Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

5:e december - hej tomtegubbar och tomtegummor


Av Ulrika Lindh

Garntomtar två sorter -repris från förra kalendern

Tomtar kan man ha många av och om inte bord och fönsterytor räcker till så kan man hänga upp dem, som man gör med de här.

Så här gör du tomten till vänster

Du behöver:
Stadig kartong, sax, garn rött och vitt, knappar eller tovull till ögon och näsa, och lite tålamod eller trevligt sällskap.

Börja med att bestämma hur stor tomte du vill ha och rita upp på kartongen. Den här gjorde jag med en diameter på 12 cm och ramen att trä garnet omkring är 2 cm bred.

Sedan tog jag det röda garnet och mätte upp trådar som var 80 cm långa (de viks dubbelt när man knyter om dem). Jag lindade trådarna till en härva, hur många trådar som går åt beror lite på hur tjockt garn man har, man får klippa till fler om de tar slut. Men börja med minst 50 trådar så har du kommit en bra bit.

Istället för att trassla och trä saxen i öglorna så klippte vi trådarna rakt av i ändarna, se nedan:

Gör likadant med det vita garnet men det ska vara kortare trådar, dessa klippte jag 50 cm långa.

Så, då var det dags att börja knyta trådarna runt kartongringen. Vik tråden dubbel, knyt den runt kartongen med en stadig dubbelknut.

Fortsätt så tills halva ringen är täckt med rött garn, gör likadant med det vita garnet på resten av kartongringen.

När skägget är klart så knyter du ihop det röda garnet så att det blir en tomteluva. Sedan ska ögon och näsa på plats, jag tog två små knappar till ögon och tovade en liten rund näsa av beige tovull (det går lika bra med knapp). Sy fast ögonen och näsan, de ska hänga ner en liten bit från kanten. När det är gjort vill tomten direkt hängas upp till allmän beskådan.
Lycka till!


Färdig tomte

Så här gör du de två mindre tomtarna:

Du behöver: kartong, garn i de färger du vill göra tomtarna i, flirtkulor till huvuden (jag hade färdigmålade ansikten på mina, men med tunn penna målar man lika bra själv), nål att sy fast huvudena med, lim, tyg till mössor.

Klipp till kartongen, till kroppen ska den vara något större än till armarna. Denna är 12 cm och den till ärmarna är 10 cm. Börja med att linda garnet till det som ska bli kroppen, man får bedömma efter tjockleken på garnet hur många varv som behöver viras, sedan gör man likadant med ärmarna, och bestämmer vilken färg de ska ha.

Sedan trär man försiktigt av garnet från kartongbitarna och knyter till nedtill på armarna och trär in dem genom kroppsgarnet.

Sedan knyter man runt midjan och delar garnet så två ben bildas och knyter om vid foten, för att göra kjol så klipper man upp öglorna längst ner istället.

Sy sedan fast huvudena på kroppen, tomteluvan gjorde jag här av filt grå och benvit, som jag sedan limmade på. De kan ju göras i flanell eller annat tyg, eller stickas eller virkas.

Och här är slutresultatet:(Logga in för att skriva en kommentar)
2012-12-13 18:41   Tina Vestberg
Retro nostalgi :)
 
2012-12-06 15:23   Ulrika X
Tack för det fina tipset! De här tomtarna kommer vi göra i helgen :)
 

Fler artiklar

Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons