Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

ida-maria´s blogg

om slöjd & inspiration...eller avsaknaden av det

dräktskick och något om detta eviga pojkiga och flickiga

N-J har nästan alltid på sig tofsmössa när han är utomhus, så även nu när vi var på resa söderut. Får ofta många fina kommentarer om mössan, men väldigt ofta tas han för att vara en flicka, och inte så himla sällan säger kvinnor att dom själv haft sådan som barn, men då en blå. (Jag vet att det var rätt vanligt på 70-talet att barn hade tofsmössa). Den mössa som N-J har är en traditionell samisk mössa för pojkar från karesuando-området.  Röd är en signalfärg, ofta sydde man kläderna till småbarn i rött för att dom skulle synas bra, det är vanligt att man syr i småblommigt tyg, det är ju så fint. Sedan dekoreras den med lite band och blir jättefin, och det är klart om man tänker på barnkläder i allmänhet så hittar man ju inte kläder i rött småblommigt tyg till pojkar, så det är väl därför många tror att han är en flicka...för en så där fin mössa kan väl inte en pojke ha, eller?

Jag värnar om folkdräkterna, jag tycker det är vackert att man kan se varifrån en människa kommer bara genom kläderna, sen är jag ju otroligt intresserad av hantverket, traditionen och historian bakom dräkten, hur ska den bäras, hur skiljer sig den ogifta kvinnans dräkt från den gifta kvinnans dräkt, osv. Nu är ju många folkdräkter relativt nykonstruerade, men dom har ju sin grund i någonting alltid.

Att inspireras är fantastiskt, men att ta ett plagg, sätta det på huvudet och inte ha en aning om vad det är man har på sig, det är lite tråkigare tycker jag. Åter till tofsmössan, jag förstår att den vackra röda garntofsen kan vara mkt tilltalande, och visst sätt den på era barn men lär er historien bakom mössan, var kommer den ifrån, hur har den används. Flickmössan från karesuando-området är också mkt vacker och tilltalande, med pressad spets runt ansiktet, men man ser aldrig en pojke i spetsmössa. Det blir så uppenbart vad som är "pojkigt" och "flickigt" samtidigt som det också blir synligt hur det kan skilja sig från olika kulturer, de som har kunskap om samisk dräktskick vet att det är så en pojkmössa ser ut och inget kan väl vara mer okej än att en pojke har en sådan mössa. En liten pojke kan även ha sin kolt sydd i rött småblommigt tyg, det blir inte "flickigare" för det, för man ser ju, rakt upp och ner att det är en pojk-kolt. Sen kan man ju fundera på om det alltid är så viktigt att se skillnaden på pojkar och flickor genom kläderna, det går nog till överdrift mest hela tiden. Se bara på klädavdelningarna i affärerna, det kan finnas samma plagg i samma grundmönster för både pojkar o flickor, men skillnaden som gör att dom hänger i olika avdelningar kan vara ett blommigt foder. störtlöjligt, jag går alltid igenom flickavdelningen för att se om ja hittar någågot fint till n-j, sist hittade jag en tröja med en färgsprakande uggla på

Inlagt 2011-03-18 12:40 | Läst 3004 ggr. | Permalink

(Logga in för att skriva en kommentar)
2011-03-18 17:19   Lena Kamph
Jag håller med dig, värna om traditionerna, det är ju underbart att vi har en sådan kulturskatt! Hur många länder har det egentligen?
Jag kan inget om samiska dräkter - annat än att de brukar vara färgstarka och vackra.
De hade en utställning om dräkter i Dalarna, på museum i Falun. Fanns även några samiska dräkter, eftersom vi har samer i norra änden av länet. De var fenomenalt vackra, men så var de flesta av dem, egentligen.
kram - och fortsätt klä din son precis som du vill!
 
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons