Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
Bevakningar   Inställningar   Sök i forum   Forumregler

Gå tillbaka   Sysidans forum > Övriga forum > Fritt Forum
Registrera Dagens inlägg Markera forum som lästa

Svara
 
Ämnesverktyg Sök i detta ämne Betygsätt ämne Visningsalternativ
Gammal 2008-05-21, 01:48   #1
peter1959 peter1959 är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: mar 2008
Inlägg: 50
Bananvin

Hej vänner !
Tänkte sätta ett bananvin!
4kg bananer
250gr russin
3kg socker
1 l starkt te
1 dl citronjos
1 dl apelsinjos
3 gr jästnärsalt
Vinjäst Starkvinsjäst...
Skala bananarna lägg i 5 l vatten
tilsätt russin o joserna
koka i 30 min.
sila bort ingridienserna, lös sockret i det.
Tillsätt vatten så att 10l volym uppnås, och när allt har rumstemperatur så tillsätt jäst o vattenlöst jästnärsalt.
Låt det bubbla o jäsa, lagra o njut!
Usch det bli verkligen starkt, se upp!
Gott till hängmattan o solstolen i sommar med risk för snedstygn....
peter som även sätter vin o inte syr jämt.
peter
peter1959 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-21, 16:46   #2
annan65 annan65 är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: aug 2007
Inlägg: 169
Jag tycker inte om vin. Har du inget recept på likör? Sött ska det va....
annan65 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-23, 05:38   #3
peter1959 peter1959 är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: mar 2008
Inlägg: 50
Njaaa, det här ska bli ett sött vin tänkte jag.
Likörer ska man nog köpa, de hemmagjorda blir gärna lita sliskiga o klena tycker jag.
Varför inte Bols bananlikör med en isbit ? -- en höjdare!
kram peter
peter1959 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-23, 10:41   #4
Missann Missann är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: dec 2007
Inlägg: 69
Håller INTE med att hemgjorda likörer skulle smaka sämre. Som att jämföra hemgjord och köpt saft! Tvärtom får man riktiga smaker och så slipper man alla konstgjorda smak- och diverse-andra-onödiga-tillsatser. Hur (söt-) sliskig likören ska bli bestämmer man själv.

Jag har en bok med likörrecept som jag provat en hel del av. Inte alltid hela receptet, för om man inte skulle gilla likören har man inte "förstört" en massa sprit. Gav dock bort Johannesörtslikören till min svägerska!

Jag är bland annat förtjust i Björnbärslikör (underbar färg!) och Krusbärslikör (både "röd" och "grön").

Jag hade likörprovning med 10 hemgjorda sorter. Vilket underbart färgspel med 10 små glas i olika nyanser - naturliga nyanser!!!

Jag tycker definitivt man ska prova göra egen likör!

Lycka till!
Missann är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-23, 11:01   #5
peter1959 peter1959 är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: mar 2008
Inlägg: 50
Du har rätt, det jag skrev om sliskigt var nog lite slarvigt, kan bero på att jag själv inte lyckats så bra alltid.
Det som jag märkt däremot är att "fabriksgjorda"
likörer kan hålla en styrka på ca 40 %, vilket tillför smaken en angenäm "hetta" som man inte riktigt uppnår med systembolagsspriten då den max håller 40%, o när man sen blandar ut den så blir det lite klent i mitt tycke.
Men som sagt, smaken är som baken...
Återkommer om ett bra tag o talar om hur vinet blev
Peter
Bifogade bilder
 
peter1959 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-24, 15:04   #6
monicka monicka är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: nov 2007
Inlägg: 335
Vad roligt att ni gör vin! Bananvin lät ju hur kul som helst! Fick nästan lust att prova göra det. Men jästen som jag antar inte är vanlig bakjäst var hittar man den?
För många år sedan försökte jag göra maskrosvin eftersom det känns som jag odlar de på tomten (har för övrigt en granne som är paniskt livrädd för maskrosor, han har en maskrosplockare som han använder typ 10 ggr dan, helt i onödan känns det som, med tanke på min odling...) men det möglade innan det var klart... /M
monicka är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-25, 06:03   #7
sinilga sinilga är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: dec 2004
Inlägg: 25
likör

Min kära tant brukade göra så här:

Man blandar 1 kg bär (vad som helst) och två(2) flaskor Koskenkorva.
Man rör "soppan" under två veckors tid dagligen.
Efter de två veckorna häller man in ett(1) kilo socker och låter blandningen sen stå två(2) veckor. Sedan silar man bort alla bärrester.

Tycker att den här likören smakar gott och är inte för sött heller.
sinilga är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-25, 07:53   #8
peter1959 peter1959 är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: mar 2008
Inlägg: 50
Intressant tips på likör du har !
Det blir säkert jättegott, måste prova...
Jästen köper man hos vinessensaffären, de har tips om hur man lyckas!
Lycka till från en som går till garderoben o sniffar på sitt Bananvin som puttrar o jäser så fint...
peter
Bifogade bilder
 
peter1959 är inte uppkopplad   Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är av
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 01:12.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons