Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Fint pris till textilkonstnärinnan Britta Marakatt-Labba


Av Ulrika Lindh

Hennes berättelser är monumentala och närgångna på en och samma gång. Broderierna återfinns ofta i offentliga miljöer som universitet och kyrkor, men skapar en unik närhet till betraktaren. Med stor hantverksskicklighet och färgkänsla skapar Britta Marakatt-Labba konst om den samiska historien och nutiden, om kolonialism och rovdrift, om ljus och mörker och om naturens och människans sårbarhet.
Britta Marakatt-Labba, född 1951 i Karesuando, är bosatt och arbetar i Övre Soppero.
Hennes speciella teknik är broderi med tunna garner i ull, lin och silke på linne, i kombination med screentryck och collage. Hennes särpräglade och poetiska arbeten har ofta motiviskt ursprung i den samiska kulturen.
Britta Marakatt - Labbas produktion spänner över mer än tre decennier och omfattar framför allt textila bildverk, men också grafik, bokillustrationer, scenografi och kostymer för film och teater. Hennes mest kända offentliga utsmyckning är det 40 centimeter höga och hela 24 meter långa broderi som skildrar den samiska historien och mytologin. Detta verk hänger på Tromsö universitet.

Britta Marakatt - Labba har visat sina verk i ett flertal separat - och grupputställningar i Sverige och internationellt. Hon är representerad i norska, svenska och finska offentliga samlingar, och har mottagit flera
kulturpriser och utmärkelser. Bland dem återfinns Kauppistipendiet 2012,
Asa Kitokstipendiet (2011), Kulturstipendiet Rubus Arcticus (2000) och Anna Nordlander - priset (1993).

Britta Marakatt-Labba Foto: Ewa Rudling

Gannevikstiftelsen delar ut stipendier till konstnärer inom bild- och form, musik, teater, dans och film. Läs mer om stiftelsen här.


(Logga in för att skriva en kommentar)
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons