Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

19:e december - Julknäck


Av Ulrika Lindh

Antal knappar bakom gårdagens lucka var: 248 st

Julknäcken finns inte så mycket att säga om, det är gott, den tar lång tid att koka och kan leda till tandläkarbesök. Men detta till trots så står julknäcken varje år på julgodisbordet. Numera finns en massa moderna recept där man kokar i microvågsugnen, men jag vågar inte frångå det som vi gjorde hemma när jag var liten. Ett gammalt recept med kaffekopp som mått och knäcken blir så god. Varsågod här är receptet:

Julknäck

  • 1 kaffekopp socker
  • 1 kaffekopp vispgrädde
  • 1 kaffekopp sirap
  • 3 msk smör
  • 1 knivsudd bakpulver
  • 50 gr sötmandel
  • ca ½ kaffekopp skorpsmulor (kan uteslutas)

Blanda socker, vispgrädde, sirap, smör och bakpulver i tjockbottnad kastrull. Ta vispgrädden före sirapen så blir kaffekoppen fet på insidan och sirapen fastnar inte på kanterna. Koka upp och låt koka på svag värme, när smeten börjar tjockna gör "kultestet", droppa en liten klick i kallt vatten när den går att rulla till en kula och är lagom seg då är knäcken klar att blandas med mandeln och skorpsmulorna. Koktid ca 1½ - 2 timmar!

Här har jag dukat upp lite av årets knäckar.

 

 







(Logga in för att skriva en kommentar)
2009-12-28 13:16   Camilla Ternegren
Vad jag lärt mig efter många års knäckkokande är att man mycket väl kan koka kraftigt (alltså hög värme på plattan) och använda en vid kastrull. Då tar det inte så lång tid.
 

Fler artiklar

Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons