Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
Bevakningar   Inställningar   Sök i forum   Forumregler

Gå tillbaka   Sysidans forum > Symaskiner > Allmänt om symaskiner
Registrera Dagens inlägg Markera forum som lästa

Notiser

Svara
 
Ämnesverktyg Sök i detta ämne Betygsätt ämne Visningsalternativ
Gammal 2013-07-26, 15:13   #1
vickson vickson är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: jul 2013
Inlägg: 10
ichigo: ditt svar får mig att le. Stort. Be inte om ursäkt för att du babblar, ditt svar engagerar mig och får mig att längta efter att få börja sy på något som inte ger mig en kal fläck på skallen av alla avslitna tussar. Tack för både engagemang och bra tips. Jag kan ju ingenting så jag är helt utelämnad till er som orkar svara mig och annan information jag hittar på forumet.

bila: tack så jättemycket för tipset! Tyvärr har jag inte möjlighet att åka på någon av dem.

Min tanke är att hitta en maskin i slutet av augusti för sen är det dags att börja på vinterkläder och skor till hundarna. Hoppas på att kunna hitta något tills dess.

Men jag skippar mer och mer mina tidigare tankar på en Janome Easy Jeans eller Husqvarana Viking Emerald 116 som jag blivit rekommenderad av andra, ej på det här forumet. Jag läser allt ni skriver och förhoppningsvis får jag tillräckligt på fötterna för att hitta känslan vad jag behöver. Och att jag hittar ett ställe i närheten som säljer begagnade, servade maskiner av bra kvalitet.

Tack också EsNadisys för dina inlägg, jag uppskattar ärliga råd.
vickson är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-07-26, 20:52   #2
EsNadisys EsNadisys är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: okt 2012
Inlägg: 564
Jag skulle kanske varita mera förklarande i mitt första inlägg här, vilket jag gör nu:
Förra året gick en dokumentär på Kunskapskanalen som gällde det korta livet på prylar under 1900-talet. Det var en glödlampa som hade tänts på en brandmansstation i USA 1901. Den glödlampan skäcktes inte och 2001 gjordes en jätte tårta för dess 100s dag. En glödlampa funkade i 100 år.
http://www.youtube.com/watch?v=lxRFueciG9w

I slutet på 1920-talet och i samband med de ekonomiska krisen beslutade många företag tillsammans att saker och ting borde ha en bestämd livslängd. Därav de korta liven på skrivare , datorer och liknande.

Våra symaskiner gick en annan väg. De var dyra och många utbildade sig i att reparera dem, vilket gjorde att de överlevde efter andra världkrigets plast bubbla som påverkade varje produkt.

Idag lever de gamla symaskinerna tackvare en grupp människor över hela världen som är intresserade ev det mekaniska. De går inte gönder. Vårda de så funkar de många tusen år(så känns det för mig).

De nyare plastmaskinerna gjordes efter den överrenskommelsen som grundlades på 20-talet.
EsNadisys är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-07-30, 09:58   #3
bila bila är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: maj 2010
Inlägg: 1 848
Jag tycker att det är trist debatten går över huvudet på nybörjare. Dom måste ju få börja där dom befinner sig. Jag förstår att man inte vill lägga ner, jättemycket pengar på en hobby som man inte vet om man kommer att fastna i.
I dom symaskinsaffärer jag har besökt finns det inte så gott om begagnade gamla maskiner. Det är inte ofta man ser dom.

Jag köpte till min mamma en Brother inovis 10, en enkel och prisvärd maskin. Jag sydde en del på den var jättekul att sy på. Den har 16 olika sömmar däribland flera 1 stegsknapphål. Maskinen är ganska så start. Du har mer nytta av en stark maskin, än en med många sömmar. Inovis 10 har dom nyttosömmar som man använder mest. Vill du ha fler sömmar väljer du en med ett högre nummer. Till Brother maskiner kan du ladda ned svensk brukanvisning från nätet.
Vill du spara pengar köper du den från england. Sewing Machines Direct, ett förtag som många på sysidan har antlitat. http://www.sewingmachines.co.uk/ Dom skickar fraktfritt och du får ett startkit med tråd, saxar och lite annat smått man kan behöva. Maskinen brukar dyka upp inom en vecka.

Provsy dom maskiner du blivit tipsad om, ta med dig egna tyger. Tjocka och tunna i lite olika kvaliter. Oftast brukar symaskinbutiker bra ha snäll bommulltyg och det klara vilken skitmaskin som helt att sy i.
En del Husqvarna maskiner är superkänsliga på tråd och klarar bara kvalitetstråd typ Guterman.

Köp kända märken och undvik dom billigast modellerna.

Uppsök flera butiker och provsy olika maskiner. Och se vad som passar dig. Ta det lugnt och ta tid på dig. Sov gärna en natt på det slutgiltiga beslutet. Är du lika kär dagen efter så slå till. Det är en livskamrat som du ska investera i. Låt det svida i plånboken om det behövs. Det är bättre att vänta och spara än att köpa för att det är billigare.

Lycka till!
bila är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-07-30, 11:17   #4
vickson vickson är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: jul 2013
Inlägg: 10
bila: tack för svar (inte bara nu utan genomgående genom tråden). Det är väl okej egentligen att diskussionen går som den gör, men det kan ju lätt bli så att som peppad novis blir man istället bortskrämd både från forumet och kanske även från att börja sy. Det vore tråkigt.

Jag förstår att det är svårt att ge lätta råd när det kommer till något så här avancerat (som jag förstått nu). Jag trodde i min enfald att 3-4000 kunde ge mig en helt ok maskin eftersom jag trodde att botten låg på IKEAs maskiner för 800 spänn - då ligger ju min budget en bit över ändå. Och tyvärr är det mitt tak, och jag behöver en maskin i slutet av augusti. Jag trodde också att med min budget och behovsbeskrivning så skulle det finnas direkta förslag på vilka maskiner som kan passa, men jag förstår nu att även det kan vara svårt.

Men jag ska ha med mig råd jag fått här när jag går till affären och kollar. Jag har förhoppningar att hitta en begagnad Bernina med garanti efter vad jag läst här. Finns det några årtal/modeller på Bernina som är bättre/sämre än andra och kanske några man rentav bör undvika?
vickson är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-07-30, 16:24   #5
Gumpan58 Gumpan58 är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: apr 2007
Inlägg: 2 521
Question

Jag gav dig ett konkret förslag på en begagnad symaskin.
Bernina 830, 930, 1000 serie--1600 serie eller nyare. Dvs
från 70-talet eller yngre. På dessa maskiner finns de sömmar
som du behöver. De har hög klass på sina maskiner och väljer du
att köpa en ny maskin idag från dem så får du en mycket, mycket
bra maskin. De är däremot inte blyga för att ta betalt.
Smakar det så kostar det. Därav att jag köpt dem begagnade.

Bernina har allt i metall som har med maskineriet att göra.
Inga plastdetaljer. Förutom ev data då kretskort måste tillverkas i plastliknade material, precis som i alla andra maskiner.

Jag tycker att du kan köpa en begagnad Husqvarna, Singer
upp till 80-talet. De maskinerna vet jag fungerar bra.
Någon annan kan säkert mer om de märkena än jag och har
de någon avvikande synpunkt än mig så skriv gärna det.

Pfaff har bra symaskiner också de kan du nog köpa t o m 2000.

Korrigera mig gärna och komplettera med era erfarenheter om
dessa maskiner.

Janome har jag provsytt en del, min svärmor har köpt en sådan.
Inte bra. Klarar inte av en jeansfåll t ex.

Köp från en Symaskinsbutik, ta med provbitar som du kommer att
sy på. Provsy så många maskiner som möjligt.
Gumpan58 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-07-30, 17:05   #6
vickson vickson är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: jul 2013
Inlägg: 10
Citat:
ichigo skrev: Visa inlägg
Ja det är lätt att man glömmer trådstartaren och spinnar vidare. Det är ganska vanligt på forum, det är bra att du säger till!

Med de 3-4000 kr du har som budget, är det lätt att få bra symaskin!

Men jag skulle nog avråda Blocket (när det gäller hushållsmaskiner) helt enkelt för att man lätt kan få en annan persons "problemmaskin" så att säga även om de kanske försöker med att "den går bra, den har varit servad".

Visst kan man helt klart göra fynd där, det säger jag inte mot. Men för en nybörjare som du tycker jag att du ska leta upp butiker som ligger nära där du bor som har begagnade symaskiner. Vi kan hjälpa dig med den punkten att hitta butik. Så kan du få köpa symaskin som blivit servad och uppfrächad OCH få garanti på köpet. Plus att du är mycket mer skyddad via lag.

I Göteborg har t.ex. Symaskinsagenturen en massa beg symaskiner av bra märken (äldre pfaff och bernina)

Om du går långt nog bak i tiden så är de flesta symaskiner bra kvalité, då menar jag alltså inte "industrimässig kvalité" utan helt enkelt att de är gjorda för att hålla lite längre tid än dagens plastditon.

Pfaff som jag är mer van vid, är bra fram till 80-talet och tidig 90-tal. Undvik dock "Pfaff Hobby" (= budgetmaskiner) och maskiner som är märkt "made for Pfaff" vilket betyder att det är en budgetmaskin som en annnan fabrik.
Undantaget för "Hobby" är Hobbymatic som är gjord i samma fabrik som de riktiga och håller samma kvalité men har färre sömmar och enklare pressarfot.

Jag har pfaff hobbymatic 919 och den fungerar utmärkt. Tillverkas 80-tal och ev tidigt 90-tal.

Bernina verkar vara bra fortfarande, om du köper Bernina och inte Bernette. Så en beg spelar ingen roll ålder då.

De andra märken vet jag inte mycket om, tyvärr.

Vet att Husqvarnas maskiner från 60-70tal har börjat använda plast inuti som går sönder efter en tid, och vid det här laget spricker de sönder inom kort om de inte redan gjort det. Men å andra sidan kan man köpa en servad sådan där man frågat efter att plastdelen har bytts ut, så håller den i en 25 år till. Dessa maskiner brukar kallas för 2000-maskiner och har roliga färger på höljet, t.ex. knallorange, vinröd, grön, brun..
Men de har andra fördelar så det är inte bara negativt (så länge den har fått utbytta delar.

Och sedan lätt tumregel, 100% mekaniska symaskiner (där med mekaniskt menar jag att det inte innehåller elektronik, för att några besserwiesser säger att elektroniska också är mekaniska) är lättare att laga (inga kretsort som man måste byta ut reservdelar som är borta) OCH håller längre. Faktum helt enkelt.

Hur man identifierar "elektroniska" symaskiner: Om symaskinen har funktion där man kan låta nålen "stanna" uppe och/eller nere när man släppt pedalen. Dvs man syr, och man släpper pedalen, så fortsätter maskinen gå själv tills nålen stannar högst upp (eller nere). Det är en bra exemepel på elektronisk finess.

Jag har försökt att inte dra med facktermer och "rätta ord" som några vill envisa använda (och därmed göra folk oförstående).

Tänk dock på att det finns måndagsex. av även de bästa märken, så det viktigaste är att ta med dina egna material och PROVSYYYYYY. Låter butiken inte göra det så skit i den butiken.

Lite luriga är de butiker som säljer "Husqvarna - Pfaff - Singer" för det är samma i grunden nu för tiden... då de köpt upp av samma bolag. I synnerhet är Husqvarna o Pfaff i princip samma. (Och pga uppköpet har de skrotat de gamla fabrikmaskiner som gjort de äldre bättre pfaffarna så har pfaff sjunkit i kvalité)

Janome, Elna och Babylock säljs av samma leverantör.

Bernina kör sitt eget race, den sista som fortfarande kör kvar på det gamla (dvs märke som faktiskt bygger symaskiner i ORIGINALLANDET) men det håller på att ändras...

De andra märken tillverkas i låglöneländer.



Och lite hjälp:

Friarm = att symaskinen inte är flatbädd, och man kan sy t.ex. ärmfåll på den. http://babylock.com/images/products/..._f_freearm.jpg
(notering: de äldre symaskinerna tenderar att ha smalare friarm än de moderna, de moderna tenderar att ha ganska biffiga att det förlorar sin funktion pga att den helt enkelt är för tjock för t.ex. klänningsärm)

De flesta friarmsymaskiner av hushållsmodell levereras med sybord, tillbehörslåda, eller liknande som kan agera "flatbädd" när man inte behöver friarm.

Cylinderarm = förmodligen industriterm, symaskin med friarm som är rund som en cylinder.

Flatbädd = Symaskin utan friarm. Exmpel: de riktigt gamla antika symaskiner (men behöver inte vara gammal för det, finns nyare också) , saknar helt friarm. En del saknar också hölje underst så man kan lägga det i en sybord som har hål för maskinen. Tänk trampsymaskin.
En hel del industrisymaskiner är sådana, dvs att de är flatbädd.
Fördelen med flatbäddsymaskin som läggs i bord är att man får en helt flat yta där nålen är i samma höjd som själva bordet = inga hinder för tyget.

Raksömssymaskin är en symaskin som ENDAST syr raksöm.
Tack snälla för ett långt och omfattande svar! Och för ordlistan! Du har gett mig mycket information att bena i.

Jag bor i Borlänge och tar gärna emot på tips på bra ställen i Borlänge/Falun där jag kan hitta min symaskin.



Citat:
EsNadisys skrev: Visa inlägg
Jag tror att jag hittat det inlägg som skapat så mycket elände
Försöker förklara lite. Först och främst får jag säga att 4000 är mycket pengar. Det är 1/3 av lönen hos nån som städar varje dag. Det är en summa som städaren inte får ihop på länge.

Det finns symaskiner som kostar 85.000 kronor. De är också av plast men skillnaden mot de billigare är funktionerna. I jämförelse med de 85.000 kronorna skrev jag att 4000 är för lite.

Jag gav bort min nya symaskin som var oanvänd och senare skaffade jag mig några gamla grån 30,40,50 och 60-talen. Dessa tycker jag mycket om av flera anledningar. En anledning är att jag gillar mekaniska prylar(De som läst min tråd "namn" och tittat i min Facebooks sida vet att jag gillar även mekaniska klockor ockso. En annan anledning till att jag gillar de symaskinerna från då tid är att då inte går sönder som dagens plastmaskiner.

Hoppas att förklaringen räcker.
Tack, förklaringen räcker alldeles utmärkt. Och som jag skrev tidigare så uppskattar jag ärlighet. Finns ingen maskin att ha för den summan så är det ju bäst att få veta det (eftersom det var så jag uppfattade ditt första inlägg). Men det är ju skönt att få veta att så inte är fallet.



Citat:
Gumpan58 skrev: Visa inlägg
Jag gav dig ett konkret förslag på en begagnad symaskin.
Bernina 830, 930, 1000 serie--1600 serie eller nyare. Dvs
från 70-talet eller yngre. På dessa maskiner finns de sömmar
som du behöver. De har hög klass på sina maskiner och väljer du
att köpa en ny maskin idag från dem så får du en mycket, mycket
bra maskin. De är däremot inte blyga för att ta betalt.
Smakar det så kostar det. Därav att jag köpt dem begagnade.

Bernina har allt i metall som har med maskineriet att göra.
Inga plastdetaljer. Förutom ev data då kretskort måste tillverkas i plastliknade material, precis som i alla andra maskiner.

Jag tycker att du kan köpa en begagnad Husqvarna, Singer
upp till 80-talet. De maskinerna vet jag fungerar bra.
Någon annan kan säkert mer om de märkena än jag och har
de någon avvikande synpunkt än mig så skriv gärna det.

Pfaff har bra symaskiner också de kan du nog köpa t o m 2000.

Korrigera mig gärna och komplettera med era erfarenheter om
dessa maskiner.

Janome har jag provsytt en del, min svärmor har köpt en sådan.
Inte bra. Klarar inte av en jeansfåll t ex.

Köp från en Symaskinsbutik, ta med provbitar som du kommer att
sy på. Provsy så många maskiner som möjligt.
Tack snälla! Och ja, du gav mig konktreta förslag redan tidigare och behöver absolut inte ta åt dig av min egen dumförklaring av mig själv. :-) Tack för ett mycket matnyttigt inlägg!
vickson är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-07-30, 17:39   #7
ichigo ichigo är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: feb 2005
Inlägg: 3 988
Jag har sytt på några budgetmaskiner (pris upp till 3000 kr ca) men de har alltid varit mindre tillfredställande. Bernette var en av dem, te.x.

Brother har jag sytt på. Det är en medelavancerad modell (svensk pris 14-18tusen) men ändå är den krabbig och kräsen om jag jämför med mina gamlingar. Den kan sy bra för ett tag för att sedan krångla massa och för att sedan bli bra igen. dumt. Så den syr jag inte på längre. Det är alltså en av mina maskiner det här, hehe, en kombimaskin som också broderar och nu låter jag bara den brodera, vilket ju är lite slöseri med pengarna. Om jag visste det jag vet nu när jag köpte så skulle jag totalt köpt en broderimaskin utan symöjlighet och spara tusingar. Erfarenhet rikare.

Metall ÄR bättre än plast, helt enkelt.
På moderna maskiner är så mycket av plast.. spolar, spolkapsel, del av stygnplåt, luckor... Visst är det inte "mekaniska" delar men plast slits och man står där och behöver byta ut delar, som kostar mycket eller senare inte finns, med tiden.

Visst är det ok med plastspolar för det kommer man knappast undan nu för tiden, men de går sönder med tiden. Jag har köpt spolar av metall nu istället. Dock är det inte något man kan göra på alla maskiner, en stor del av nya har spolar som helt enkelt inte finns av metall. Det kanske är överkurs för plastspolar håller i alla fall i minst 15 år av normal användning...

Det är också min upplevelse att maskiner med liggande spolar krånglar oftare. Eller det kanske beror på att maskinerna ifråga är ny plast.. Men de tar mycket mer utrymme i onödan om man vill ha friarm, för den tar ju mer utrymme pga liggande spole framför nålen. Vilket ju är helt onödigt. På en maskin som bara är flatbädd och inte har friarm så kvittar det ju. Men då får man se till man *kan* ställa in undertrådspänningen själv. Det är bara otyg att man inte "får" göra det. Det är att nervärdera och dumförklara oss som syr. Det finns faktiskt moment som är bra att kunna justera, som t.ex. tvillingnål och att sy i grövre tråd i spolen (t.ex. elastisk tråd eller dekorgarn).
ichigo är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-07-31, 10:37   #8
Gumpan58 Gumpan58 är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: apr 2007
Inlägg: 2 521
Ring och fråga vad det finns för begagande maskiner.

Dessa säljer Bernina och troligtvis något fler märke.
De flesta symaskinsbutiker har två huvudmärken, dvs
de märken som de säljer nya maskiner av.
Så en Berninabutik kan även sälja ett maskinmärke till.
De byter även in andra begagnade symaskiner som t ex
Husqvarna, Pfaff, Brother osv.

Symaskinsbutiken i Mora AB, 0250-173 71
Zaxo Tyger, 0278-19019, Bollnäs
Hälsinge Symaskinsservice, 0705-753826

De kommer naturligtvis absolut vilja sälja en ny
maskin till dig. Men om du står på dig så kommer
de att ge med sig och då får du ärliga svar.

När du fått besked om detta så är det bara att ta
med sig de provlappar som du kommer att sy i och åka
dit och testa.

Senast redigerad av Gumpan58 den 2013-07-31 klockan 11:17. Anledning: Komplettering av symaskinsbutiker
Gumpan58 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-07-31, 15:40   #9
ichigo ichigo är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: feb 2005
Inlägg: 3 988
Jättebra, Gumpan!

Och när du är i butiken, gå direkt till begagnat-delen och tittar på dessa så förstår de förhoppningsvis att du inte är intresserad av de nya.

Lycka till, vi hoppas alla att du hittar en bra symaskin, oavsett vad det nu blir, som du trivs med och fungerar bra för dig och din behov.
ichigo är inte uppkopplad   Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är av
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 12:28.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons