Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Linet är skördat!


Av Ulrika Lindh

Det blåste hårt och linet vajade i vinden när det var dags för skörd. Dagen innan regnade det och dimman låg tät, berget på andra sidan syntes inte så det kändes skönt att det blev torrväder när det var dags att skörda.

Linet ska dras upp med rötterna och jag började utifrån förstås, till en början tog jag alldeles för stora buntar och fick med för mycket jord upp. När jag minskade buntarna gick det mycket lättare både att dra och att slå av jorden.

Varefter buntarna drogs upp så la jag dem på en bänk för en första genomgång och se om det följt ogräs med upp. Det hade det inte gjort så mycket det mesta hade stannat kvar i pallkaragen.

Skörden blev större än jag trott och jag är glad att jag i den här omgången inte satt mer, men jag vill ha en lite större till nästa år.

Sedan flyttade jag alltihop till en soligare plats där det kunde få soltorka under dagen.

Jag njöt av att se det ligga i solen för en första torkning.

Det fick ligga över natten och som tur var så var inte luftfuktigheten så hög nu som det varit dagarna innan så dagen efter kändes det lika fint. Nu buntade jag ihop dem med snöre så de blev V-formade och kan hänga över något och torka.

Det kan ta upp till två veckor eller mer för linet att torka, sedan ska det frörepas innan det kan bearbetas. Någon frörepa har jag inte men det ska jag snickra själv.

Däremot så finns numer en linbråka som jag hittade på loppis i somras, vilken tur va? Så här ser den ut:

Linbråkan i uppfällt läge, där lägger man de rötade linstråna och sedan slår man ihop den för att mjuka upp de yttre vedartade fibrerna på linet.

Så ser den ut i hopfällt läge.

Det krävs lite tålamod att genomföra en sådan här process och vi får se på vilket sätt det ska rötas, har inte riktigt bestämt det än. Men en sak är säker, det här är ett väldigt roligt projekt!

Nästa avsnitt: Linet är äntligen frörepat.(Logga in för att skriva en kommentar)
2016-09-06 19:21   Bodil N
Åh, det är så roligt att följa din linodling! Tänk att du hittade en linbråka när du som bäst behöver en :-) Jag ser fram mot fortsättningen.
 
2016-08-31 17:59   Marianne Cronebäck
Låter som en spännande utmaning. Jag följer detta med stor intresse, bara för att det låter så kul att hålla på med.
 
2016-08-30 10:06   Ulrika Lindh
Jag tror det här med rötningen kan bli lite svårt när man aldrig gjort det tidigare och inte vet hur fibrerna ska kännas när de är färdigrötade. Men det blir spännande.
 
2016-08-29 22:25   Bibbi Lundgren
Åh, håller med ett roligt projekt.
Spännande att se hur du går vidare.
 

Fler artiklar

Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons