Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Linodlingen har kommit igång


Av Ulrika Lindh

Det var med glädje jag lyfte på fiberduken och såg de gröna linskotten titta upp. En ljus vacker grönska som bådar gott för att det ska gå att få ihop någon eller några linkärvar i år, och sedan genoföra hela linberedningsprocessen.

Efter förra årets misslyckande så såg jag till att gödsla ordentligt och fyllde på med mycket lucker jord, dessutom har det regnat mycket efter den varma perioden som var i början på maj. Det känns väldigt spännande och jag vågar nu börja planera om jag ska bygga egna redskap eller försöka få tag på dem på annat sätt.

Häckla linet kan jag göra då jag för flera år sedan skaffade denna "ryggkliare".

För dig som är intresserad av lin och linberedning kan jag varmt rekommendera boken "Linboken - Hemodling och hemberedning"  av Kåre Fröier och Henryk Zienkiewicz. Den finns inte i nytryck men går nog att få tag i på antikvariat eller på loppisar. Jag kommer att använda mig av den under hela detta projekt.

Den är otroligt informativ och tar upp både linets historia och fiberlära samt allt från odling till skörd och vilka redskap som behövs för beredningen av linet. 


Skäktbräda från Skansens Lin och ulldagar.


I senaste numret av tidningen Väv står det mycket om lin och linne och även om nässelfibrer. Nässlor behöver man ju inte odla de är bara att gå ut och plocka, kanske det blir några kärvar nässlor också som prov för att göra lite garn av.

Nästa uppdatering av linodlingen kommer till midsommar.

Vill du ha en liten linodling också, varför inte sätta några frön i en kruka och se hur det går?

Nästa avsnitt "Nu blommar linet".(Logga in för att skriva en kommentar)
2016-06-19 18:59   Bodil N
Det skall bli spännande att se hur det går. Det går säkert bättre i år!
 
2016-06-02 06:08   Bibbi Lundgren
Så fint det ser ut.
Gillar "Skall sås mellan hägg & syren"
 

Fler artiklar

Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons