Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Är du på väg att köpa symaskin - läs detta först!


Av Ulrika Lindh

Köpa symaskin - vilken ska man välja?

En av de vanligaste frågorna i forumet är ungefär "Vilken symaskin ska jag köpa?", eller en märkesfråga kring en viss maskin. Ofta finns redan en massa bra svar i forumet. Här är en liten guide till hur och var du kan hitta svar innan du ställer en fråga i forumet.

En fråga man först kan ställa sig är vad man har tänkt sig att sy för saker. Moderna maskiner har massor av finesser som imponerar vid en demonstration, men hur ofta kommer du använda dem egentligen? Försök göra en lista med saker du har som krav på att din maskin klarar.

Du kan börja med att titta på de olika tillverkarnas hemsidor och för att göra dig en uppfattning om vilka maskiner de har.

Bernina

Brother

Husqvarna

Janome

Juki

Pfaff

Singer

Toyota

Yamata

Har du symaskinsförsäljare där du bor så gå runt till dem och titta på maskinerna, be att få provsy. Ta med lite lappar hemifrån, skriv ner vilket märke som syr de olika sömmarna så kan du jämföra hur de syr. Skriv ner de frågor du vill ha svar på, det är lätt att glömma när man kommer till butiken.

Titta igenom Sysidans recensionsbank eller sök på den maskin du är intresserad av i recensionsbanken, du kan också söka på skrivna recensioner (alla produkter är ej recenserade).

Är det ändå frågor som du inte fått svar på så sök i forumet och se om du hittar svar där först innan du ställer din fråga. Du får ofta bättre svar på mer specifika frågor om en viss maskin än den breda frågan ”Vad skall jag köpa?”. Skriv också en tydlig rubrik på ditt inlägg.

Har du möjlighet att gå på symässor är det ett fantastiskt tillfälle att se det senaste från symaskinsbranschen och även att få möjligheten att känna och sy på maskinerna. Ofta har de också "mässpriser" så man kan få dem till bättre priser än normalt. Dessa priser brukar de ha även i butiken någon vecka efter mässan om man behöver lite extra betänketid, men kolla det först med försäljarna - det kanske inte gäller alla.

Det är alltid svårt att råda kring val av symaskiner och man måste ta hänsyn till många faktorer, för de maskiner jag trivs med trivs inte andra med. Ibland har någon otur och får en maskin som krånglar mycket samtidigt som andra kan ha samma maskin som aldrig krånglar.

Idag går det ju att köpa symaskiner på internet både från utlandet och Sverige, extra viktigt är då att ta reda på vilka köpvillkor som gäller.

Fördelen med att handla i butik är att man alltid har någonstans att vända sig om maskinen krånglar eller behöver service, du får också en manual på svenska. Räkna inte med att få en svensk manual från den svenske importören om du köpt från utlandet. Det ingår ofta en kurs där du får lära dig maskinen vilket gör att det blir både roligare och enklare att komma igång med sömnaden.

Har du redan en maskin som du inte är nöjd med eller vill uppgradera dig gäller ju samma som ovan.(Logga in för att skriva en kommentar)
2013-02-25 23:35   Göran Lindqvist
Min rekommendation är att inte köpa en allt för billig maskin, aldrig under 2000 kr. Jag använder bara symaskiner med dubbelmatning för att det underlättar mycket. Om du inte vill köpa en ny så finns det många bra och starka beg. symaskiner för 1000 kr och uppåt.
 
2013-02-17 08:03   Lotta Nilsson Persson
Superbra sammanfattning!!!!
 

Fler artiklar

Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons