Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Hemslöjden firar 100 år 2012


Av Ulrika Lindh

Hemslöjden och Liljevalchs bjuder in hela Sverige att delta i skapandet av ett kollektivt konstverk.

Hemslöjden och Liljevalchs bjuder in hela Sverige att delta i skapandet av ett kollektivt konstverk.
Foto: Martin Jämtlid

År 2012 har Hemslöjden i Sverige funnits i organiserad form i 100 år. Ett jubileum kommer att synas och märkas i hela landet med start i maj och avslutning runt Lucia i december.

Nu har alla i vårt avlånga land möjligheten att delta i Hemslöjdens jubileumsutställning på Liljevalchs i Stockholm. Det enda som alla intresserade behöver göra är att anmäla sig till skapandet av det kollektiva verket ”Ser du löven för alla träd”. Verket kommer att visas sommaren 2012 i samband med att Hemslöjden fyller 100 år. Från och med idag går det att anmäla sig för att göra ett av de 2000 löv som ingår i ”Ser du löven för alla träd”.

Information om hur man anmäler sig till det kollektiva konstverket ”Ser du löven för alla träd”

Den 6 juni 2012 öppnas den stora Jubileumsutställningen på Liljevalchs i Stockholm, där varje rum kommer att ha ett eget tema. Vi kommer att lyfta fram det fantastiska och det unika i Hemslöjden, människorna bakom den samlade djupa kunskapen, traditioner, material, tekniker, alla föremål, det hållbara, det genuina och det överraskande.  

En viktig del i Jubileumsutställningen är det kollektiva verket med 2000 löv – 100 träd med 20 löv på varje – som löper genom utställningssalarna. Syftet med det kollektiva verket är att ge människor i och utanför Hemslöjden möjlighet att delta.  

Alla som älskar görandet och slöjdandet kommer att ha en chans att skapa ett löv. Man behöver inte tillhöra någon förening för att delta, men antalet löv är begränsat till 2000. Varje löv har formatet 80 X 50 cm och består av en stomme i 18 mm plywood som kan liknas vid en spännram med ett skaft som fylls på i det material och i den teknik lövmakaren väljer. Det kan vara genom att sticka, virka, brodera, smida, såga, väva, måla, trådtjacka, eller något helt annat. De som registrerar sig för att skapa ett löv kommer att få en utsågad ”lövstomme”. Man kan också välja att använda stommen som mall om man vill göra lövet i ett annat material.

Löven kan ses som en spegling av skaparen och resultatet kommer att vara summan av personens materialval, teknik, kunnande, etnicitet och kärlek till görandet. Det är enbart fantasin som sätter gränser. Det är lätt att se framför sig, denna vackra, vilda, brokiga skog skapad av människor från hela landet, där varje löv är lika viktigt.

- Det känns viktigt och roligt att alla kan delta i skapandet av det kollektiva lövverket, oavsett om man är slöjdare, konstnär eller bara allmänt intresserad av att skapa, säger Anna Åhlin, utställningsansvarig för Hemslöjdens jubileumsutställning på Liljevalchs sommaren 2012

Bakom idén till ”Ser du löven för alla träd” står utställningsarkitekten Martin Jämtlid som tidigare har gjort utställningar för bl. a. Vasamuseet, Millesgården och Göteborgs konstmuseum.

Mer information om Hemslöjden

 


(Logga in för att skriva en kommentar)
2011-10-19 07:16   Agneta Byers
Jag har fått hem mitt löv, det är så STORT!
 
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons