Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

BOKNYTT: Vackra väskor och Virkmagi


Av Ulrika Lindh


Foto: Thomas Harrysson

Sy väskor vackra som smycken
I päls, skinn, ull, reflexband, återbrukade jeans, applikationer och med fina broderier kan du nu sy väskor vackra som smycken. Formgivaren och konsthantverkaren Helena Bengtsson visar i nya boken hur du gör för att trolla fram vackra väskor som rymmer det viktigaste och som går att bära både till vardag och fest.

Förutom utförliga beskrivningar och mallar till väskorna får du tips på allt från material och verktyg, till vilka stygn som passar och hur du syr bästa handtaget i skinn. De flesta av bokens femton väskor är sydda för hand, men några sys på maskin eller har foder som är sytt på maskin. Väskorna i boken är inspirerade av kjolväskan, eller kjolsäcken, som är namnet på en liten väska som bärs till folkdräkten. Några av väskorna har en tydlig koppling till en särskild svensk bygd och dess dräkttradition, andra är mer fristående. Det de alla har gemensamt är att de ska rymma det allra viktigaste och samtidigt signalera ett personligt uttryck.

Författare Helena Bengtsson har en magisterutbildning i textildesign vid Textilhögskolan i Borås och har även studerat Textilkonst vid Högskolan för Design och Konsthantverk vid Göteborgs universitet. Med öppen blick undersöker hon kulturarvet och använder det som inspiration- och kunskapskälla i sitt arbete.
”Att fördjupa sig i den folkliga traditionen har närmast blivit en livsstil för mig. Det berikar all slags formgivning, oavsett om resultatet ska bli en skinnväska eller en tryckt textil för offentlig miljö. Det känns fint att liksom ställa sig i raden, maka sig en plats i traditionen och vara som folk”.

Se smakprov och bläddra lite i boken.


Foto: Thomas HarryssonFoto: Thomas Harrysson

MORMORSRUTOR DU INTE ANADE FANNS
Med mormorsrutan som grund kan du virka oväntade mönster som bland annat leder tankarna till blomrabatter, kypertväv, afrikanska tyger och 1950-talet!

Maria Gullberg, virkningens mästarinna, har än en gång fördjupat sig i virkningens möjligheter. I nya boken Virkad mönstermagi tar hon avstamp i den klassiska mormorsrutan och leder oss vidare mot nya spännande mönster: en del av dem bildas av en enda sorts av ruta medan andra bygger på en rapport skapad av flera olika rutor. Genom att vrida och vända på rutorna och rapporterna uppstår mönstermagi med nya möjligheter. Inspirationen till de olika formerna har Maria hämtat från sitt eget grafiskt strama formspråk men också från den frodiga folkliga traditionen.

Boken innehåller ett 20-tal mönster och flera färdiga produkter som kudde, väska, matta och filt. Till varje mönster finns tydliga virkdiagram som gör det lätt att virka rätt. Svårighetsgraden i projekten sträcker sig från lätt till svårt – även du med stor virkvana utmanas!

I inledningen av boken ger Maria tips och idéer på hur hon tänker virkning. De olika maskorna i virkning finns illustrerade och även en omvandlings tabell för virknålar.

Maria Gullberg är utbildad på Konstfack och den ledande förnyaren av virkningen i Sverige. Hon har under åren utvecklat tekniken och experimenterat fram nya och spännande strukturer och mönster. Hon är verksam som formgivare och inspiratör med både kurser och utställningar. Detta är Maria Gullbergs fjärde bok utgiven på Hemslöjdens förlag.

Här kan du se ett smakprov och bläddra lite i boken.


Foto: Thomas Harrysson


(Logga in för att skriva en kommentar)
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons