Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Lapptäckssömnad i Sudan


Av Monica Boman

Min pojkvän arbetar sen drygt ett år för Norsk Folkehjelp. Han bor i Nairobi, men jobbar mot verksamheter i Sudan. I januari i år följde jag med, trött på att sitta ensam hemma och vänta och vilsen efter en lång sjukskrivning pga utbrändhet. Sa upp jobbet, avbröt sjukskrivningen, packade och for...

Det har hittills visat sig vara det absolut bästa jag kunnat göra! Och höjdpunkten var förra veckan då jag fick vistas på en yrkesskola i Sudan som drivs av Norsk folkehjelp. Inriktningen på skolan är IT, snickeri, färgning och skrädderi. Skolledningen upplevde att undervisningen behövde lite nya inslag så en driftig norsk kvinna lånade in mig med uppdrag att inspirera befintliga lärare och gamla elever.

Visste ingenting om vad jag gav mig in i, försökte ställa frågor men fick bara veta att folk där var nedslagna, satt fast i gamla mönster, saknade kreativitet samt att allt var väldigt primitivt.

Funderade länge hur jag skulle göra, visste inte hur stark jag var men slutligen tänkte jag; bära eller brista. Och for...

När jag väl kom till skolan och fick träffa eleverna växte förväntningarna. Vi kunde inte kommunicera så bra för deras engelska var inte den bästa. Dom förstod inte när jag talade till dem, det blev för abstrakt. Läraren, en äldre herre med rak rygg, betraktade mig avvaktande. För att bryta isen lät jag alla berätta vad de arbetade med, vad de kunde och vad de tyckte var svårt. Såg en nyfikenhet i ögonen men också en oro och en respekt som kändes obekväm. Men när alla väl talat och jag inledde med en första övning i att planera ett lapptäcksarbete så lossnade något. Vi hade en otrolig vecka! När jag läser här på forumen hur alla kämpar med avancerade symaskiner och allehanda redskap känns det som en intressant motvikt att visa vad ett gäng begåvade människor kan åstadkomma med trampmaskiner, usel tråd och usla nålar och saxar stora som dasslock...

Bilderna får tala för sig själva...

 

Elstrykjärnet...

Elstrykjärnet, oj vad det fick jobba! 

Hopsydda cirkeldelar

Hopsydda cirkeldelar
blev sedan till en rund väska. Har tyvärr ingen bild på väskan.

Sexkanter hopsydda för hand

Sexkanter hopsydda för hand
och sen använda som dekoration. Men jag tror det gick fram att man kan göra ett helt täcke av dom också om man vill.

 

Kudde

Kudde

 

Massor av väskor

Massor av väskor
och ett antal kuddar producerades under veckan.Till utställningen fick vi nästan inga resurser men jag hittade en gammal pinne som jag hängde upp i en takbjälke med hjälp av medhavt stickgarn och vips hade vi en upphängare för väskor.

Den fyrkantiga väskan är en gammal klädd kartong

Den fyrkantiga väskan är en gammal klädd kartong
Ingen hade tänkt på att man kan dekorera gamla kartonger med tyg och sen använda.

 

Nu har det lossnat

Nu har det lossnat
Den här killen kopierar en väska med hjälp av tyg och lappteknik.

Försöker visa hur en utställning kan se ut

Försöker visa hur en utställning kan se ut

Att ha med sitt barn var givet

Att ha med sitt barn var givet

Såhär spolar man undertråd

Så här spolar man undertråd

Overlockmaskin

Overlockmaskin
också den trampdriven. Men den fungerar!

De första alstren

De första alstren
Det var en chock för eleverna när jag gick och plockade tygbitar på golvet och använde dessa. Normalt brände man allt som blivit över när man sytt kläder!

Deras vanliga strykjärn

Deras vanliga strykjärn
men det fick vila den här veckan eftersom vi fick inhandla ett elektriskt

Elev i arbete

Elev i arbete
Inga skärknivar här inte...

En viktig uppgift för en lärare

En viktig uppgift för en lärare


(Logga in för att skriva en kommentar)
2009-02-15 20:23   Marita Olsson
Modigt gjort av dig, jag vet vad utbrändhet vill säga. Och vilken underbar upplevelse, både för dig och alla på skolan.
 
2008-11-19 20:42   Lena Sundh
Vilken härlig upplevelse du måste haft!
Att få pröva på ökar lusten till kreativitet.
Härligt att få läsa.
 
2008-07-11 21:18   Anneli Eriksson Högbom
Tänk vad lite tyg kan göra och kreativiteten vaknar.Bra jobbat!
 
2008-04-21 11:29   Lena Resin-Carlsson
Fantastiskt!!!Vilken kreativitet människor har. Du måste ha ´växt´ en hel del efter detta.
Honnör för dig som gjort denna insats och jag är säker på att dom kommer att fortsätta och även inspirera andra.
Lena i Kungsängen
 
2008-04-14 09:49   Monica Boman
Carina, känn dig inte dum! Vi lever i så oerhört olika verkligheter och de kämpar på i den verklighet de har, vi i vår. Att maktens män skapat så olika villkor för oss kan ingen av oss gräsrötter rå för! Köp du din brodyrmaskin och gläds åt den! Kanske kan du t o m glädjas lite extra, just för att du får leva i den skandinaviska världen och kunna jobba med våra fina material och våra underbara utrustningar.

Att skicka något till Sudan är både dyrt och svårt. Det är ett i dagsläget väldigt isolerat land. Men om du kan hitta någon förening som vill stötta skolan, eller hitta andra, liknande projekt som någon kan intyga fungerar så brukar det gå lättare att få det att fungera. För just den här skolan kan jag ge er kontaktuppgifter om ni mailar mig privat.
Emilie och Annelie och alla andra... ja, människans skaparkraft är underbar och helt fascinerande! Fortfarande, trots att det gått så lång tid, så ryser jag av glädje när jag tittar på bilderna och minns glimtarna som tändes i deltagarnas ögon när de började se möjligheterna de hittills inte sett. Den kraften bor i oss alla kreativa människor. Stackars alla som inte upptäckt den ännu....
 
2008-04-08 22:21   Carina Zilen
Ja vad ska man säga.Det känns dumt att sukta efter att få köpa en Brodyrmaskin efter att sett detta. Kan man skicka något till dem?.
 
2008-04-06 07:45   Emelie Åkerström
Fantastiskt! Tänk vad man kan åstadkomma under de enklaste förhållanden, om bara viljan och inspirationen finns! Beundrar dig för din insats, och människorna i den skola där du var fick säkert en oförglömlig vecka.
 
2008-03-29 17:23   Annelie Adetoft
Tack för att du delade med dig!

Ja, här sitter man och surar öve bagateller. Verkligen jätteintressant att få se dina bilder.

Tack!
 
2008-03-24 09:03   Yvonne Ahlgren
2008-03-23 Yvonne Ahlgren
Attvåga ta ett sådant beslut, att bara säga upp sig och resa iväg. Sedan att se denna glädje och kreativitet som finns bland fattiga människor världen över. Vilket mod och vilken otrolig insats du har gjort. Tack för att du delade med dig till oss fegisar som sitter fast i våra trista heltidsjobb och inte vågar bryta oss ur det.
 
2008-03-19 13:39   Carina Maria Sten
Hej. Vilket mod du har!Du har verkligen gjort en god gärning! Bilden på kvinnan med barnet utstålar lugn, trygghet OCH ett fokuserat intresse. Jag önskar dig det bästa av allt i framtiden!
 
2008-03-18 23:51   Mari Sheiakh
Jätteintressant att läsa om hur du kunde inspirera och även det här med att använda sig av det som finns tillgängligt.Helt klart en motvikt till hur vi har det här. Tack för att du delade med dig av din vecka.
 
2008-03-18 09:03   Monica Boman
Återigen tack för alla varma kommentarer! Ni lyfter mig och får mig att jaga ännu mera efter nya uppdrag. Kollissionen mellan det svenska sättet att tänka och den afrikanska hantverkskunskapen är en fantastisk inspiration. Och att få dela med sig av upplevelserna är lika viktigt som att få uppleva... Speciellt glad blir jag över när svenska barn fått se bilderna och kanske kan glädjas lite mer över hur ordnat och bra vi har det i Sverige.
 
2008-03-17 13:29   Avslutat Medlemskap
Vilken underbar vecka och ett stort tack att du delar med dig av den underbara erfarenheten.
 
2008-03-14 06:49   L S
Vilken otrolig berättelse! Jag blir så glad över att läsa detta, tänk vilken fantastiskt upplevelse både du och eleverna varit med om.
 
2008-03-11 09:18   Pernilla Likhaya
Vad givande det måste ha varit! och visst är det fascinerande med de olika knepen, som att spola med trådrullen i munnen!
 
2008-03-10 15:30   Anett Axelson
Roligt att få ha "varit med" denna veckan måste ha varit något som gav dig väldigt mycket tillbaka. Tack för att du delade med dig.
 
2008-03-09 13:57   ulla kempe
Hej! Vad intressant att läsa om vad du upplevt och se dessa bilder!Helt otroligt att det t.o.m. finns handdrivna overlockmaskiner! Trevligt inslag i vår fina, tekniska värld. Det kanske finns fler som har liknande att berätta?
 
2008-03-08 20:55   Gerd Lindman Nilsson
Monica, vilken god insats du gjort! Så bra att visa på hur man kan skapa nya, användbara och kanske säljbara saker av småbitar som annars kastas. En start för nya idéer, nytt hopp for människor att kunna ordna till saker i tillvaron, kanske möjliggöra en försörjning för familjen...
 
2008-03-08 12:55   Cecilia Nelin
Vilken härlig vecka!
 
2008-03-08 06:27   Monica Boman
Tack. Ja, det var helt fantastiskt! Jag tror faktiskt att de kommer att fortsätta, var och en på sitt eget sätt. Alla var väldigt olika, olika driftiga, inriktade på olika saker, olika konstnärliga... Hoppas få återkoppling ibland om eleverna från skolan och från min pojkväns arbetskamrater som är stationerade i Yei. Drömmer om att alla fula plastpåsar som alla använder ska ersättas av väskor sydda av lappar. Vilken färgprakt det kan bli på gatorna då! Och ytterligare en möjlighet för eleverna till egen försörjning vilket är mycket, mycket bättre än att bara ta emot bistånd i olika former.

Jag lämnade kvar några tidningar som jag hade med mig vilket forhoppningsvis ger inspiration till nya skapelser och noterade att man lär av varandra väldigt fort så om bara en eller två verkligen nappade så kan det snart vara förändringar på hur man använder tyger i Sudan.
 
2008-03-07 21:59   Pia Trygg
Vilken upplevelse du fått ta del av! Klokt att du tog chansen att resa!! Lycka till i fortsättningen!
 
2008-03-07 17:01   Rae Johansson
Helt otroligt! Det måste ha verkligen varit givande. Kommer de att fortsätta med lapptäcke tror du?
 
2008-03-07 16:46   Gun-Britt Nyström
Du måste ha haft en underbar vecka, eller?
 
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons