![]() |
![]() | Nyheter | ![]() | ![]() | Artiklar | ![]() | ![]() | Bloggar | ![]() | ![]() | Forum | ![]() | ![]() | Bilder | ![]() | ![]() | Annonser | ![]() | ![]() | Recensioner | ![]() | ![]() | Länkar | ![]() | ![]() | Kalender | ![]() | ![]() | Medlemmar | ![]() | ![]() | Din sida | ![]() | ![]() | Om... | ![]() |




|
![]() |
#1 |
Medlem sedan: dec 2006
Inlägg: 1 109
|
Jag är laktovegetarian. Jag började som lakto-ovo när jag gick i femman, men tog ganska snabbt bort äggen också (ungeffär samtidigt som jag insåg att det mesta man gör med ägg gick bra att göra utan också, pannkakor och sockerkaka var dom viktigaste just då
![]() Periodvis äter jag nästan inga mjölkprodukter heller. Men det är lite från och till. Jag bor i en liten stad, så utbudet på ost utan animalisk löpe och mjölk utan läskiga tillsatser och liknande är begränsat. Så ibland "ger jag upp" och äter veganskt bara för att det är enklare. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Medlem sedan: jun 2006
Inlägg: 587
|
Jag är allätare, och kommer att förbli, men skulle gärna äta mer vegetariskt. Jag har dock svårt att hitta roliga, goda och mättande rätter att laga. Kan någon hjälpa mig med länkar till websidor med recept?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Medlem sedan: feb 2005
Inlägg: 3 988
|
En rätt som är bland mina favoriträtter som är vegetariskt (laktovegetarisk) och är snabb att tillaga:
Pasta med ädelostspenatsås. Sås: Ha i lite hackad spenat (från frysta) lite mindre än halva "normal kastrull" vad det nu var för storlek... Om de är stenhårda, värm tills de blir mjuka. Tillsätt en hel bit kvibilles ädelost, fetthalt bestämmer du men jag brukar ta 33 eller 36% rör om tills osten har smält och såsen är varm. salta och peppra efter smak. servera med pasta. Jag brukar äta med chilisås (den klassiska, inte asiatisk) till, men det är ju upp till var o en. ![]() Oj ja just det, det räcker för 2 personer. Eller 1 person om det är jag (fast då kanske jag inte har i hela osten). ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Medlem sedan: sep 2005
Inlägg: 400
|
Vegetarian!
Dvs äter ägg och dricker mjölkprodukter men skippar allt vad kött, fisk, fågel, skaldjur... heter! Jag blev det när jag var 14 (har således vart veg i 11 år) efter att jag - inbiten hästtjej - hittade hästkött i både prickikorv och falukorv hemma. Huga!! Jag är vegetarian av anledningen att jag inte tycker att det är rätt att föda upp andra varelser enbart för att slakta dem, när det finns så många andra alternativ till mat som inte involverar fråntagandet av någons liv! Att både miljön och min hälsa tjänar på det hela är mest en bonus.. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Medlem sedan: jul 2007
Inlägg: 1 332
|
Allätare här, men äter inte värst mycket kött nu när jag inte har jägare i huset längre. "Köpekött" smakar inget när man är van vid vilt! Och dessutom känns det etiskt bättre med viltkött, eftersom de djuren i alla fall levt ett naturligt liv till den dagen det small...
Pasta med ädelostsås har alltid varit en favvo-rätt här hemma, även hos personer som har åsikten att de har inte ätit mat om de inte fått kött! MUMS! |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Medlem sedan: nov 2003
Inlägg: 267
|
Nu kan jag inte låta bli att skriva hur jag lever.
Vi äter kött varje dag.Vi köper vårt kött av bönder runt oss. Potatis morötter och lök direkt av odlare.Fisken från fiskaren. Ullen kommer från mina får eller grannens. Jag tycker allt är rätt och man ska själv bestämma vad man vill äta. Men hemma hos oss är det inte Söndag om vi inte äter en söndagsstek med gräddsås. Lena i virkvarn |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Medlem sedan: feb 2005
Inlägg: 3 988
|
Mums med söndagsstek, även om det inte är söndag.
![]() Brukar passa på när det är billigt med stora bitar. Men nu blev det inte så vegetariskt snack, så sorry!! Jag undrar en sak, ni som äter mycket grönsaker och rotfrukter brukar ni gå efter säsong eller äta allt precis när som helst? Jag tycker att tomater i svenska butiker ofta är väldigt smaklösa, nästan bara de man dragit upp hemma smakar gott. Jag har läst lite om odling i stor skala. Man utarmar jorden så mycket, att grönsaker bara innehåller någon procent av näring de hade för 100 år sedan. Och bara under 10-20 år så har det försämrats markant. Så alltså är grönsaker och frukter i princip vattenfyllda kolhydratsaker som innehåller nästan ingen näring. Vildvuxna dito är förstås mycket bättre, likaså hemmaodlade, om man inte utarmar. Man måste byta odlingsplats så att den gamla kan få återhämta sig i några år. Men i industriskala ger man bara näring så att det växer bra, men inte så att det blir nyttigt. Man känner det på smaken, när man jämför med hemmaodlade eller vildvuxna med industrigrönsaker... Så det är inte bara kött som "far illa" när det är i industriskala. Båda kött och grönsaker blir smaklösa. Vilt är bra för då får djuren växa upp normalt och ha ett normalt liv ända fram till dödsdagen. Det kan man inte säga om industrikött. Smakar också mycket gott. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Medlem sedan: jul 2007
Inlägg: 1 332
|
Jag äter inte värst mycket av "standardgrönsakerna" tomater och gurka. Ser det inte som näring, utan bara lite upp-piffning (vilket i och för sig inte är att föräkta!). Min "grönsaksdos" får jag huvudsakligen från rotfrukter. Framför allt på hösten. Har älskat rotfrukter ända sedan jag var liten, och under hösten kan man ju verkligen frossa i närproducerat till väldigt bra pris!
Jag saknar litegrann att bo på landet som jag gjorde fram till för några år sedan. Att kunna promenera bort och köpa närproducerat! Nu får jag ta bilen om jag vill ha annat än det lokala butiken tar hem, och det gör jag inte gärna. (Å andra sidan fick man ju på den tiden ta bilen till i stort sett allting annat som jag nu kan cykla till... Hmmmm... tål att tänka på...) |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Medlem sedan: jun 2007
Inlägg: 26
|
christel: Självklart lever inte alla djur i spiltor. Under sommarhalvåret så bor de flesta nötkreatur utomhus. Även om man köper nötkött som ätit bra svensk mat och lever bra så bidrar ändå produktionen av nötkött med ca 18% av växthusgaserna om vi ska gå in på det. Detta för att när kor fiser så bildas metangas vilket i sin tur bidrar mer per kilo till växthuseffekten än koldioxid. Om du nu tror på växthuseffekten vilket jag vet att en del inte gör.
![]() Delfintua: Det är ganska omständigt att vara vegan. Det krävs mycket mer planering för att få i sig allt, svårt att resa eftersom att det finns få veganska rätter på restauranger. Ibland kan man göra om rätter men ofta går inte det då ost och grädde brukar vara en stor del av maten. Min far är dessutom väldigt mycket emot all form av vegetarianism och veganism så jag har riskerat lite av vår relation på grund av detta. Ni tycker säkert att det låter riktigt befängt att göra något sådant men jag skulle verkligen må dåligt av att äta annat än veganskt. Jag äter också mycket rotgrönsaker. Precis som Sotis så använder jag gurka, tomat och sådana grönsaker som smakhöjare, inte som någon källa till näring. Ett favoritrecept som finns i de flesta kokböcker. Potatis och purjolökssoppa! Jättegott! Spenatsoppa är också en favorit (drick ett glas juice till eftersom att C-vitamin gör att du lättare tar upp järnet!). Gjorde nyss också en mumsig soppa med röda linser och spenat som var grym! Behöver jag nämna att jag tycker mycket om soppor? |
![]() |
![]() |
![]() |
«
Föregående ämne
|
Nästa ämne
»
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 20:32.