![]() |
![]() | Nyheter | ![]() | ![]() | Artiklar | ![]() | ![]() | Bloggar | ![]() | ![]() | Forum | ![]() | ![]() | Bilder | ![]() | ![]() | Annonser | ![]() | ![]() | Recensioner | ![]() | ![]() | Länkar | ![]() | ![]() | Kalender | ![]() | ![]() | Medlemmar | ![]() | ![]() | Din sida | ![]() | ![]() | Om... | ![]() |




|
![]() |
#1 |
Medlem sedan: feb 2006
Inlägg: 3 987
|
Ni som vegan/vegetarianer.. äter ni fisk eller kyckling.?
Vart får ni proteinet ifrån? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Medlem sedan: feb 2005
Inlägg: 3 988
|
Riktiga vegetarianer/veganer äter ingen kött alls. Proteiner kommer från baljväxter så jag förstått det.
Men det kan bli svårt med B12-vitamin som man bara kan få från animalisk kost. Så om man är vegan så ska man kolla sig ibland för man kan få blodbrist (bland annat) då om man inte får nog med B12. Vegetarianer klarar sig bättre för man kan få det via mjölk och ägg. Veganer kan klara sig också om man äter alger och fermenterade grönsaker läser jag nu, men då måste man äta det regelbundet. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Medlem sedan: jul 2007
Inlägg: 1 332
|
Bönor och linser är bra proteinkällor.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Medlem sedan: jan 2008
Inlägg: 137
|
Jag äter kött- men av miljöskäl försker jag minska på köttet och få mer av proteinerna från baljväxter.
Vill gärna påpeka angående kornas fisande att förvisso är det utsläpp av växthusgaser det handlar om, men utsläpp som är "naturenliga" och som naturen inte skulle ha några problem att ta hand om ifall vi inte hade överbelastat den med våra utsläpp som lägger sig ovanpå de som ingår i ett naturligt kretslopp! Någon skrev på första sidan av diskussionen om läskiga tillsatser i mjölk som han/ hon ville undvika. Nu vill jag veta vila tillsatser det är, är dte vitaminerna du menar? Något annat kan jag inte hitta på innehållsförteckningen! |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Medlem sedan: feb 2005
Inlägg: 3 988
|
Vad jag förstått så är det nog bara vitamin som tillsätts till vanlig mjölk.
Förutom att man bryter ner mjölken till olika delar, sen tar bort fettet, och sen sätter ihop mjölken igen med det fettandel man önskar. Vilket ju är en process, och sen pastöriseras det (upphettas snabbt så bakterier dör, en process man kör med många varor även t.ex. juice, sylt, saft osv). Mjölk som håller lång tid har hettats upp i högre temperatur, men det gör ju smaken lite annorlunda. Om man vill vara naturlig så ska man dricka "gammaldags mjölk" som har normal fettandel. Där är det naturliga vitaminer eftersom det inte åkt bort i och med "fettborttagningen". Den produkten pastöriseras bara. Om man vill skippa pastöriseringen får man ta och åka till någon mjölkbonde. ![]() Fattigast är minimjölk då det bara är skummjölk, jättebilligt för mejeriet att tillverka men av någon anledning säljer de det dyrare (om jag inte har fel). En bra tumregel att ha til när man handlar. Ju större ingredienslista desto sämre vara, i flesta fall. Ta vispgrädde vs fejkgrädde.. Vispgrädde innehåller bara 1 ingrediens, medan vissa fejkgrädde innehåller runt 10 st. Då är det nästan bättre att man köper vispgrädde och spär ut med mjölk eller nåt. Och så är det billigare för fabrikerna att göra fejkgrädde än vispgrädde, men de kan sälja det dyrare pga att det är "hälsosamt", vilket är bullshit. Ja, i princip all processerad smalmat är fulla med konstiga tillsatser. Man får mindre näring och mer "bukfylla". Konstigt att det kan säljas med hälsosamt som argument. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Medlem sedan: sep 2007
Inlägg: 386
|
alger har jag faktiskt aldrig testat. Har dessutom hört att det kan finnas mycket gifter i dem så det låter lite läskigt att äta det. Man måste nog veta vilka man trycker i sej
Man slår väl sönder fettet i lättare mjölk? Kommer inte riktigt ihåg hur det ligger till Men jag skulle nog inte vilja ge mina barn opastoriserad mjölk iaf.Men visst smakar den annorlunda..mer ko som jag minns det ![]() Fast på sommaren kan man ju märka även på köpemjölk att korna äter klöver. Den är inte så god då tycker jag ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Medlem sedan: okt 2006
Inlägg: 57
|
Protein finns i de allra flesta livsmedel,
det är mao inga större problem att få i sig rätt mängder, förutsatt att du äter en väl sammansatt kost givetvis. Baljväxter är en ypperlig källa för större mängder protein, och bör ingå i en vegetarisk kost. Vad gäller B12 så finns det naturligt i jorden, Vi skulle alltså få oss det naturligt om inte världen idag var så onaturlig och överrenlig. Vi tvättar bort B12 från morötter och annat. Därför behöver en vegan B12 tillskott. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Medlem sedan: sep 2007
Inlägg: 386
|
fast jord vill man kanske inte äta ändå
![]() Men det kanske förklarar varför endel gravida vill äta jord ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Medlem sedan: feb 2005
Inlägg: 3 988
|
Om man är gravid så hoppas jag för fostets skull att man äter kött, eller åtminstone går upp till vegetarian från vegan. Känner några vegetarianer som gick upp till att äta fisk och kyckling under graviditeten och amningen för barnens skull. De gick tillbaka igen sen när de slutat amma barnen.
Att äta jord är att krångla till det rejält och inte så bra för kroppen, med risk för att få parasiter. Lättare att äta ägg och mjölk då. |
![]() |
![]() |
![]() |
«
Föregående ämne
|
Nästa ämne
»
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 20:29.