode.


Fotograf: Johan Unga.
Den här vanten är stickad av kvinnorna i husmodersföreningen i Lovikka. Vanten har ett äkthetssigill.

- Precis som husmodersföreningen kände jag väldigt starkt att jag ville göra något för att bevara arvet för kommande generationer. Så föddes min idé – att skapa ett modemärke där man förenar sticktraditionen med distinkt mode, berättar Sofia Hagelin, Heart of Lovikkas grundare, vars mormor är från Lovikka.  

 På lördag blir det modevisning på en en meter hög catwalk av snö mitt i byn. Tio modeller kommer visa höstens mode från Heart of Lovikka.

Anita Molin, som minns Erika Aittamaa från sin egen barndom, berättar om hur hon var som människa. Erika Aittamaas museum är också öppet för allmänheten. Norrbottens hemslöjdsföreningen visar en unik utställning av vackra äldre vantar från det senaste seklet.

- Norrbotten har en av de äldsta hemslöjdsföreningarna i Sverige. Lovikkavanten är ett av de mest kända hantverken från Norrbotten och jag är imponerad över vilken fin festival man har ordnat i byn till Erika Aittamaas minne, säger Maud Ån, Länshemslöljdskonsulent i Norrbotten.

För mer information

Källa: www.mynewsdesk.com(Logga in för att skriva en kommentar)

Fler artiklar

Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons