Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Hemslöjden delar ut stipendier


Av Ulrika Lindh

Varje år delar Hemslöjden ut stipendier till personer som i sitt arbete, i sina studier eller med sin verksamhet har bidragit till hemslöjdsrörelsen i Sverige.

I går, den 15 september, delades 100 000 kronor ut till åtta personer som bland annat väver med inspiration från kartor och Patti Smiths poesi, skapar fantasifulla modekreationer med löshår och gamla slöjdtekniker, tillverkar offentlig utsmyckning med hjälp av industriell vävning och unika handtryck.

Årets stipendiater kommer från olika delar av landet och utlandet - bland annat Mora, Leksand, Skara, Borås, Hönö, Landskrona och London.

Stipendierna delades ut på eventet Handmade Issues på Bonnier Konsthall i Stockholm.

Årets stipendiater

Bo Hammarskjölds stiftelse:

Hanna Björklund Olsson, Stockholm/Leksand

Hanna Björklund Olsson är 22 år och kommer från Leksand, Dalarna. Just nu studerar hon modedesign för tredje året på Beckmans Designhögskola. I sitt arbete har Hanna jobbat mycket med återbruk, bland annat så har hon skapat en kollektion i helt återbrukat material där ett av plaggen var en klänning bestående av sönderklippta aluminiumburkar.

Hanna tilldelas Bo Hammarskjölds stipendium med motiveringen: Hanna har en fantastiskt kreativ fantasi som hon omvandlar till de vackraste plagg. Hon tilldelas 20 000 kronor för att bland annat utveckla sina idéer i projektet ”Swedish Trend”.


Hanna Björklund Olsson


Foto: Johanna Hüttner Lemoine 
Design: Anna Björklund Olsson

Karin Eldforsen, Landskrona

Karin Eldfors Foto: Mia Widell

Med ett flertal textila utbildningar bakom sig har Karin Eldforsen på senare år fördjupat sig i den folkliga tvist- och korssömmen, en teknik och ett ämne som hon även har startat en forskningscirkel kring. I början av 1900-talet var tvist- och korssöm en populär produkt för hemslöjdsbutikerna i Skåne och mängder av materialsatser i tekniken såldes. Under 2013 genomförde Karin en revidering av det pedagogiska kors- och ylletvistmaterialet genom att bland annat plocka fram originalfärger till materialsatserna.

Karin Eldforsen tilldelas 20 000 kronor från Bo Hammarskjölds stiftelse med motiveringen: Karin har under de senaste åren fördjupat sig i tvistsömmens historia och startat olika forskningsinriktade projekt i ämnet. Karin tilldelas 20 000 kr för att fortsätta arbetet med att lyfta fram, inventera och rekonstruera den folkliga tvistsömmen och korssömmen.


Design och verk av Karin Eldforsen

Hannah Waldron, Stockholm/London


Hannah Waldron tillsammans med sitt verk To Houshi onsen Foto: Hannah Waldron

Hannah Waldron är precis nyutexaminerad från Konstfacks mastergrupp i textil och jobbar med handvävning. I sitt arbete utforskar Hannah sambandet mellan vävning och karttillverkning. I vissa projekt utifrån sig själv och sina egna erfarenheter eller som i hennes examensarbete utifrån Patti Smiths dikt The Coral Sea.

Hannah Waldron tilldelas ett stipendium från Bo Hammarskjölds stiftelse med motiveringen: Hannah har en stark känsla för komposition och form. Hon har under sin utbildning på Konstfack studerat sitt specialområde bildväv och hon tilldelas 5 000 kr för att fortsätta utveckla och studera bildväv.


Cloud in Hand, detalj av bildväv. Foto: Hannah Waldron

Emma Frost, Mora


Emma Frost Foto: Malin Bohm

Emma Frost har gått den treåriga sömnadsutbildningen vid Sätergläntan skola i Insjön, där hon riktat in sig på folkligt dräktskick. Hon har även en kandidatexamen i textilvetenskap från Uppsala universitet. Emma har på senare år blivit intresserad av dräktskicket i Åhls socken (Insjön/Dalarna) och anser att det är viktigt att ta tillvara på all den kunskap som finns där och hålla den levande och aktuell.

Emma Frost tilldelas 5 000 kronor från Bo Hammarskjölds stiftelse med motiveringen: Emma har en gedigen utbildning inom sömnad och textilvetenskap. Hon tilldelas 5 000 kr för att påbörja arbetet med att fördjupa sig i sömnaden och dräktskicket i Åhls socken i Dalarna.


Detaljbild på spencerjacka Foto: Emma Frost

Märtha Gahns stiftelse:

Birgitta Nordström, Hönö


Birgitta Nordström Foto: Peder Hildor

Textilkonstnär Birgitta Nordström är utbildad på HDK i Göteborg där hon också arbetat som lektor i textilkonst. Birgitta har en gedigen meritlista med separatutställningar, samlingsutställningar och en mängd konstnärliga uppdrag för kyrkor och andra offentliga byggnader. Ett av hennes senaste uppdrag är skapandet av biskop Per Eckerdals nya biskopskåpa som invigdes 2013.

Birgitta Nordström tilldelas 25 000 kronor från Märtha Gahns stiftelse med motiveringen: Birgitta har unika kunskaper om material och kvalitéer. Hon visar en stor hantverksskicklighet i sina vävda textilier. Hon tilldelas 25 000 kr för att möjliggöra arbetet med ett bårtäcke och för fördjupande forskning i vävtekniker.


Detalj bårtäcke Foto: Peder Hildor

Ingeborg Strömbergs stiftelse:

Johanna Samuelsson, Borås

Johanna Samuelsson har i sitt kandidatexamensarbete ”Solkatt” vid Textilhögskolan i Borås arbetat med tekniken vävd shibori. I detta arbete har hon utforskat samspelet mellan mönstrade ytor och ljus för att skapa en textil utsmyckning. Resultatet är ett möte mellan konstruktion av textil och ytbehandling, mellan industriell vävning och tryck för hand. Utsmyckningen i arbetet är inspirerad av solkatter, hur ljuset reflekteras och blänker över en yta.

Johanna Samuelsson tilldelas 5 000 kronor från Ingeborg Strömbergs stiftelse med motiveringen: Johanna har metodiskt utvecklat och fördjupat sig i vävd shibori under sin utbildning vid Textilhögskolan i Borås. Hon tilldelas 5 000 kr för att kunna fortsätta utforska och fördjupa sig i ämnet.


I sitt arbete Solkatt har Johanna använt sig av tekniken vävd shibori för att utforska samspelet mellan mönstrade ytor och ljus för att skapa en textil utsmyckning. Foto: Johanna Samuelsson

Katja Beckman, Stockholm/Skara

Katja Beckman från Skara har examen från HV-skola i Stockholm men har också studerat vid Textilhögskolan i Borås, Nyckelviksskolan i Stockholm och Kawashima textile school i Kyoto, Japan.  Just nu läser hon masterprogrammet i textil på Konstfack. I sitt arbete jobbar Katja skulpturalt och undersöker olika materials möten och blandningar. Hennes examensarbete på HV-skola var en röd dräkt i lin och löshår där olika strukturer, tekniker och material blandades med varandra.

Katja Beckman tilldelas 5 000 kronor från Ingeborg Strömbergs stiftelse med motiveringen: Utifrån traditionella stick- och vävtekniker utformar Katja de mest fantastiska former. Hon tilldelas 5 000 kr för att fortsätta utforska strukturer och skulpturala former inom vävningen.


Verk av Katja Beckman Foto: Katja Beckman

Carl Lamberths stiftelse:

Marie Sundberg, Göteborg


Marie Sundberg har utbildat sig på HV-skola i tre år inom vävning och konstsömnad där hon avslutade sina studier med att ta gesällbrev i handvävning/konstvävning. Nu studerar Marie textilkonst på HDK i Göteborg där hon har hittat en teknik som hon ser som sitt uttryckssätt. Nämligen stickning som hon hittills endast har utforskat på ett tvådimensionellt plan. I sitt examensarbete vill hon ta det till en tredimensionell nivå och detta med inspiration från Abisko och Kiruna.

Marie Sundberg har tilldelats 15 000 kronor från Cal Lamberts stiftelse med motiveringen: Marie har en stark förankring i hantverket och använder teknikerna på ett fritt och spännande sätt. Genom en studieresa till Kiruna och Abisko vill hon samla inspiration och material till sitt examensarbete. Arbetet blir en samtidskommentar kring frågan om en hel stad kan flyttas.


Stickad tredimensionell björk av Marie Sundberg.

Mer information om Hemslöjdens stipendier: www.hemslojden.org/stipendier

Mer information om eventet Handmade Issues: www.hemslojden.org/handmade


(Logga in för att skriva en kommentar)
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons