Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Ny bok: Virkat Smått & Gott av Johan Bursell


Av Ulrika Lindh

Här är den nya boken och intervjun med Johan.

Boken innehåller mönster av små och lite större djur, en snögubbefamilj, julgransprydnader, frukter mm. Alla mönster är markerade med en svårighetsnivå så det finns något för alla. Det finns även tydliga bildillustrationer på hur du virkar olika maskor både för den som är nybörjare och för den som vill lära mer.

Här är några bilder på mönster som finns i boken:


Snögubbefamiljen


Larv


Kråka


Sysidan ställde några frågor till Johan som är både slöjdlärare och virkboksförfattare:

Du har gett ut böcker tidigare vet jag men vilken bok i ordningen är detta?

Detta är min 4:e bok, de tidigare heter "Virka kläder i nyskapande design", "Virka vantar, halsduk och mössa" och "Virkat, helt enkelt!"

Var hittar du inspiration till dina figurer? Som t ex "Matiga gubben" i den nya boken?

Just den figuren kom jag på när jag var ca. 15 år, att använda en hel maträtt till en gubbe. Annars får jag mycket inspiration när jag är ute och promenerar, det kan vara ett mönster på en tegelvägg eller blommor. Mycket idéer dyker bara upp i huvudet. Snöstjärnan i nya boken, såg jag först på vintersportprogrammen i TV.

Hur gör du när du skapar dina mönster?

Jag har en idé i huvudet, som jag ibland ritar eller skriver ner, men ofta börjar jag provvirka direkt för att se vad det blir av. Ofta arbetar jag med ett mönster under rätt så lång tid och ändrar idén under arbetets gång. Ibland blir det inte alls det jag tänkt från början.

Har du planer på att ge ut fler virkböcker?

Det beror lite på hur det går med respons och försäljning, jag har en hel del idéer som jag skulle vilja göra något av och jag tycker att det är kul att göra virkböcker, så det är mycket möjligt att det kan bli fler. Med denna bok har jag gjort allt själv, alltifrån mönster till layout och marknadsföring/distribution. Hade jag inte tyckt att det var så otroligt kul, så hade jag aldrig gjort det.

Märker du som slöjdlärare om intresset för slöjdande inom textilt ökar bland unga?

Ja, det tycker jag, särskilt virkning har blivit mer populärt. Det beror nog på att det finns så mycket idéer på vad man kan virka, både kläder och figurer.

Slutligen, har du något virkprojekt du drömmer om att göra?

Tja, ett par byxor kanske vore spännande att försöka sig på, det har jag aldrig gjort. Annars är det spännande att kombinera olika tekniker, t ex virkning och stickning. Ligger ju lite i tiden också, med virkade detaljer på stickade kläder, mössor mm.

Här kan du läsa mer om Johan (Logga in för att skriva en kommentar)

Fler artiklar

Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons