Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Sysidans linodling


Av Ulrika Lindh

Flera år har jag tänkt att prova på att odla lin till en egen liten härva garn, nu ska den planen sättas i verket. Linet som används till linne är spånadslin. Det finns oljelin som används till just linoljeprodukter då det både är kortare och kraftigare till växten, och spånadslin som har längre stjälk och har högre fiberhalt än oljelinet.

Fröna ska sås mellan hägg och syren och där jag tänkt odla det är tiden inte riktigt inne än. Någon gång under Kristi Himmelfärdshelgen ska det nog vara dags. Till dess så ska jorden förberedas och vattnas, till min hjälp under odlingen och till beredningen köpte jag en bok på ett antikvariat "Linboken - Hemodling och hemberedning" av Kåre Fröier och Henryk Zienkiewicz. Utgivningsår 1979 på LTsförlag. Det är en bra bok som handlar om allt från odling, beredning till tvättråd med mera.

I ett blogginlägg då jag besökte Skansens Lin- och ulldagar så finns lite bilder från hanteringen av lin. Ull- och lindagarna är årligen återkommande på Skansen. Här är blogginlägget.

Nästa rapport kommer när det är dags att sätta fröna i backen.(Logga in för att skriva en kommentar)
2015-05-09 20:04   Bibbi Lundgren
Säger som jag sagt förut.
Du är full av bra idéer Ulrika.
Vi väntar på nästa rapport.
 
2015-05-08 15:14   Birgitta Wihlborg
Kanske hälsar på dig mellan hägg och syren ;)
/Birgitta (din vän i förskingringen)
 

Fler artiklar

Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons